Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2016 22:44 - ИЗТОЧНО РОДОПСКИ ЗАПИСКИ - 10
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1175 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
  В следващите няколко постинга ще предложа една разходка в картини от с. Ненково към тракийското светилище над махала Харанлар. Тракийските светиилища около с. Ненково са много - на път за това светилище се минава през две в самото село, после под още две над селото. На път нагоре по рида в ляво по долината на реката има още две, като едното е доста голямо и съвъшенно непознато. То е от типа етажни светилища. Срещу него е светилището Калпаккая,то пък е с култови ниши. На билото на рида се разкрива приказната красота на светилището до махалата Хайранлар. От тук скалите му образуват полукръг, в който има четири скални комплекса, още един в дясно, а има и скали шедьоври - маси, човеци, калпаци, вкаменени животни, целуващи се хора, каменни гъби. Тук е едно царство на красотата, оценена още от траките. Светилището, към което съм се запътил е отвъд рида.  Освен с красотата му го запомних и с рева на мечка по мен, но не агресивен, а като предупреждение да внимавам. На отсрещния бряг на реката има още едно светилище, а на съседния му рид има друго с жертвени кладенчета като на Белинташ и етажи, в основата на които има изкопани пещери с форма на устни и в дясно над тях още една по-малка, кръгла. 
   Преди да продължа разходката ще изброя още няколко светилища над с. Ненково. Едно има фронтално над него, но нямах време да го посетя. За други две от типа етажни води траков път, преработван после от римляните в римски стратегически. Там има две светилища, първото от които е съвсем запазено. На отсрещния бряг има още едно светилище.  И едно чудо - една прекрасна за свято масто на траките скала, към която те не са проявили интерес. В следващите ми постинги ще покажа доста интересни снимки от тези светилища.
   А сега - към светилището над с. Хайранлар. Тук имах инцидент, за който ще пиша специален постинг и от който едвам се измъкнах жив, благодарение на попадението ми на римски път, който ме измъкна от капана, в който се бях набутал сам. Да се ходи по тези светилища не е никак лека работа - тя е и опасна, като опастностите дебнат от всякъде.  Трябва голям опит, за да се справиш с трудностите, да се ориентираш, за да можеш да се прибереш обратно, да имаш сили за всичко това. Теренът също е много труден - много е топло, трябва да носиш в раницата си към 3 л. вода за деня. Но пък си заслужава. Вместо да лежа на плажа през деня, а вечер да пия бира и да играя чалга както съвременните хора, аз избирам този начин на "почивка", когато имам възможност и дори мисълта, че мога да си изгубя някъде живата не ме спира. 
   Вече твърде голям, често си задавам въпроса:
   Ще ми остави ли живота време да си публикувам всичките си снимки от планиниите на България, които са хиляди и от години чакат реда си. Едва ли има друг, който така да обича планините и да има толкова голям снимков материал. Трябва да "удържа" за да успея да го публикувам. 
   Само че този матриал не само че не намалява, но към него се добавят нови и нови неща.


image

Тази и следващите няколко снимки са от околностите на с. Ненково. Селото е имало турско име, но е преименувано след 1989 г. така заради двата върха-ненки на една огромна поляна над него. Те са съвсем като истински, имат си и зърна, но всичко е много огромно. Ще публикувам снимка и от тях, когато им се покача - те наподобяват на ненки така убедително, както пещерата Утробата на едно друго нещо, в момента не си спомням на какво.

image



image



image


image



image



image



image



image

Траките яко са поработили върху тези скали, но хилядите години са размили делата им.

image

С много голям зум съм снимал Гъбата до с. Женда. Тя е част от светилище, превърнато по-късно във византийска крепост. Най-късят път до Гъбата е от с. Соколите.

image



image



image

                             Много типичен източно родопски пейзаж. 

image

                            Това са Ненките, но от тук малко приличат на ненки. 

image

Долината на р. Боровица. Същите са долините на река Върбица, на р. Крумовица.

image

В такива къщи живяха турците в България, при това в най-трудните за обитаване места, където животът бе най-тежък. По приказ на Москва от ДС ги изгониха от родните им места както по приказ на Сталин селяните от селата им и както каракачаните от планините. Затова мисля, че 500 години турско не невреди на България толкоз, колкото 45 години съветско. Първото е било с цел ограбваане, а второто с цел унищожение.

image

                       Още един типичен източно родопси пейзаж.

image



image



image



image

Долината на р. Боровица. От тук човек да си вземе камъни за декораативен зид! Всичките са разноцветни и със завършени форми - като хляб, като круши, като плочи, като елипсоиди. Разбира се, натоварих си на връщане колата с такива къмъни колкото можеше да носи.

image

Мостът при с.  Ненково. Той бе напълно запазен, но иманяри го потрошиха да търсят в него злато. Хората си го възстановиха, но по най-грозния начин, а до селото път за кола няма, пътува се през реката когато може. Има друг въжен мост до селото.

image



image

       Ако ходех с КАМАЗ по планината, нито веднаж вямаше да го върна празен.

image



image

На тази скала имаше кацнала птица рибар, но отлетя. Тя е голяма колкото щъркел, когато е кацнала тялото ии стои вертикално.

image



image

Да събориш това творение за да търсиш в него злато, това е дело на нечовеци. Колко мостовее по Родопите бяха съборени от иманяри. Хората по селата казват, защото нямаме държава.

image



image



image



image



image

Част от едно от светилищата на територията на с. Ненково.

image

Римски страгегически път. Такива тук  има /отговрно казвам!/ хиляди. Никъди другаде в България не съм виждал толкова на гъсто тесни римски пътища, широки само 80 см.и направени с един слой камъни.

image

                                       Вкаменен крокодил?

image



image

                    Тези скали над с. Ненкаво също са част от светилище.

image



image



image

  Какво ли са искали да имитират траките, та са докарали скалата в такъв вид?

image



image

Разходката продължава в следващия постинг.




Гласувай:
3



1. fenor - Чудно ми е ....
01.10.2016 20:34
... как убедено и точно говориш за тракийските светилища в Родопите, а пътищата край тях и до тях наричаш също толкова убедително "римски". Струва ми се че се подвеждаш по щампата че само римляните строят пътища. Това съвсем не е така, пътищата са съоръжения строени още при първите човешки поселения, особенно когато има нужда от тях. А каква по голяма нужда от възможността за периодични посещения на култовите обекти. Траките са живели по тези земи хилядолетия, имали са поселения, управленски и жречески структури. Какви по благоприятни условия за строеж на пътища.?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12186133
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031