Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2017 23:30 - ДВА ЕПИЗОДА ОТ ЖИВОТА НА ЙОХАНЕС БРАМС
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1075 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 11.06.2017 23:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                                             image


     ДВА  ЕПИЗОДА  ОТ  ЖИВОТА  НА  ЙОХАНЕС  БРАМС

 

     Брамс е немски композитор, роден през 1833 г. в Хамбург и починал през 1897 г. във Виена. Той е един от най-великите композитори, обичащите музиката му се наричат брамини. Един от най-върлите брамини съм аз, той е любимият ми композитор. Познавам – не казвам слушал съм, а познавам!!! – почти цялото му творчество, в блота си на два пъти съм писал за него. Извън качествата му на композитор казвам, че той е бил много красив, бил е много добър човек, който е помагал на всички свои близки с пари, защото във Виена става богат, а на младите композитори помага като поема разходите по издаване на техни произведения. Такъв е бил Дворжак, който няма пари да бъде издаден и да започне да се изпълнява неговия Концерт за виолончело и оркестър. Брамс преглежда партитурата и го дава на своя издадел Зимрок да го отпечата в досатъчно екземпляри, за да бъде разпратен по света и да бъде изпълнен.

    От къде е бил богат Брамс във Виена?

    По неговото време за издаване на ново музикално произведение от Общината на Виена и от Виенското музиикалното общество на композиторите се е изплащало възнаграждение, а Брамс в тази таблица е бил пръв. За произведение, написано от него той е получавал сума, равностойна на днешни 70000 евра. Брамс е имал банкова сметка, в която са били превеждани парите му, многократно повече от колкото са били разходите му, той остава ерген.  Много композитори преди него не са били осигурени от някъде, за да могат да работят само над произведенията си, такъв е бил Моцарт. Бетховен има трима князе спонсори във Виена, които са го издържали, Хайдн има пожезнена пенсия от унгарския княжески род Естерхази. Бах е имал доходи като кантор по църквите. Той е бил изключително беден, защото произведенията си пише предимно за църквата. Един път обаче получава хонорар от руския посланик в Лайпциг граф Кайзерлинг за поръчаните от посланика вариации за пиано, наречени Голдберг. Бах получава за пиесата една чаща със 100 златни луидори, богатство, което той никога не е виждал.

  

     Сега ще опиша два епизода от живота на Брамс, много характерни за него.

     Епизод първи:

     Брамс е на 6 години, много е музикален, баща му иска да го учи да свири на духови инструменти, ползвании при сватби, погребения, веселби в неделя, за изява по поръчка на знатни люде. Такъв музикант е бил бащата на Брамс, който се изявява по Хамбург,  навсякъде познат и търсен свирджия. А освен това изключително весел, общителен, приятен човек.  След изявата на тези градски музиканти следва хапване, пийване, танци до зори, при които Якоб Брамс е бил неуморим. Такъв иска да направи той и сина си, да му даде професия, но се оказва първо, че сина му има мнение и второ, че е по-наясно с музиката от баща си още преди да започне да бъде обучаван по музика. Брамс иска да свири на пиано и на нищо друго. Задача невъзможна за бедните му родители, които няма как да му осигурят пиано, нито уроци. Които са музиканти знаят възможностите на пианото, неговата полифонична природа и разликата между изпълнението на пиано и на едногласен инструмент. Това го е знаел и Брамс преди да започне да учи музика, защото той е човек с мисия на земята и я следва неотклонно през целия си живот.

   Докато живее в Хамбург Брамс няма пиано, свири където имат възможност да му предоставят да ползва този инструмент, но какви пиеси написва той още на 20 годишна възраст! Неговите три Клавирни сонати са толкова зрели, че Брамс не пише през целия си живот нова клавирна соната. А тези не ги преработва в по-късните си години, така както Бах, който прави много транскрипции на свои произведения никога не посяга към своята Шакона за цигулка.

   Малко преди да почине Брамс пише отново пиеси за пиано, това са пиесите, в които изискванията към пианото са изключително високи. То звучи като орган, като оркестър, като струнен квартет, като духови инструменти.

 

   Епизод втори:

   Брамс е богат човек, има много пари в банковата си сметка, дал е пълномощно на своя издадетел Зимрок да управлява парите му. Те са приятели, Зимрок няма да го излъже, но мошеници вкарали в пирамида Зимрок, в която изгоряли парите на Брамс. Зимрок не смее да му каже няколко дни, но няма как, обяснава му какво е станало – той имал добри намерения, но го изиграли. Брамс само се усмихнал, потупал го по рамото и казал:

-         Не се притеснавяй, ще напиша нещо ново и пак ще станем богати.

 

   На кои от приятелите си  и роднините си е помагал Брамс е трудно да се изброят, по-лено е да се изброят тези, на които не е помагал. Мотивите му когато изпращал някому пари винаги са били едни и същи:

-         На мен не ми трябват, изпращам ги на Вас!

 

   Прилагам лиинк с една много трудна Соната на Брамс за тези, които са брамини като мен. Изпълнителят - също.






Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Велик музикант,
12.06.2017 09:45
велика биография!
цитирай
2. sande - Поздрави, Коста!
12.06.2017 18:14
Поздрави и взхищения
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184974
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031