Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2017 13:58 - ПОСЕТЕТЕ КРЕПОСТТА АСЕНОВОТО КАЛЕ ДО СЕЛО ЗВОНЦИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1956 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 02.07.2017 13:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
            ПОСЕТЕТЕ  КРЕПОСТТА  АСЕНОВООТО  КАЛЕ  ДО  СЕЛО  ЗВОНЦИ

image



image


image


image


image


image

 
    Няма да убеждавам /ако някой отвори блога ми/ колко е красиво мястото с крепостта, това ще се види от снимките. Крепостта е една от твърдините на Византия, опитваща се да се противопостави на нахлуващите от север остготи, които постепенно я превземат и тотално рушат всичко, сътворено от нея. Тези крепости се строят между ІV и VІІ век, когато се извършва т. н. велико преселение на народите. Твърдините не са помогнали да се спре нашествието на рушителите на Византия, изградила през изминалите векове държава с инфраструктура, с висока култура за времето си. Остготите разрушават абсолютно всичко, което завладяват, подообно на талибаните, които взривиха паметниците на Буда в Афганистан или на джихадистите, които пък разрушиха останките от древния град Палмира в Сирия. Разрушените от остготите крепости по-късно има опити да бъдат възстановени от българската държава, основана по тези места по времето на същото това велико преселение, а след нея от турците, които завладяват този регион и възнамеряват да го задържат завинаги.

   Крепостта Асеновото кале е на 80 км. от София. Пътува се през част от прекрасното ждрело на р. Ерма. След моста над реката Кусовранска се поема нагоре към спакурорта Звонска баня. Това е едно прекрасно кътче, далеч-далеч по-красиво от Нареченските бани, от Вършец, което запустява. Мутра от Бабушница купи там хотели, ресторанти…и ги закри. После изпрати машини да разрушат част от тях. Сега от шосето към Калето ако се обърнеш и погледнеш бившия курорт с топла минерална вода, с хотели, басейни за плуване, ти се доплаква. Все едно виждаш картини от Мосул.

   На края на курорта Звонска баня има тунел, по който автомобилите, а някога и теснолинейката от с. Ракита са преминавали. Този тунел е над ждрело над река Звонска, която събира водите си от Руй и Влашка планина. Реката преминава през скален процеп, наречен Цедилото, до което има пътека. Цедилото се състои от две отвесни скали с процеп между тях от около половин-един метър. От където и да се погледне, той е феномен.

    Малко след тунела има „паркинг”, където спирам колата си на поляна навътре под дърветата. Там има и табела за Калето. Калето е интересно, но от другата страна на реката има още два подобни върха без крепости. А ридът с Калето продължава по т. н. Ясенов рид, част от Руй планина. На него е доста високият връх Сип, но е доста далеч, и той с останки от кале. Римски път свързва двете крепости. Же допълня, че тук римски пътища има по долините на всички реки и дерета. Този рид – Ясеновият - е един от най-красивите на Руй планина. От него се виждат много красоти, включително и символите на Гребен планина, върховете Драговицки камък и Драговитски камък.

   От „паркинга” пътят към  Калето става стръмен, това трае към 3 км. Може да се качи всякаква кола, но за предпочитане е джип.

   Калето се изкачва не съвсем леко. Има едно място по скалите, което нагоре се преодолява лесно, но надолу се слиза по дупе. А като погледнеш ужасиите надолу се панираш. Все едно си на покрива на сграда и разчиташ да не паднеш само на улука. Тук има туристическо дружество, за което отговаря едно момиче. Тя каза, че този участък ще се обезопаси.

    Приятен път по териториите български, отнети ни от англичаните за наказание, че не ги подкрепяхме в ПСВ. Какъв постинг съм замислил на тази тема във връзка с махкването на тези боклуци от ЕС! Ако недоправената  Тереза Меи го прочете, не само ще й закъснее, но на мемента ще „прегори” тотално…

    Приятен път по тези места. Ако някой се покачи на Калето и огледа този планински рай, ще се завърне отново с програма, целият да го упознае. Трънчани казват, от Трън по-убаво нема, аз пък казвам:

   - От Руй по-убаво нема!




Гласувай:
9



1. rosiela - Красота, Коста,
02.07.2017 14:33
красота!
цитирай
2. stela50 - Красиво... много красиво...
02.07.2017 16:25
и както винаги изключително интересен пътепис.
Поздрави !
цитирай
3. planinitenabulgaria - На г/жа Росиела и г/жа Стела:
03.07.2017 09:42
Имам до сега към 1500 уникални снимки от тракийските светилища, които направиих това лято и още към 500 от Трънските Одоровци, възлюбен от мен регион. До края на лятото ще имам още поне толкова. Много ангажименти имам за това, но през есента може би ще започна да публикувам тези красоти в поредица "Картини от една разходка". А разходкитее ще са няколко и много дълги. По места, които не се посещават от хора, а само от Туристи.
Поздрави
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12306648
Постинги: 4575
Коментари: 10805
Гласове: 18384
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930