Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2017 23:05 - НАПАСТ ОТ КЪРЛЕЖИ В ПЛАНИНИТЕ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2745 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 01.07.2017 08:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                     НАПАСТ  ОТ  КЪРЛЕЖИ  В ПЛАНИНИТЕ

 

   Докато бях по Източни Родопи се страхувах от мечки, но се оказа, че има и други опастности, тази година, кърлежи…

   Много рядко в живота ми кърлеж се е впивал в мен. С този факт дори се хваля, защото до сега на вилата ни кърлеж не се е впивал в мен. Това не важи за гостите ни, давам пример с една млада дама, положението на която бе доста сериозно:

    Пием кафе под вишната, по едно време тя изврясква:

-         Заби ми се кърлеж!

    Гледаме ние, на рамото й наистина има нещо забито, но много дребно. Докато го разгреждахме, тя извряска пак:

-         Още един ми се заби!

    За съжаление, той не бе последен, имаше и още.

    От масата с каафето – на „Пирогов”. Взеха я в отделението за вадене на кърлежи, но се оказа, че те са много и тя е трябвало да се съблече пред едни стажанти за да прегледат всеки квадратен см. от тялото й. Това бе последното й посещение на вилата ни. Този срам не мога да го преживиея още ваднаж, каза тя, и страхът от Лаймска болест.

    Загадката обаче се изясни. Кърлежите не се крият само в тревата, а стоят по дърветата, изчаквайки да мине някой под тях. В случая са билии на пусия на вишната и под тях се оказва гостенката ни.

  На мен като войник някога ми се заби един кърлеж в с. Лозарево, още го помня. Разрязах го с ножа, пак с ножа извадих останалото от него. Мисля, че имаще още два случая, като кърлежи ми се забиваха и то все като бях на планина. С памук, натопен в олио ги задушавах, те се пускаха. Кръвта ли ми е малко, не съм им сладък или не знам защо, но тия гадинки не ме закачаха. До скоро. Защото сега при двете ми пътувания не се върнах сам – първият път с два, а вторият – с един кърлеж. Но е имало и още един, който съм донесъл и той се заби на жена ми, изписах кофата с мастилото да обяснявам как е станало това.

    Кърлежите в България са два основни вида. Първият е т. н. волски кърлеж, който е със сив цвят. Той се забива по овцете, кучетата, кравите, стои на тях ден-два, напива се с кръв и се пуска, защото мо е топло в козината на животното. През зимата пак се закача, н не защото е гладен, а за да е на топло. Има доста едри екемпляри от тях, според мен в кореметата им се събира половин-един куб. см. кръв. Тези кърлежи не се забиват по хората. Те се вадят съвсем лесно ако се дръпнат.

    Вторият вид обаче е много гаден. Разгледан под лупа той е нещо отвратително. Този кърлеж е дребен, младите кърлежчета са с големина на въшка. Най-едрите са с размеери 4:6 мм. Те са плоски. Интеререното за тях е, че не стоят докато се напият с кръв и да се пуснат, а трябва да ги извадиш. Апаратът му за впиване е нещо много зловещо. Това са кърлежите, които се забиват по хората. Те са по тревите, но се покачват високо по тях, за да могат да се закачат за дрехата на човек и после те си знаят работата. Ако районът е горист, тези кърлежи са на позиции по дърветата, под които минават хора и животни. Скокват и готово.

    Кърлежите издържат на глад до три години. С намаляването на животните по планините те също намаляват, но ако животното без храна умира за три дни, на кърлежа му трябват три години за да достигне до гладна смърт. Поради тази причина според мен кърлежите станаха така много. Когато изчезнат домашните животни от планината, вълците също отиват другаде, орлите отлитат по други места в търсене на животни. Но кърлежите остават. И превръщат хората, ако такива има все още в източник на прехрана, както гърците ЕС.

    Тази година една баба от махала Селище от Трънските Одоровци, като й казах, че ме нападат кърлежи ме научи как да ги вадя. Няма нужда от олио, или да държиш мястото с кърлежа под вода, за да се задуши и да се пусне, само ще го въртиш бавно наляво, каза тя. Кърежът и пръстите на ръката трабва да са съвсем сухи, повдигаш дупето на кърлежа за да го хванеш хубаво и без да го пускаш го въртиш много бавно наляво. Увеличавайки момента на въртенето, на кърлежа се натоварва кръста и го боли все повече. Въртиш наляво бавно, не отпускаш, той се пуска. Евалла на тази баба. Без проблем се справих с кърлежа, но един донесох в къщи и след като го извадих реших да го разгледам под лупа. Такова страшно нещо, през главата ми мина мисълта – ако този ужас бе голям примерно десетина килограма щеше да бъде по-страшен от ракета на Путин. Никога не убивам животни, не убих кърлежа, а го пуснах на тротоара от прозореца.

    И за още една хитрост на кърлежа:

    Той не се забива през деня, чака да зааспиш. Забивайки се пуска някаква упойкоа, от която сърби, на аз вече знам как точно и без да съм докоснал мястото, знам дали ме атакува кърлеж. Но той не знае, за аз знам как да го извадя сутринта. Сега съм с две симетрични леки подутини на външната част на бедрата ми. Колко време мина откакто се върнах от Родопте, но подутината от отровата му остава.

   В борбата с кърлежите имам и върхов момент. Движейки се усетих, че нещо ми пълзи по крака. Събух си панталона и видях придвиждащ се кърбеж, остигнал до половината на бедрото ми, доста едър екземпляр. Избутах го обратно в тревата. Мисля, трябва да е доволен, че запълзя по мен, а не по някой друг…

    Та по отношение с кърлежите – с осторожно внимание. Атакуваат от долу от тревите, атакуват ог горе от дърветата. И никакви мисли за Лаймски болести или каквото и да било. Част от живата природа са те, ама не от най-приятната…
                                                            image  

              Волски кърлеж

                      image

     Този кърлеж "работи" само с хора. Взел е позиция на една трева и изчаква турист. То вече хора по планините няма, само туристи. Тези ми налитат катf F 16, но аз знам вече как да ги вадя.




Гласувай:
6



1. kasnaprolet9999 - Не се прави на герой, а след месец иди ...
01.07.2017 00:06
Не се прави на герой, а след месец иди в института по заразни и паразитни болести до кино Левски да те изследат за антитела за Лаймска болест. И мен са ме хапали три кърлежа, слава богу не бяха заразени, дано и ти да имаш този късмет.Ето тук съм споделила моя опит по темата: http://kasnaprolet9999.blog/lichni-dnevnici/2013/05/08/kyrlejite-sa-navsiakyde.1108249
цитирай
2. planinitenabulgaria - Тези кърлежи не разпространяват Лаймска болест.
01.07.2017 08:18
kasnaprolet9999 написа:
Не се прави на герой, а след месец иди в института по заразни и паразитни болести до кино Левски да те изследат за антитела за Лаймска болест. И мен са ме хапали три кърлежа, слава богу не бяха заразени, дано и ти да имаш този късмет.Ето тук съм споделила моя опит по темата: http://kasnaprolet9999/lichni-dnevnici/2013/05/08/kyrlejite-sa-navsiakyde.1108249


Други един кърлежи, които се крият по пясъците покрай моретата я разнасят, но те са много редки екземпляри.
Допълнение:
Току що си извадих и кърлеж бебенце. Беше толкова малък, че не бях убеден дали е кърлеж. Като го погледнах с лупата, той тръгна. Изхвърлих го от прозореца на тротоара.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12150082
Постинги: 4532
Коментари: 10746
Гласове: 18293
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031