Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2017 08:32 - ОТНОВО ПО БЕЗКРАЙНИТЕ ДЕРЕТИНИ НА ИЗТОЧНИ РОДОПИ - 3
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2293 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
    Тръгвам от този напунат рай към последната махала, предвидена за посещение днес - махалата Долна Мурга с тракийското светилище до самия й център. Маршрутът преминава по оригинален и запазен изцяло римски път с чешми край него, но строени от заселилите се тук номади животновъди в началото на ХVІІІ век.Пътят заобикаляедин доста висок връх, на превала след който има обилен извор и теке. Благословени да са хваналите тази вода в чешма с корита и поилки за животните край нея. Навесът на текето е изоставен и дървеената му конструкция едва ли ще издържи следващия сняг. 
   След превала, който е между големия връх, който споменах и един друг връх със скали започва страхотна красота - равно, широко било, по което има прекрасни пасища и овощни дървета. На най-бедните от към почва места са къщите на турците, да не се похабява земята. Този рид слиза към шосето за с. Безводно, разширявайки  и разклонявайки се, като пасищата по него и защитените от ветровете места стават доста. Във всяка гънка има по една или няколко къщи, разрушени в някакав степен или паднали. На какви бедни места съм виждал къщи на турците, тук си е направо рай. В лявата страна на рида има много скали, някои от тях превърнатии в светилища на траките. Това място ми е едно от любимите в Източни Родопи, защото се разкрива изглед оот него към други любими мои места - върхът Кокез с махалата под него, Три могили, скалата Саръкая - величаво нещо! - Бездювен, най-голямото тракийско светиилище в Източни Родопи, това над с. Дъждовница с пещерата Утробата към него.
   На стотина метра от скалата-гъба, тракийско светилище, се намира къщата на единствените жители на село Долна Мурга, които гледат крави. Кравите им са на полудиво отглеждане, не им знаят точния брой, но са над 100 и са  в няколко стада. В стадата има бикове, юници, телета. Стадото в Горна Мурга също е тяхно - от векове кравити са живяли в подземията на къщите  и продължават да търсят къщи, в които да влезат на сянка или вечерта на завет. А където има къщи има и водоизточник.
  Кадънаата е много симпатична. Основната тежест по гледанетоо на животните е за нея. Тя каза, че е на 48 години, но се чувства износена от работа и всичко я боли. Ходила е на училище и говори добре български, много симпатична жена. На връщане от светилището ми се наложи да я питам нещо. Тя се забави да излезе, защото си миела главата, но излезе по цици и с кърпа на главата. Туркините пък в Русалско като ме видят си скриват изцяло лицето, навеждат глава и не погреждат към мен, попитам ли ги нещо, отговарят: Йок билму. Скриват се зад каменните си огради, затръшват вратата. И други туркини има по тези места, по над 50 годиини са, вдовиици. Мъжете им умряли от различни болести. Тук лекари, лекарства, няма, който се разболе, напр. от апендицит, от пневмония - умира. Жените по-издържат и по-дълго жиеят. И работят от сутрин до вечер.
   Приятна разходка с мен.

image

                     Това растение е сухоустойчиво. Корените му са много дълбоки.

image

               Типичен източнородопски пейзаж

image

                           Следвъзродителен етюд

image

Типична къща на животновъд - долният етаж, вкопан в земята, за да не измръзнат през зимата животните, горният - за хората. Телетата като се родят местят майките им с тях още по-надълбоко под къщата, защото там е по-топло.

image

Това не е бунар, а останки от клозет. В него още си стои ибрикът.

image

                             Трасе на римски път

image

Новата чешма с поилките. Това място привлича тук стадата когато настане голяма суша.

image

                                               Пасторални картини

image



image



image



image

Това нещо какво ли е, дето се приближава към нас?
Вероятно такъв въпрос си задава кравата, като ме видя.

image




image



image




image

Достигнах друга седловиина, от която пътят се разделя за няколкото малки махали към Долна Мурга.

image

                             Да живееш в тази пустиня не е лесно....

image



image



image

Местните крави са свикнали със сухата трева и липсата на вода. Те пият вода само вечер и сутрин, но пък дават по-малко мляко, към 25 л. на ден и много маслено.

image

        Къщата разбира се ее на върха. Тук живе семейство животновъди.

image

                                              Светилището се показа

image



image

                              Горнаата част на скалата Инкая

image

Още една скала от типа Инкая - скала, която има перваз или пещера в нея.




Гласувай:
7



1. rosiela - Красиво!
15.02.2017 10:18
Но труден живот. Чак ми става много жал за хората, дето си отиват млади. Няма лекар, няма нищо. Какъв е смисълът на живота тогава? Живей кратко, работи и умри. Нямам думи.
цитирай
2. sande - Поздрави, Коста!
15.02.2017 14:26
Божествено. Божествени места.

А българите са пред телевизорите и не ги интересува нищо друго, освен глупостите.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Не само пред телевизорите!
15.02.2017 17:31
sande написа:
Божествено. Божествени места.

А българите са пред телевизорите и не ги интересува нищо друго, освен глупостите.


Младежите вече се абортираха от тях и фанаха телефоните. Не всички се развиват обаче хармонично. Бях в метрото, всяко младо същество гепило един телефон и едвам сварва да слезе на спираката си, гледайки и тогава в телефона. А на скамейката срещу мен седнало едно момиче, без телефон в ръцете. Горкото, колко е просто....
Аз сигурно повече, защото моят телефон се ползва единствено като телефон.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180371
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031