Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2016 11:55 - ТРАКИЙСКОТО СВЕТИЛИЩЕ ДО СЕЛО ДОЙРАНЦИ - 2
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2078 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                        С посвещение на завърналия се в блога поет VEDROLEY:

    Близо съм до светилището, но за да го разгледам доста време ще ми е потребно.То има две лица, на север и на юг, има и теме, подобно на това на светилището Белинташ. Ще покажа всичко това в снимките, които ще поместя, а под някои от тях ще допояснявам по нещо. Това светилище е съвсем неизвестно и единствените, които се навъртат тук с нечисти мисли са иманярите. Идват на групи, правят дървени стълби от обикновени дървета, които удължават с други и така търсещите скрито злато на Емин Ага Балталъ се изкачват до оформени от траките в скалите недостъпни без техника ниши за да ги претърсват. Има оставени стълби с височина около 10 м. Сред тези идиоти тук се появи един човек с интерес към светилището, за да го популяризира чрез блога си, но понеже скромността ми е безгранична, няма да кажа кой е той. Пловдивски или кърджалийски туристи ако не познават това светилище и околността над него, която включва Бездювен, Патмос, Русалско, имат още много да ходят по тези места - те са прекрасни и с богато историческо минало. Източните Родопи са история, борба между вери. Минава ми през мисълта да опиша и няколко забележителни прехода по планината, наричана тук Ненковска.
  Приятна виртуална разходка с мен с пожелание за някои да стане реална.


image

                   Пазачът на светилището, когато се идва от към с. Ненково.

image

               Кой ли е стъргал с кремъците си таза скала, за да я нашари цялата?

image



image

Римски път, построен върху трасеето на древен път на траките за светилището им тук.

image



image



image

Започват оригиналните пътеки на траките до светилището им, дялани в скалите може би преди 8000 години. Това място тук има някакво излъчване, което прехващам, привлича ме и ще го посетя отново. Така ми въздействат и оброците в Западна България и поради това съм толкова привързан към тези места, свързани с всички вери. В двора на вилата си имам паметник на висш духовник от с. Тъмраш, който спасих от трошачка на камъни за чакъл за пътища. На паметника пише на абабски език: Мустафа, син на Иляз, починал през 1833 г. отнесено към нашето летоброене.

image

                      Виждат се размити вече култови ниши.

image



image

           Докаралии са траките тази скала да прилича на нещо, но какво? 

image

            От тук е изскоквал вероятно първосвещеника, когато сценарият на                                           богослужението е налагал и той да каже нещо.

image



image

                     И тази скала прилича на нещо.

image

       Да са имали траките обичай да се правят на кукери?

image

Следват доста снимки с оригинални тракийски пътеки в скалите, водещи до светелището им. Камъните, положени върху тях от римляните вече ги няма.

image

Село Дойранци. Старото му име не помня, но ако някой попита къде е с. Дойранци, отговор няма да получи, хората тук знаят старото му име. То се достига по отклонение на два км. след с. Ненково в дясно, минавайки пак в дясно покрай друго светилище, известо като Големият фалос /Буюксикикая/. Не минеш ли в дясно от фалоса, наеректиран със страшна сила към небето, пропуснал си пътеката, която представлява стратегически римски път, много добре запазен, преминаващ след това в оригинален траков път.

image



image



image

Стъпала са си правили траките, да се не изпързалват когато има
сняг по скалите и те отиват на служба.

image



image

                      Виждам, виждам, който и да мине от тук го виждам...

image

Предполагам, че долу са били участващите в богослуженето, а от тази дупка в скалата свещеникът е проеждал проповедта....

image

         Горе по тези скали са кладенците и жертвениците, ще ги покажа по-късно.

image



image



image



image



image



image



image



image

Това светилище е комбинирано - има терасовиидни ниши, също от типа дулапчета, но и жертвени кладенци и места за жертвоприношение както на Белинташ.

image



image



image



image



image

В дясно от този превал започва светилището. В ляво пък започват едни от най-дивните скали на Източни Родопи.

image

От другата страна на превала. Пак стълби, да се не изпързалват при сняг траките.

image



image

                                        Това е скалата над с. Дойранци.

image

Село Дойранци, ще направя едно отклонение:
Някога то бе пълно с хора, които се изселиха в Турция. Всяко село само си взе решение през 1989 г. да се изсели ли в Турция или да остане. Това село е разположено в абсолютната дивотия - високо, достига се по пътека, контакти дори със селата под него са трудни. Сутрин шефът на семейството, бащата, а ако той е вече стар най-големият син, изпраща всички  на работа. Дребните деца с дребния добитък, по-едрите с кравите, други за вода, да се почистят оборите, да се приготви храна - работа много и за всички. Цялото семейство работи от сутрин до вечер. Напомням, че турският поздрав е "Лека работа!".Прави впечатление грижовността към престарелите хора и взаимопомощта между хората. Кражбата между този етнос е абсолютно недопустима. Старите хора също работят според силите си нещо по-леко. Имаше някакъв феодален ред, запазен тук при осядаането на пътуващите по планините животновъди преди 300 години. В резултат на този труд полупустинята Източни Родопи бе като градина. За да не се похабява земята къщите на хората са строени върху скали. Благодаря на Господа, че видях това време, тук е обяснението ми защо тъгувам за него. В моя доста дълъг туристически живот настъпиха доста промени, голяма част от тях навявайки в мен тъга. Комунизмът след като унищожи селото - основата на страната ни - после каракачаните, удари безпощадно и тези планинци, имащи в гена си потребността да гледат животни. И като прогониха идиотите тези работливи хора от родните им места, където животът е толкова тежък, кой ще дойде да живее отново тук? Отговорът е: Никой, регионът се превърна в ничия земя. В напълно напуснатите села в подземията на сравнително запазените къщи, където на топло по време на студовете са стояли животните на хората, сега зимуват мечки.

image

На този рид ще отделя специално място.Това е ридът Бездювен, отклоняващ се от основния след с. Русалско. Зад този рид тече река Давидковска, вливаща се съвсем наблизо в р. Арда до древен огромен разрушен каменен мост.
    Ако поетите започнат да посещават този регион, още по-вдъхновени и силни ще станат стиховете им.




Гласувай:
5



1. rosiela - Чудеса,
07.12.2016 12:56
загадъчни и митично красиви. На най-горната снимка камъкът е с профил на човек, като че ли изваян от Бога.
цитирай
2. planinitenabulgaria - А под най-последната снимка пише:
08.12.2016 00:20
Ако поетите започнат да посещават този регион, още по-вдъхновени и силни ще станат стиховете им.
Картините от тази разходка ще поместя в пет части.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12291909
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930