Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2017 21:58 - ГРЕБЕН ПЛАНИНА....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2305 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ГРЕБЕН  ПЛАНИНА – ЕДИН  ШЕДЬОВЪР  НА  ПРИРОДАТА

 

    Тази прекрасна българска планина в голямата си част е отнета от нас според Ньоския договор, защото сме участвали в ПСВ на страната на лошите, а не на добрите /б. м. Англия/ и е придадена към Тройното кралство. Поради това най-красивата й част днес е в Западните покрайнини. Това е планина, бисер на красотата. Продлъжението й в България пък има актуализирано име, нарича се Завалска планина. Планинският бисер, придаден към Тройното кралство, днес незаконо в Западните  покрайнини, има граница от запад ждрелото на р. Ерма, а от изток реката, която извира малко под с. Врабча, а после става гранична през селата Грълска планина, Круша, Несла и Долно Невля. Село Долно Невля е от двете страни на реката - обстоятелство, благодарение на което то се оказва в две държави. Ньойски идиоти. Срещу тях гърците водиха 4 години война с Турция… я загубиха. Спечелена война загубиха заради вътрешен спор, република ли да бъдат или кралство. Та рязяните им отнеха половината от морския им бряг.

    Името си планината носи от зъберите на планините покрай долината на р. Ерма. Тя се провира в началото между планините Гребен и Руй, после завива на север и се провира през непроходимите до ВСВ теснинии между планините Гребен и Влашка. Ждрелото й е чудно красиво, към България принадлежи само 1/10 от него. Най-красивите места на ждрелото са при с. Искровци и после при отклонението на пътя за махала Селище, част от Трънските одровци. Красиво е ждрелото обаче навсякъде с тези зъби като от гребен, с пещерите и разноцветните скали. В блгога си имам снимки на едни скали, като опръскани с кръв от съдържанието на метали в тях. Те принадлежат към планината Влашка.  Красотата на ждребото под с. Поганово и карстовия извор са причина да бъде построен там Погановския манастир. Голяма красота е и навлизането в това ждрело при с. Власи. Ждрелото е било непроходимо до построяване на тунелите за дековилката от Трън до Цариброд от германците. Днес трасето й се ползва за шосе, доста тясно и с много завои. И още една опастност има когато се пътува по него – опасно заглеждане на някъде и излизане от пътя. До построяването на тези тунели българите от Трънските одровци са били оставени от мирните договорници в снежен капан, заграден от изворните области на реките Звонска, Кусовранска и ждрелото на Ерма при Трън. Познавайки този регион се учудвам, как не са измряли там всичките ни сънародниици, превърнати от мирните договорници през 1919 г. в заточеници в собствените си имоти. Останалите там българи днес носят добродетелите и ценностната система на сънародниците ни от преди 100 години. Ако не бе извършена сталнската колективизация в България и селото ни – основота на страната – разпертушинено като резултат на безумието на командните администратори, съвсем различни щяхме да сме днес и много от проблемите, които могат да катурнат държавата ни нямаше да ги допуснем въобще.

   От кои насеелени места може да бъде посетена тази прекрасна планина. Прескачам с. Поганово, защото пътеката от него за с. Врабча по долината на реката вече е неоткриваема и започвам с най-удобното за отправяне към планиината село. Това е с. Драговита, разположено в кътче от рая. Селото е доста над с. Поганово в гънка на река и с доста карстови извори. До училището му, днес развалина, достига тесен асфалтов път. Божествено място в уширение на долина, от всякъде заградено, за да е на завет, няколко скални тепета го красят допълнително. Селото е имало и втора махала на около три км. над него на самото плато на Гребен планина. От там има връзка с българските мобилни оператори. Колкото и страховита да изглежда тази планина от към долината на р. Ерма, толкова меки ии заоблени са формите й горе, досущ като на нашата Плана. Но Плана има само стръмни скатове, не и скали.

    От с. Драговита може да се отиде на платото на Гребен планина. Ползва се един от двата пътя нагоре, които са имало доста голямо значение някога, затова са два. Единият води директно за махалата към селото, другият има доста разклонения, по които пътуват коли за да прибират сеното и да ползват останалите тук-там градини. Вторият път е продължавал за с. Врабча, границата го е прекъснала, първият слиза почти до граничния пункт Калотина.  Тези два пътя се събират на платото и се вливат в един по-сериозен, който идва от с. Долно Невля и слиза в с. Петачинци. И Петачинци е село в две държави.

