Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2016 21:29 - СЕГА Е ВРЕМЕ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ НА РЪСОВСКОТО ЖДРЕЛО
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1357 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ТУРИСТИ, ПОСЕТЕТЕ  ЕДНО  ОТ ЧУДЕСАТА  НА  БАЛКАНИТЕ!

 

     Има едно ждрело, красотата на което вероятно е била оценена още от римляните и те не са се осмелили да прекарат през него път. Поради това са построили един второкласен път по рида, който ждрелото срязва от лявата му страна по течението на реката Височица и още два стратегически по по дясната страна на рида. И двата пътя са много запазени, левият се ползва до днес. Един от десните пътища е издялан в скалите и ще остане след атомното нападение на Путин над нас, с което той ни плаши ако не се откажем от НАТО и ЕС. Този рид ми напомня на историята с Цепина, където Родопите се цепят при издигането си и морето, на чието дъно днес е Чепинсското корито изтекло. А водните животни стигнали до днешното село Костандово и измрели от жажда.      

     И тук е имало нещо подобно. Вероятно селата по поречието на р. Височица някога са били дъно на море, но изтичащата от тях вода е срязала връзката между Балкана и Видлич и се е образувала тази красота, непокътната от човешка дейност до днес. Нейната красота е привлякла преди много векове монаси, които са основали в тази теснина скалните манастири, известни с понятието Владичина дупка. Така се нарича най-голямата пещера, която е обитавал владиката на този манастирски комплекс.

     Ждрелото е между селата Ръсовци и Пъклещица по поречието на р. Височица. Сега му е времето то да бъде посетено, защото водите на р. Височица са малко и могат да се преминават, реката обаче на места трябва да се гази. Аз съм помествал снимки в блога ми, направени горе от високото от римските стратегически пътища. От другата страна ждрелото не се вижда. Такава е била природата навсякъде преди човешката дейност, вижте я. Пътуването може да стане от София през Пирот до с. Ръсовци и просле покрай гробищата към манастирския комплекс, под който ако реката разрешава може да се премине цялото ждрело до с. Пъклещица.  От него започва язовира Завойско езеро. Днес при селото язовирът го няма, защото бедна Сърбия нама пари за газ и за енергодобив е изпразнила всичките си язовири. Има пари обаче да подчертае братската си славянска обич към Путин. Преди десетина дни сърбите проведоха съвместно военно учение „Славянско братство” с него. Това не е учение, а демонстрация на промитите мозъци и показване на света, че Сърбия остава в смъртната хватка на Путин и няма да поеме път към Европа.

     Връщането трябва да стане по долината на р. Височица през с. Долни Криводол, където пътят преваля планината Видлич и слиза в Цаариброд.

    Приятен път на тези, които ценят неподправената природна красота! Има обаче доста трудности при преминавнето по реката.

  




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. graucho - Тури едно фото, бе, пич
14.09.2016 22:13
Да видим, за какво иде реч.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Имам снимки в блога си на това ждрело.
18.09.2016 08:10
graucho написа:
Да видим, за какво иде реч.


Те са направени горе от левия бряг на реката, от стратегически римски път над него, от който има видиимост към красотите на ждрелото.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12291343
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930