Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2017 10:18 - НА РАЗХОДКА ОКОЛО СЕЛО ПАНИЧКОВО - 3
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3079 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
     Разходката продължава, в първата й част времето остава мрачно, не добро за снимки. Днес ще се прибера в базата си в махала Ходжова и после ще я преместя в село Жълт камък. Там отново се върна слънчевото време. 
    Приятна виртуална разходка с мен.

image

Аз съм на едни връх от който разглеждам долината на река Карамандере. Тя извира от метността над с. Узуново, един напуснат рай. По двата бряга на тази река концентрациятаа на скали е най-голяма. Обстоятелството, че по някои от тях има останки от делата на траките ми навява висълта, че преди 8000 години теези долини са изглеждали по подобен начин въпреки дейността на хората, ерозията тук кто да е била минимално.

image



image
„„



image

                                        Една от махалите на Паничково

image



image



image




image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

               Зад тези скали, наречени Жълт камък е селото Жълт камък.

image



image

                    Времето се оправи!

image

image



image



image



image



image

В махала Ходжово съм. Тук бях два дни, хората се запознаха с мен. Една булка с детенце се разхождаше и ме покани у тях да ме черпи кафе. В Русалско като ме видят кадъните си закриваат чицето и побягват с думите "Йок билму", тази млада и красива жена ме кани на гости...
   Тази къща е ремонтираана, модрна, обитава се постоянно. Към махалата има три тракийски светилища, към скалите надолу по реката хората не дават да се ходи, защото има мечки.

image

                               Скалният комплеекс Жълт камък

image

              Джамията на Ходжово

image


image

Ето ме в с. Жълт камък. Като ме видя този човек си сложи шапка с емблема на ДПС. След минута бяхме на еднакви мнения за туй, що върши ДПС за тях.

image

                                            Площаадът на с. Жълт камък

image



image

                                                         Къщи на селото

image

                                               Ората бегаа в Турция...

image

Ежедневието тук. Хората работят по градините си, гледат животни и от това живеят.

image



image



image


Тези снимки показват защо като се срещат турците се поздравяват с КОЛАГЕЛЕ, което оозначава лека работа. За тях работата е най-важното нещо в живота им.







Гласувай:
4



1. tota - Поздрави, Коста, за твоите пътеписи от планините на България!
29.03.2017 11:46
Прекрасна природа, криеща в пазвите си тайнствата на населяващите я преди векове. Сега с трудолюбиви хора, които знаят защо идва човек на земята - да се труди и съзижда. Това, което ми направи неприятно впечатление е рухнала сграда в центъра на селото и накипрената в нова премяна, подновена джамия. Нищо против вероизповеданието на всеки, но някои прекалиха със сътворяването на тези "знаци" по нашата земя. Ти по добре от мен знаеш, особено по пътя за Перпирикон, че в някои села има и по две джамии. По колко ли се падат на глава от населението ни тези"знаци"? Дали знае някой?
Хубав, пролетен ден!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Източните Родопи в миналото са били регион за борба на религии и владение,
29.03.2017 14:50
такива са и сега. Пояснявам, че Източнте Родопи са частта от Родопа по водосборния район на р. Арда. Те са населени със странстващи скотовъдци номади, с произход от Кюрдистан преди около 300 години, когато Турция започва да губи части от империята си и за пътуващите по планините скотовъдци свободното им придвижване става невъзможно. Те се настаняват трайно и остават по Източните Родопи. За навлизане в планината ползват римските пътища. В близост до тях където има водоизточници устройват населените си места. Това важи само за полупланинската и планинска част на Родопа, където земеделие е било невъзможно да се развива. Играейки на този кон сега Ердогана предявява претенции към този регион, че бил турски. И преди него турските управниции мислеха така и поради тази причина ползват стратегията да строят джамии и да проповядват исляма. Ислямът обаче не само тук, където живеят само турци, ислямизирани са и половината българи от Западни Родопи. Парите за джамите идват от Саудитска Арабия, не от Турция, Турция ги разпределя както Догана, един от най-първите задкулисници паричните порции на страната. Тези пари се усвояват и дори не стигат, а майстори зидари и всякякви строители сред турците има много. Така строителството на джамии се явява и откриване на работни места по селата им за доста дълъг срок, 2-3 години и повече. Целта е ясна - и в България да има второ Косово, което вече е факт в Македония. Не само джамии се строят по Родопа, но и мечити, мектеби и медресета, посочвам висшето учебно /медресето/ заведение в Мадан, дъдето бе построена най-толямата джамия в България. Защо не я построиха където живеят турци, а където етносът е бългаски е ясно.
След съешването на дамата недоправени, Ердоган и Путин положението ни става още по-зле. Напочням за Северен Кипър и за Крим, за геноцида в Чечня и в Армения. Не намерим ли път към Европа и оставим да работят срещу нас в страната ни партиите на Путин и на Ердоган, бъдеще за нас няма...
цитирай
3. sande - Поздрави, Коста!
29.03.2017 16:28
Отново си недостижим!

Световните информационни агенции спят ли?

Не знаят за теб.

А и ти си престъпно скромен.
цитирай
4. sande - Паничково - българско селце, красиво, старо и остаряло, даже ресионирано и побягнало....
29.03.2017 18:03
Вълнуват тези репортажи, докосват ни с един отминал живот.

Една България, която сме загубили.

Пред мрака на истините.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182033
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031