Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2017 10:15 - ПО ЗИМНИТЕ КОНАЦИ НА ЕМИН АГА БАЛТЪЛЪ - 9
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1582 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

      В тази поредица от картини помествам такива само от един от символите на Източни Родопи, скалата Уланкая. Тя се намира на трудно достъпно място, както един турчин каза на кьопека под куйрука /на кучето под опашката/. Един от подстъпите към нея е от с. Женда до ловната хижа на един връх в страни от пътя, от който се виждат самотната къща, покрай която се минава и репера над скалата, състоящ се от три скали. Достига се самотната къща, после се гледа надолу от пътя за трите скали на отсрещния скат и там долу е скалата Уланкая. Спускането до нея е ужасяващо стръмно. Ако пред мен няма дърво, което да ме спре при изпързалване надолу не бих слязъл по ската. Нагоре е по-безопасно, но много трудно. Има път и по долината на дерето, което ппредставлява монолитна разрязана от водата скала, а там живее и един буюк саръай, както ми казаха турците /голяма жълта мечка/ и ме предупредиха да не ходя. Отидох, силата на привличане надделя над страха пред среща с мечката, но падна яко треперене, защото по дъното на дерето, което ползвах за придвижване няма място дори да се разминем с мечката. Информацията за мечката се оказа вярна, но според мен тя живее в полуподземния етаж на самотната къща, където беше ровила и обръщала камъни да търси под тях червеи. Сега се замислям на какви рискове съм се подлагал, но не съжалявам. И пак - късмет. Знаех, че няма да срещна мечката, защото тя не живее по скалните дерета, а където има плодове, билки, гори при къщата.
   Скалата се издига над един страхотен водопад от сиенитни скали, толкова страшен, че не смех да го приближа и такъв страх добих, че на разстояние от него се страхувах да заобиколя и скалата. Доста стръмна и гладка е скалата, от която стърчи Уланкая, опитах да се придвижа по чорапи, но си беше много страшно и се отказах. Ако някога се спусна от към с. Долна Мурга ще я снимам и от другата страна. Направи ми силно впечатление колко много зайци имаше около скалата, макар да се не вижда стръкче трева.
   Тук късметът ми сработи, посетих скалата, но за другата скала, голямата Саръкая над р. Боровица - не. Там мечокът ме върна, но и там- късмет. Мечокът спеше, аз го забелязах и се върнах. Имам резервен вариант и за там, ще отида от с. Дормуш, като по този начин ще излеза на стария път за махала Саръкая, намираща се на стотина метри от скалата. И тя е такъв шедьовър като тази, чиито снимки публикувам сега.





image

                        Реперът, който ако пропуснеш подминаваш скалата.

image

            Скалата се показа, но какво спускане има до нея!

image



image

                                 Прилича на нещо...

image



image

В ляво долу е водопадът, скалата е надвесена над него. За да се заобиколи скалата пък трябва да се премине по тези монолитни гладки скали, където няма за какво да се хванеш. 

image

                                    Елемент от скалата

image



image

Който не е виждал тази скала в действителност не знае какво величие е тя!

image



image



image



image

Горе по билото на този рид, започващ от Уланкая, където има извори земица, има и села. Нагоре се върви, но надолу е много страшно.

image



image



image



image

                                 Орлово гнездо

image



image



image

                                                 Темето на скалата

image



image



image


                            image


image



image

                                               Пещериичка с орлови акета

image



image

                              А това е моят силует върху една скала.





Гласувай:
8



1. rosiela - Прекрасни снимки!
13.01.2017 10:40
Скалата ми прилича на женска глава с коса. Дълга при това.
цитирай
2. batogo - !!!:)))
13.01.2017 13:55
Само не разбрах прасето какво търси сред скалите?!?!
цитирай
3. planinitenabulgaria - Турнах го сред красивите скали, защото ми стана мъчно за него.
13.01.2017 17:32
batogo написа:
Само не разбрах прасето какво търси сред скалите?!?!


То е било на работен обед в Париж, където добре похапнало, а после го завели на Айфеловата кула и в най-голямата джамия на Париж. Аллахомолците обаче веднага избягали от джамията, викайки: Думус, думус! Докато не взели ДНК материал от него, за да се види, че туй нещо не е думус, мюсюлманите отказали да влезат отново в джамията.
Та затова...
цитирай
4. sande - Непознатата България ...
14.01.2017 12:28
Непостижимо и за фантастичните филми!

Поздрави, Коста!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12189323
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031