    Вгорият подстъп кам планината е от към с. Петачинци, от където може да се изкачи джип. Посочвам този подстъп, защото е много красив и непритежаващиите възможности много-много да ходят могат да изкачат  и оставят джипа си на всяка точка на Гребеен планина. Може да го пъхнат и на сянка в оставащите все още букови гори. В дясно от този път има махали от с. Врабча, което териториално също е в две държави. Винаги когато виждам единични къщички на сънародниците ни сред дърветата, за да ги пазят от ветровете, си спомням за Вазов, който пише: Сродил се за скота. Така е било. Хората са хранели животните, животните са хранели хората. Но да се живее по тези високи места, където някога температурите са падали под -30 градуса е било изкючително трудно. В дясно от този път има три конусовидни върха, които се виждат и от с Врабча на наша територия. На един от тях има махала…Такова село в основата на връх-конус има само още едно в България. То е над Тетевен и се вижда от площадката, от която се тръгва към Тетевенския водопад.

   Втори подстъп, днес много труден започва от с. Искровци. Някога измежду скалите са въртяли пътеки за овцете, извеждани на летни паши по платато на Гребен планина. Днес те са много трудни за намиране, но да се потърсят трябва. Такава красота в България има само при скалите Свражен, ако някой не ги знае, те са близо до с. Оплетня. Провирайки се между скалите, наподбяваши зъби на гребен, аз съм се спирал и почти пред всяка, удивен пред красотата й или да я снимам. Те са бели скали, остри като връх на игла. Някога, когато е имало животни тук е било пълно с лешяди. Да можеха да дойдат тук интелигетнти хора от ЕС и да отпуснат пари за екопътека, работливите хора от този регион ще я наппавят като приказка. Но това място се познава от малко хора, а през него от с. Искровци до платото на Гребен планина може би съм се провирал през подраста само аз през последните години. Вече наистина да се премине от там е невъзможно. Това е доста труден варшрут, изминаващите го трябва да са облечени в доста здраво облекло, което да не се къса от тръните, необходими са и предпазни очила. Ако се отвори обаче ГКПП „Петачинци”, за което се говори от 1989 г. до сега, нещата ще се променят към добро. Но това не е приортет май, приоритет на опозицията и на президента май е да ни извадят от ЕС и да ни вкарат в ОНД.

   Най-голямата красота по платото на Гребен планина са скалните групи тук и там, но най-вече над река Ерма. При с. Драговита има едно място на скалите да се погледне надолу към река Ерма, нещо страшно е. Там има и един вековен бук, с обиколка на дънера, вероятно колкото или пг голяма от обиколката на кръста на Делян Пеевски.

  Аз имах много негативни емоции, в последно време и не се чувствам добре. Поради тази причина ще замина на 26. т. м. на почвика на Гребен планина. Пиша отговорно, на почивка. Но ще направя и няколко разходки в региона, до скалите Ветрен дол и Руен, до Паниците и Кървавите скали. Не защото не съм бил там многократно, но красотата им ме влече отново. Гребен планина прилича на любимката ми Плана, която също много обичам.

 Които са упознали и обикнали Гребен планина, със сигурност ще ми завидят. Едно райско кътче само на 80 км. от Лъвов мост. Дано да не го познавам и да не съм го обикнал само аз. Срещите с българите там също са много емоцонални. Чувал съм и такава реплика: Българин от България е дошъл в селото ни…

   




Гласувай:
7



1. rosiela - Била съм по тези места
22.06.2017 22:05
и у нас, и отвъд границата пак у нас. Прекрасно е. Благодарности, Коста.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Големи красоти в блога си съм публикувал от този край.
22.06.2017 22:14
rosiela написа:
и у нас, и отвъд границата пак у нас. Прекрасно е. Благодарности, Коста.

За да го упозная изминах по него 4000 км. От срещите ми с българите там узнах повече за нас, българите.
Не неупозналите Пиротско и Царибродско препоръчвам да посетят резервата Бабини зуби. Това са 32 скали, една част от тях с кариеси, други, само с корена от зъб, трети почупени, но пък има и един напълно запазен кучешки зъб. Само на 125 км. от Лъвов мост. Приятно пътуване!
цитирай
3. sande - Поздрави, Коста!
25.06.2017 17:36
Щом се връщаш отново на Гребен планина, значи тя те е пленила завинаги.

А и нас ни убедш, че е пленителна и вълшебна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183225
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031