Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2016 23:33 - ПОСЕТЕТЕ ТРАКИЙСКИТЕ КУЛТОВИ ПАМЕТНИЦИ ОКОЛО ГРАД БЕНКОВСКИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1725 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
     Останки от тракийската култура има по цялата страна - в  момента на ум ми идва  село Макоцево - но култовите им паметници са предимно по долината на р. Арда и по притоците към нея. Тези култови паметници ги има по Родопите и по долините на реки, вливащи се в Марица, напр. р. Харманлийска.Запознаването с тази тема професионално само за Родопите изисква едва ли не един живот. Цитирам три реки - Боровица, където култовите паметници са навсякъде, а селата там са изградени върху тях, р. Върбица и р. Крумовица, както и за доста притоци към тях.
   Много голяма концентрация от такива паметници има по долината на р. Върбица. Тя е доста широка, много буйна и с доста заравнености в долината й. Скалите с култовите тракийски паметници там са навсякъде /!!!/, но пък скалите са два типа. Едните са карстови и по тях преобладават "дулапчетата" - култовите ниши, които са дълбани с кремък на невероятни места. Предполагам, че майсторите на дулапчетата се се спускали по въжета и висейки на тях са провъртали на ръка нишите, което е ужасно трудно дело. Върху тези скали тракиите са промивали ззлатоносния пясък, като дъждовната вода се е стичала от едно коритце в друго. Другият тип скали в този са от сиенит, те са много твърди. По тях траките са правели кладенчета, заравнявали са места, където според мен са клали животни или хора и кръвта им се е стичала по определен път. Правили са също така нещо като столове, легла, издялани в сиенита. Едва ли някой може зда каже със сигурност какво са правили траките по тези камъни, но налице е остование за една древна култура, изчезнала заедно с тях. Останките от нея обаче вдъхновяват. Най-големият тракийски култов център, изграден върху сиенит е Беланташ. При него култови ниши също няма, но пък горе по монолитната сиенитна скала какви чудеса са направили траките. Аз си мисля, че там те са клали хора или животни и са оставяли кръвта да се стича по определен път или да се разлива по почти хоризонтална скала, от която да влиза в каменен улей.
  В този постинг ще поместя наколко снимки от с. Дедец, където скалите са карстови. В съседното село обаче, Ягнино, всичко е съвсем различно - в него скалите са сиенитни и там изявата на траките е съввсем различна. Може би пък това да е ставало през различни векове.  Ще намеря в архивите си снимки от тези райони и ще ги публикувам в блога си. Всичко тук е изключителвно интересно, но не за фейсбучки и туитъри, а за живи хора, които имат интереси, ходят, гледат и виждат. Вместо да ходят на море, да лежат като тюлении и да ядат като морски слонове. Движението е живот! 
     Ето едно село, на което правя реклама - посетете квартала на гр. Бенковски, селото, или пък махала Дедец. Един ден да се разгледат там скалите не стига.
      Приятна разходка с мен!

image



image



image



image

                                              Село Дедец

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

                                               Вече се вижда река Върбица.

image



image



image



image




image

Някога, тракийско заселище с култови паментици, днес останки от тях население от турци и българи мохамедани.

image



image



image






Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Разходките с теб са винаги приятни, Коста,
04.08.2016 21:10
а снимките - чудни...
Поздрави !
цитирай
2. tota - Благодаря за виртуалната разходка, Коста!
05.08.2016 00:29
Невероятна красота на майката Природа и следи оставени във времето от човешката ръка. Чудатости...
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12282530
Постинги: 4566
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930