Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2016 12:44 - ИЗТОЧНО РОДОПСКИ ЗАПИСКИ - 16
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1179 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
   В този постинг ще поместя картини от една моя разходка из долината на река Боровица, чиито брегове са били избрани от траките за техни светилища. Те са тук няколко десетки, десетина има само във и около село Ненково. Освен това те са и доста различни - вероятно траките не са принадлежали към една и съща вяра. Не само трапецовидни скални ниши са дълбали с кремъците си по скалите траките, но и други отвори са оформяли: отделно помещение е имало за първосвещеника, правили са и тераси по скалите, на които могат да стоят стотици хора. На ската срещу с. Ненково пък е може би най-голямото като площ тракийско светилище, това над с. Дъждовница, част от скалния комплекс на който е и пещерата Утробата. То е на рид, като от едната страна скалите вече са се размили. Но пък има едно село в района, Божак, построено върху светилище с всичките му жертвени кладенчета, разните фигури върху камъните и др. техни фигури, оставащи неразгадаеми за нас.
   Които имат интерес по тази тема, посочвам им дестинация - реката Боровица до вливането й в яз. Кърджали и всички нейни притоци, включително ии двете големи реки Хамбардере и Саръярдере. Времето да се посети всичко това е поне месец, а има места, които са си направо мечо гъмжило.


image

  Върхът над с. Дойранци. Това село бе цветущо, но след възродителния процес хората от него се преселиха в Турция. В момента там има само един човек към 85 г. с бабата си. Под селото иима огромно тракиийско светилище от етажен тип, а по рида скалите са оформени както тези на Белинташ. От темето на това светилище се вижадт още няколко, но най-големите са двете на двата бряга на реката на с. Хайранлар. От това село се отива на един връх, наречен Казанлъка заради сказанието, че там има укрити казани със злато от кърджалиите. Изгледът от този връх не знам как да го градирам като степен на красота. Чувал съм за следната градация: Красиво, по-красиво, най-красиво, макята си ебало. От тази степен нагоре запоочва красотата, когато  погледнеш от Казанлъка към Бездювен. В момента ми е пред очите.

image



image

Зад тези скали е селото Хайранлар, в центъра на две огромни светилища. И с мечка в него.

image

                           Светилище, погледнато от задната му страна.

image



image



image

Тези скали не са привлекли тракиите да правят дулапчета по тях.

image



image



image

                   Част от скален комплекс на траките от обратната му страна.

image



image



image



image



image

Като се тръгне по тази скална верига, която е обходима и се подължи на дясно следват още две такива, но траките са се сезирали само върху първата й 1/3. Останалите скали обаче всичките са шедьоври на красотата. Не са и трудни за посещение, но сурването от тях по един безкраен сипей до пътеката е много трудно. Там съдрах панталона си на двете ми големи бузи.

image

Останки от някогашната пемпенаа станция на Кърджали. Български граждани от кв. Боровица, които гласуват за ДПС и са една от петте колони на Путин в България под чадъра на полицията са изнесли пред очите на хората оборудването на станцията. Да уточня и колоните на Путин у нас, казаха пет: ДПС, АБВ, ВМОРО, БСП и Атака. 

image

Къде си намиира храната това присрособено за полупустинен живот хайнавче...

image

Тази нещастна крава е на 18 години, вече не може да ражда, няма сили да се катери да си търси храна. За 18 годинии съвместен живот със стопанката си, която ще покажа на следващите снимки не желае по никакъв начин да се раздели с кравата си, дори да я гледа легнала. Обичта към жиивотните е навлязла в чипа на тези хора, ще дам и други примери.

image

Тук съм по долината на еедна времеменна река, която дава вода на с. Бакалите.

image



image

Стопанкатаа на ктравата. С яйца в торбичката тя отива на гости при дъщеря си, младоженка в с. Ненково, за да не су чувства сама. Като ме видя ми предложи на мен яйцата, ако съм беда и няма какво да ям, а също и да остана в тяхната къща. Жената се оплака, че са й извадиили зъбите и са й сложили челюсти, от които така я боли, че не може нито да говори, нито да работи. Но да отиде до Кърджали да й ги поправят, няма как. Такива са турците, те са научени да работят и това е смисълът на живота им. На обратната страна са рускините, чиито мозъци са промивани от няколко поколения и от тях нищо не става - вместо да се трудят, те вярват в далаверата, шашмата, присъединяването към някоя мафия, да се оженят за някого, на когото при развода да му еб.. майката.  При редките ми случаи на срещи  с рускини обаче аз винаги заявявам, че съм по-умен от Путин, от което произхожда такъв ефект, който сега няма да описвам.

image



image

                                          Околностите на с. Бакалите

image



image



image



image



image



image

                                Жизнената среда на турците по Източни Родопи.

image

Сеело Ненково. Вижда се път на траките до тяхно светилище, издялан в скалата, после доправен от римляните.

image

                        Моят силует върху една скала.

image

В този райоон има само черни щъркели. Те не гнездят по стълбове и камбанарии, а по пещери в скалите.

image



image

Училиището в с. Ненково, закрито. И тези се преселиха в Турция. Дано постингите ми станат причина повече хора да посетят светилищата около това село.

image

                   Скалата пред поляната с ненките. И на нея й се покачих.

image

Заднатаа къща е на турчин с двойно гражданство, който сега се е върнал в родното си място.

image



image


image

                       Наближавам село Тиква, но за него ще пиша отделен постинг.

image



image



image



image

Двеете зърна на ненките. Комплектът се вижда най-добре от светилищеето при с. Харанлар.

image

                                   Следвъзродителен етюд

image

     Тук младо семейство турци живее и има лично стопанство. Къщата е само една.

      /Разходката ще продължи в следващия постинг/



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12316565
Постинги: 4577
Коментари: 10805
Гласове: 18387
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930