Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2016 11:05 - НА ТРАКИЙСКОТО СВЕТИЛИЩЕ БЕЛИНТАШ - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2291 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
    Чрез тези снимки ще покажа навлизането в светилиището, за което се твърди, че е на Дионисий. Ще включа сега само малка част от елементите по него. Те са по билото на планината, а по отвесните скали липсват характерните култови ниши. Изрзявам лично мнение - това светилище е много по-старо от тези, които тук хората наричат с дулапчетата - култовите скални ниши по карстовите скали, доста по-меки от този сиенитен огромен монолитен скален масив. Има и други такива скални сиенитни масиви по Източни Родопи, напр при с. Соколите, но светилище другаде не съм срещал, само жертвени кладенчета тук и там и площ, по която да се разлива кръвта, след което изтича по специален улей.
   Този рид със светилището е разклонение, което идва от възловия тук Сини връх със старо име Кокез заради многото билки по него - кокез означава билка.От двете му страни има долини и той се извисява страховито над тях, като завършва с тези скали, намиращи се в един център от други, които вече описах. Тук всичко е невероятно, въздействащо. Давам пример със себе си - познавам този регион от 55 години, рядко посещавам места, които съм упознал, но тук се чувствам винаги привлечен да дойда отново и отново.

image

По тези гладки скали, които не са опасни, се изкачвахме като деца на Беланташ. Днес това място може да се види от Интернет и не е необходимо човек да са хАби, за да го види. Не е същото обаче - веднаж посеетил го, човек не може да го забрави.

image

Модерна къща в някогашната махала Чоторова. Тук имаше помаци, целите облечени в черно както турците и със същото излъчване, селото със същата архитектура. Турците и помаците не живеят заедно, отвъд рида обаче следват турски села. Още едно такова село има в региона, Хамбар дере. В село Мостово хората си приличат на помаци, досущ като тези напр. в Рибново. До селото има път четвърта категория, а заслугата да има селото вода е на Николой Хайтов. Като народен представител той ползва възможностите си да уреди 20000 лв. за благоустройство на селото и изградиха водопровод от извора на река Сушица, от римскиуя път и чешма, до селото.

image

                              Горе от този връх започва рида със светилиището.

image

Караджакая /Караджовият камък/. Има предание, че тук се е криел хайдутинът Караджа.

image

Част от село Чоторова махала. За мен това е едно от най-дивните места на света. Път до селото все още няма...

image

                          Къса долчинка, спускаща се към Чоторова махала.

image

Започват кладенчетата, издълбани по формата на съзвездията на небето преди 8000 години.

image

Кое ли съзвездие имитират тези кладенчета? Искам да отбележа, че такива краденчета има на много места по Източни Родопи, че и по Западни, но по-малко. Посочвам района на село Костиево.

image

Аз обичам скалиите, но тези възприемам с особено излъчване..
Не случайно траките са избрали точно тук място за светилище.

image



image



image

                                                                  Скалата Мечката

image



image

              Под светилището - тъмна гора, горе - слънце от изглева до залеза.

image

            Народен представитеел от онова време?

image



image



image

Стълби, издраскани с кремъци в сиенитната скала за да се изкатерват горе жреците.

image



image



image

Без тази желязна стълба изкатерването в западната част на светилището бе опасно.

image



image

Тук по стълбите засякох две мъжки момичета, според мен г/жа Цав и г/жа Чара от Блог.бг, но те просто изхвърчаха нагоре като ракети на Путин и не успях да си извадя апарата за да им направя клип как се изкачваха по стъпалата през едно и две стъпала. Страхотни бяха - едната млада, другата - хубава, но пък какво чувство за равновесие по тези опасни стълби. Завидях им, ако бяха те наистина.Искам потвърждение от тях като отворят този постинг..

image

На темето на този скален великан засякох три женски момчета, според мен блогърите Фреето, Блекито и Икономиста. Бяхя седнали горе да закусват. Не съм убеден обаче, че бяха те, след като отворят постинга ми ги моля да потвърдят.

image

              Има една планина, наречена Митика, но тази е още по-митична.

image

Има някакаква закономерност за мястото и ориентирането на тези кладенчета.
Аз си мисля, че те са правени във връзка с жертвоприношенията, ще покажа къде според мен са клани животните или хората и къде се е стичала кръвта им. Според моето мнение.

image



image

            Стълбата, без която най-важната част на светилището оставаше недостъпна.

image

                   Вероятно древен жрец от тук е проровядвал словото Божие.

image



image



image

Тази снимка помествам като доказателство, че скалата, макар огромна е монолитна.
В долната й част, буквално върху скалата са първите къщи на Чоторова махала. Така са построени и къщите на Хамбардере, но върху отделни обли скали и наподобяват на охлюви, залепени на камък. Тук всичко е фантастиично. Има обаче и нещо опасно от последните години - по-едрите румънски мечки прогониха нашите от горите над Кормисош и те сега обитават тези места.

image

                        Естествена врата към билото - светилище.

image

                                Митичност - това е точната дума за светилището.

image

Ако тази скала бе карстова, траките щяха да я издупчат от дулапчета.

image

Единични скали около светилището, има ги много, много. Няма следи от дейноост на траките по тях, явно са се сезирали да драскат скалите само горе по високото.

image

Нещо като Цигов чарк. Откакто снобите заебаха Циговия чарк, започнаха да се сбират тук. Тук всичко бучи и се тресе от ново строителство. Някога тази махала Врата - бе известна с беднотията и жилавата си кал, днес се променя в курортно място. А красотата на това място ее залебележителна. Над селото има едно място, наречено Прозоореца. От него се вижда едновремнно Централен Балкан, Пловдив и на обратната страна - голяма част от Родопите.

image



image

Виждат се вдлъбнатини по скалата, ще ги покажа с подробности в следващия постинг.


image



image

Доста дълбок кладенец. Подържащите това светилище трябва да почистят кладенчетата от попадащия в тях прах, който образува почва и расе трева.

image


А този силует, проектиран и върху това светилище
нека някой от три пъти познае кому принадлежи...



Гласувай:
6



1. sande - Много интересно ! Поздрави!
10.08.2016 16:48
А снимките са изключителни.
Слава на Хайтов!

И на силуета - великан!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12288014
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930