Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2017 14:52 - ОТНОВО НА ПОБИЕН КАМЪК
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1622 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                          ОТНОВО   НА  ПОБИЕН  КАМЪК

 

     Това понятие е известно само на част от хората, обитаващи все още прекрасния ни регион Краище и на няколко може би туриста. Би трябвало аз да съм един от най-първите, защото съм достигал до това божествено красиво място от четири изходни точки:

    От с. Метохия, от с. Милевец, от вр. Кървав камик и от вр. Милевец.

    Селото е основано до каменен оброк, представляващ огромен обработен каменен къс, като в частта, която сочи на изток има издълбан кръст. Самата големина на този каменен къс всява у мен респект. Такива скали наоколо няма, подобна е скалата, от която е направен паметника на Дядо Вазов на вр. Ком. Докато паметника на Вазов е от скала с преобладаващ розов цвят, тази е с преобладаващ сив цвят. Пластовете на камъка са нагънати по подобен начин. Какви ли подсилени волски каруци са возили този камък, колко ли чифта волове са дърпали товарната каруца…Тук е мястото да припомня, че мутра се е изстреляла в паметника на Дядо Вазов с доста силно оръжие и е повредила долната челюст точно от към мястото, от което хората се доближават до монумента на този наш духовен отец. Същите тези мутри, бушоните на бившите ДС, които ограбиха България са се изстрелвали от джиповете си и по каменните колони, украсени с каменорезба, които водят към вр.Вола и са ги повредели по ужасен начин.

    Аз имам любими места по планините, наричам ги силни, макар да не са най-красивите. Като се движа от Ком към Тимок любимото ми място е масивът Копрен с неговите пет коти, езера и огромно плато. На юг от Ком към Беласица любимото ми място е седловината, където е с. Побиен камък. Тя е граница между прекрасните планини Кървав камик и Милевска планина. След тази красота не се вдъхновявам от видяното по Осогово, Влахината планина, Малешевската планиа, Огражден. Описвал съм маршрутите около тази седловина – всичките бисери! С удоволствие бих завел там Господин Пеевски или Генерал Радев, но те едва ли ще ми кандисат, макар такава красота вероятно да се виждали.

    От Безбожката тумба до прохода при Ивайловград също имам любимо място, вр. Гюмюрджински карлък, сега наречен Вейката. Един строител мошеник решил да похвали подчинените си, но понеже речникът му бил много беден казал една само дума: Ебахгодагоеба! Когато съм на Карлъка и се оглеждам към долиниите над Дрангово, към огромното езеро до Гюмюрджина, към Бялото море, към една изшилена скала в Гърция, по която и тревичка няма, към наподобяващато развълнувано море Родопа, и аз така казвам.

    С този регион завинаги е сварзал името си един селянин от Побиен камък, Асен Джокин. Той сам със свои средства прави четири чешми и подобрява една, като при неговия надпис уточнява, че е имало стара чешма, построена от някой, чието име забравих, той само я е разширил. Най-великото творение на Асен Джокин е чешмата току под вр. Милевец с дървения заслон до нея. Бог да благослови този човек за делата му!

   А за туристите има полезна информация от последно време. Поради сечище пътят от с. Метохия до с. Побиен камък е подобрен и може да се пътува по него с обикновен автомобил. От там обаче в посока на заслона може да се пътува само с джип. Като доказателство колко  красиво тук посочвам желанието ми, на кои хора – най-издигнатите като ум и интелект в България – бих оказал внимание да ги разходя из тези красоти.

     С уточнението, ако ми кандишат…

     Ако някой отвори постинга ми и се окаже случайно в кръчмата в Средорек, дано да си спомни туй, което написах.

 

   




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. planinitenabulgaria - Уважаеми администратори на Блог. бг,
19.08.2017 14:57
Предполагам, за да се пести място, при публикуването на постинга шрифтът става с размер 12 или 11, не мога да преценя. Ако това е причината обаче, да се пести място, има и още опции - да стане шрифтът с размер 9, а защо не и 8 или 7, още място така ще се спести. Неудобството е само едно - че такъв шрифт би бил по силите само за хората с идеално или дори над идеалното зрение...
цитирай
2. starforlife - Ха ха ха - А защо не направо размера да е 0?
19.08.2017 16:03
Шегувам се естествено.

Виж сега, Планинарю...
Предполагам, че тази тъпотия с пестенето на място си го прочел при Закс (ето, говоря прямо, Закси - да не се сърдиш)

НЯМА ТАКОВА НЕЩО!

Въпросното казано от него или е пълна негова измислица - или ЛС-то от модератор на блог.бг е писано от човек, който няма и грам представа от технологии.

Размерът на шрифта няма абсолютно никакво отношение към пестенето на място.
Виж размерът на графични обекти НЕ В САМИЯ ПОСТИНГ, А КАТО РАЗМЕР, ЗАПИСВАН НА СЪРВЪРА (който не е на "Инвестор", а на хост-компанията - да не я цитирам, че да не излезе, че е реклама) е друго нещо, но и това е нерелевантно.
А и това не биха били проблеми на домакините ни, а на хост-компанията.
По допирателната - би могло да се каже, че се явяват и на домакините, вследствие евентуално тяхно нежелание откъм инвестиция за по-голям обем на хост-пространството, но...
Но това също е несериозно!
Най-малкото защото например може да бъдат изтрити (след предупреждение все пак) маса кухи (вече неизползвани) профили и така да се премахнат качените от тях обеми информация.

После...
Мислете бре, хора!
НЯМА НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ С ПРОСТРАНСТВОТО КАТО ОБЕМ!
Да го подплатя с логика (понеже все пак не всеки разбира техническата страна):

Какъв е смисълът да не може да се вгражда клип от другаде например, че да не е факт В МОМЕНТА тази възможност?
НИКАКЪВ!
Нали няма чак толкова захлупен човек, който да си мисли, че вграждайки клип от Ютюб например, същия товари хост-компанията на домакините ни (блога)?
Клипът като обем си е на сървър на Гугъл, а "натоварването" на хоста е с не повече от 20-25КВ, което е смешно безкрайно малко та чак повече от нищожно.

Да продължавам ли?
Няма смисъл мисля.
Ще поживеем - ще видим...

Поздрави!
цитирай
3. planinitenabulgaria - На Старфорлайф:
19.08.2017 19:13
Поздравления за познанията Ви в тази област. Аз нарочно си написах коментар, за да изкажа по този начин неодобрението ми от този дебен шрифт, дано админите да възъврнат старите шрифтове, които бяха с различна големина и различни типове.
Аз така изразявам мнението си и ще дам пример:
Към неправещ смисъл пост на агент-провокатор със задача в блога без да изтъквам този факт написах коментар за мой приятел, изпаднал в беда: Осветлили го, свалили го в статут на подметвач, и там се провалил и сейчас работает отфекальщиком где другие подобные блогеры обосрались... Дано да ме е разбрал.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12150107
Постинги: 4532
Коментари: 10746
Гласове: 18293
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031