Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2016 12:02 - УТРЕ МНОГО РАНО - КЪМ бЕЗДЮВЕН!
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1554 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                    УТРЕ МНОГО РАНО – КЪМ БЕЗДЮВЕН!

 

     Времето малко ме притеснява, но желанието ми – отново на Бездювен! – е толкова силно, че призори потеглям натам. Туристите по дивитее планини на България стават все по-малко, но туристи винаги ще има и когато срещна млади хора с цел в планината, това за мен е голяма радост. Срещам такива, макар и много рядко, виждам следи от преминали такива по непосещавани от хора и туристи места. Няма да съм последният турист!

    Бездювен е рид от вр. Чилякая, който се устремява към река Арда. От едната му страна тече река Боровица, която започва с притока си Хамбардере, от другата – река Давидковска. Това е нещо приказно красиво, особено през пролетта, когато по всяко дере тече река с водопади по нея, а по скалите е разцъвтял люляк. Всичко е зелено, а релефът на планинната е неповториим. Уникален е и изгледът от този рид, който е доста висок. След изграждането на яз. Кърджали този рид в края си сега наподобява на полуостров.

     Ридът заапочва от прелестно място, избрано някога от другарите за техен ловен развъдник. В началото му е селото Балканмахле, неповторимо красива местност. По продължение на рида има многобройни махали, опустяни след възродителния процес, от които са останали разрушени каменни къщи, прекрасни околности и много големи по площ гробища. Реките текат по скали, водата в тях е сивкава. В момента зрителната ми памет ме сезира върху една изоставена къща, здрава, само една, на прекрасно място до извор, а срещу нея поне три декара гробище в дъбовата гораа. От върха над къщата извират две успоредни рекички, които се събират по-долу. Прекрасно нещо. Тук има и села – Песнопой, Русалско, Кадиево. Кадиево сега има ново име, Дойранци. Не схващам връзката, но пътищата на мисълта на бившата ДС са неведоми – те бяха върхът, днес са задкулисието.

    След като се изкачи вр. Бездювен започват огромни пасища по него, които могат се ползват от кравите когато не са покрити със сняг. Тук кравите са аклиматизирани и те щипят суха топла трева, като вместо през деня, по цяла нощ пият вода. След тези пасища има превал и следва връх, наподобяващ стръмен конус, на върха на който има останки от крепост, известна като Патвос, а хората наричат върха Каратепе /Черни връх/. След него започва спускане към язовира, като се преминава по още един връх, от който се вижда голяма част от язовира, а също и град Кърджали.

    За туристите с джип или кола е добре да си направят база в с. Русалско и от там да извършват преходи в посока на с. Загражден и после в обратната, към полуострова, който е оформен от язовира от реките Боровица и Арда.

     Аз така правя, но все повече се замислям дали това е разумно или е по разумно да започна да „почивам” напр. на Слънчев бряг, където по цял ден ще мога да лежа на плажа и да ям, после по цяла нощ в някоя члготека да наблягам над огнената вода и да играя чалга. Това е изборът на новото поколение, защо да го отхвърлям….

image

                       Едно търтелбебенце


image

Едно непредпазливо търтелдете. Но попадна на човек, който обича и пази животните. Вместо под колелата, то се оказа в интернет.





Гласувай:
6



1. ivoki - АКО ХОДИШ ТАМ,
06.09.2016 18:52
НАПРАВИ СНИМКИ И ПУБЛИКУВАЙ !
АКО ИСКАШ.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Непубликувани снимки имам хиляд, но винаги правя нови.
06.09.2016 19:05
ivoki написа:
НАПРАВИ СНИМКИ И ПУБЛИКУВАЙ !
АКО ИСКАШ.


Проблемът ми е времето, което все ми не достига.
цитирай
3. sande - Търтелдетето е приказка, дар от природата , бисер от вечността.
13.09.2016 14:29
И поздрав към Човека!
цитирай
4. sande - Изоставените Светилища ...
13.09.2016 14:50
Изоставени.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181275
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031