Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2016 10:01 - Вечният град: Част I - Ватикана
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 6495 Коментари: 3 Гласове:
23

Последна промяна: 29.09.2016 10:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Миналата седмица се поразходих с една голяма тайфа до Рим. Петте дни във Вечния град минаха неусетно, на един дъх. За нула време навъртяхме десетки километри по тесните калдъръмени улички на стария град, насладихме се на уникалната атмосфера на пиаците, обиколихме старинните хълмове, осеяни с древни руини, обиколихме лъскавите магазини, вкусихме от страхотната италианска кухня... и разбира се, опитахме се да посетим Папата. Той, разбира се, си имаше други задачи, вместо да си губи времето със заблудени туристи, но пък италианците ни очароваха с топлата си гостоприемност, с откритостта си и донякъде с това, че не са кой знае колко по-различни от нас, българите. Но за това ще стане въпрос по-нататък. Първо да си дойдем на думата. Какво ще е едно пътуване до Рим, без да посетиш Ватикана!

Маршрутът:

image
[ + ]

Като за начало, имахме далновидността да резервираме апартамент в непосредствена близост до Ватикана. Кварталът между площад Св. Петър и река Тибър се нарича Прати и се намира на пешеходно разстояние както от ватиканските музеи, така и до центъра на града.

image

Входът към Ватиканските музеи е откъм северната страна на най-малкия град-държава в света, разположен насред самия столичен град на Италия. До него се върви около един километър покрай непристъпните зидове на папските владения.

image

Опашките при музеите са винаги огромни, а сергиите с дрънкулки и сувенири са претъпкани с народ още от ранни зори. Ние, разбира се, си бяхме резервирали предварително билети онлайн, така че точно в набелязания час влязохме по експресния ред.

image
 
image

В началото на музеите има вита стълба, покрай която може да се види колекция от макети на първобитни канута, с които полинезийците и аборигените са заселили тихоокеанския басейн. Не става ясно откъде-накъде подобни артефакти от една толкова далечна култура ще красят входа към сърцето на католическия свят, но обиколката по този първи коридор е наистина любопитна.

image

Скоро след входа, тълпата излиза на широка тераса, от която се разкрива панорамна гледка към тучните градини на Ватикана. Тук изобилства от фонтани и сенчести пейки, а в далечината се издига и заветната цел - базиликата Св. Петър.

image

За мен, а може би и за повечето посетители, най-впечатляващото във Ватикана бяха таваните и стените, пищно украсени с фрески, фризове и стенописи.

image

Не липсваха и разнообразните колекции от артефакти, събирани, заграбвани или дарявани на Светия престол в течение на столетия - египетска, месопотамска, етруска, древногръцка и т.н.

image
 
image

Прави впечатление, че в пристъп на набожна целомъдреност, по някое време уредниците на музеите са решили да замаскират мъжкото достойнство на голите статуи - къде чрез някое и друго листо, къде чрез... ами, директна ампутация. Всъщност може би ако ги бяха оставили в първоначалния им вид, те нямаше да правят толкова впечатление.

image
 
image

Каквото и да си говорим, изяществото на изработката на скулптурите е също толкова поразителна, колкото и при стенописите.

image

Тук има дори отделна зала, изцяло изпълнена с изкусно изработени статуи на диви животни. На лова се е залагало много в древността - той е бил израз на заможност и висок социален статус.

image

Тук ренесансовите майстори, включително Микеланджело, са се трудили с години, за да изпълнят поръчките, възложени им от Светия престол. Благодарение тъкмо на тези творби те са се прочули по света и имената им са останали издълбани със златни букви в историята на изкуството.

image
 
image
 
image

Всичко във Ватикана е голямо - статуите и бюстовете, залите, коридорите и градините са огромни и свидетелстват за манията за величие на владетелите на Рим.

image
 
image
 
image
 
image

На всяка крачка и от всяка следваща галерия лъха на дълбока история, макар и да се оказва, че голяма част от тези произведения всъщност са доста скорошни възстановки на оригиналите. Времето наистина не прощава.

image
 
image

Разбира се, крайната цел на всеки посетител на Ватиканските музеи е Сикстинската капела, където Микеланджело е оставил душата си и е надминал себе си. Там тълпата е най-голяма, а полицаите зорко бдят да не се правят снимки. В Сикстинската капела протича и конклавът - изборът на нов папа. От камината в края на залата през комина се издига белият пушек, който оповестява на тълпата, струпана в очакване отвън на огромния площад, кога кардиналите са приключили успешно с избора.

image
 
image

В следващата част ще излезем на площада Св. Петър и ще се гмурнем в грандиозните дебри на едноименната базилика.

Следва: Част II - Св. Петър

[МОИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ]


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. photostories - Красиво. Благодаря, че сподели. ...
29.09.2016 11:46
Красиво.Благодаря,че сподели.
Поздрави. :)
цитирай
2. asthfghl - 1.
29.09.2016 16:28
В Рим красотите наистина са на всяка крачка. Прави впечатление обаче, че те датират предимно отпреди 2000 до 500 години. Забележителностите от по-нови времена някак се губят.

А като цяло и основните забележителности тънат сред безспирни потоци от туристи, което донякъде притъпява ефекта от грандиозната им красота. Но какво да се прави - това е една от най-популярните туристически дестинации.
цитирай
3. pitwasilew - Страхотно е!!
29.09.2016 20:11
Страхотно е!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280473
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив