Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2017 13:50 - ДВЕ СТИХОТВОРЕНИЯ ОТ Г/Н ГЕОРГИ ЯНКОВ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1363 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ДВЕ СТИХОТВОРЕНИЯ ОТ Г/Н ГЕОРГИ ЯНКОВ ОТ СЕЛО  ВЪЛКОВИЯ 

 

    Г/жа Зденка Тодорова основа Кръг „Слово”, на чиито сбирки високоообразовани лектори да изнасят родолюбиви лекции не само за Западните покрайнини, но и по теми, които до 1989 г. бяха табу, защото до тогава истините по тях се обясняваха с лъжи. Всичките поканени лектори са отлично запознати с темите, които ще се обсъждат, работили са години по тях, пътували по местата, където са живели българите и са събрали материали за присъствието им там. Късно, но ето че времето да публикуват тези родолюбиви българи трудовете си все пак дойде. Изключително интересни са темите за Балканите, един чувствителен за Европа регион, в който интересите на великите сили и на първо място на Англия заложиха противопоставяне между етносите и държавите, което доведе до омраза между тях и която за съжаление остава, да не казвам ескалира. Недалновдната политика на тези европейски държави от близкото минало спрямо Балканите, съчетано със сегашната политика на Русия, която е така отвратителна спрямо нашия регион като английската след ПСВ – това са факторите, които водят до разделяне и противопоставяне на Балканските държави днес. Така както в Русия днес има изкуствени държави, които не правят смисъл като Приднестровието, Северна Осетия /пардон, Владикавказ/, Абхазия, Калиниинград, Крим, ЛНР, ДНР и още доста, така има и държави на Балканите, които не правят смисъл. Най-голямата от тях и изключителна като природна красота е Босна и Херцеговина. И Косово е нещо подобно, но там се задава решение, то е ясно, а синдромът „Косово” в актуализиран вариант успешно навлиза в Македония.

    С лекции в Кръг „Слово” понякога се изявява един страхотен българин, Иван Николов, директор на списание „България Македония”. Аз считам този човек за най-значителния наш балкановед. Неразбираемо за мен, неговите познания и предвижданията му за развитието на отношенията между държавиете на Балканите не се явяват интересни за тези, които определят нашата политика спрямо другите Балкански държави.   

    Развитието на процесите в Сърбия също не са добри за страната им и за Балканите като цяло, защото те се явяват пета колона на Путин в този регион. Решавашата сила за бъдещето на Сърбия се оказват бившите номенклатури от СЮК и УДБА – агресивни промити мозъци и бетонни глави с пенсии по 1000 евро. Отправили се към последното си жилище, гробищата, те определят бъдещето на младите хора, давайки им за пример комунистически страни като Русия, Северна Корея, Сирия, Венецуела. Това означава капсулиране на Сърбия и никакви връзки с  културните страни на Европа, от кото могат да получат съвременни технологии, за да произвеждат и да творят, а не оръжия.  

   Въпреки всичките идиотии, привнесени на Балканите като се започне от турското иго тук с помохамеданчванията, чиито последствия остават, с комунизирането, намерило почва в Сърбия и Македония, на Балканите има млади хора с мислене, отправено към бъдещето на този регион, чието население намалява и етносът се подменя - албанците превзеха Косово, сега превземат Прешево, помаците превзеха Санджак,   циганите превзеха Северозападна/ла/ България и маршът им върви успешно в цялата ни страна. Въпреки това млади хора от Балканите мислят за бъдещето на този регион и са вдъхновени от тази своя цел. Сега ще поместя две стихотворения на един млад човек от с. Вълковия, почти на границата ни до с. Смолча. Но преди това – за селото.

   Това село е едно от изчезващите в Западните покрайнини. То е основано в регион с много сурови климатични условия, в полите на планината Видлич. Планината Видлич в този дял няма пасища, горите се келяви, водата е малко, а полето е слабо плодородно, защото климатичните условия са много тежки – много голям студ през зимата и много голяма горещина през лятото. И суша. Река Височица минава твърде далеч от селото. Връзката на селото някога е била с Годеч, един град със съдбата на Трън. Път е достигал седловината на Видлич при с. Голеш и хората от Вълковия са достигали с конете и каруците си до Годеч. Ньойските идиоти затвориха този път с граница и така оставиха хората от с. Долни Криводол до с. Ръсовци в снежен капан. За да достигнат до Цариброд или Пирот тези хора трябва да прехвърлят цялата планина Видлич. Въпреки всичко обаче, по долината на р. Височица българските села остават, но с не повече от 10% от населението си.

     Ето и стихотворенията на г/н Георги Янков от с. Вълковия, днес той живее в София. Голяма част от изселилите се българи от Западните покрайнини живеят в София и Белград.

 

 

 

                                      ПОТОМЦИ

 

                 Българи родени сме от майки,

                 раждани в онез покрайнини,

                 откъснати от майката родина,

               незабравими Западни покрйнини.

 

           Българи сме докато сърце ни бие лудо.

           Кога запеем песните от тез покрайнини.

     Българи сме ние, знаем, юначни са нашите деди.

С геройски подвизи без бой недали, откъснатите Западни покрайнини.

 

 

                                   СЪЗАКЛЯТНИЦИ

 

                         Стаичка малка, свещица мъждука,

                                насядали селски мъже.

                         До младото даскалче Дякона дума:

-         Смели бъдете, веднаж ще се мре.

Свято ее делото, твърди бъдете,

не по думи мерете, а по дела.

На всеки точна сметка водете,

пушка да има и кована кама.

Време дошло е, няма да чакаме,

сами ще се вдигнем с пушка и нож.

На света ще покажем, че роби не ще да сме.

А горд и свободен народ.

 

Георги Янков              

                         9. 03. 2017 



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188657
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031