Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2016 15:37 - ОКОЛНОСТИТЕ НА СЕЛО ДРАНГОВО - КЪТЧЕ ОТ РАЯ - 3
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1419 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 07.07.2016 16:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   Разходката към по-високия пещерен комплекс продължава. Ще слеза от ниската тераса, ще прехвърля малката рекичка и ще се заизкачвам по отсрещния бряг на реката, който се издига, издига и предлага чудни гледки към горната тераса със скалите и пещерите. След това ще пресека реката още веднаж и ще се изкача на стръмна поляна. От лявата страна на тази поляна слиза долина на скална река, подчертавам думата скална, от дясната слиза рид, който е свързващ високата и ниската скална тераса, а над терасата е скалният монумент с шедьоврите по него. В близост до скалите преминаването е безопасно. След обиколката на този уникален скален комплекс ще представя проект от къде да мине маркировката, ако се стигне до поставянето на такава. Подчертавам, че опасни места за преминаване под скалите и пещерите няма, също и при изкачването върху темето на върха им, няма опастност и при спускането по скалния скат, по който има следи от склани реки и тесен /стратегически/ римски път, издялан в монолитната скала. Внимание навсякъде обаче трябва, опасно е да се гледа нещо по високоото и да се върви.


image

Следват някоко снимки на скали ии пещери от ниската тераса:

image



image



image

По тези скали аз преминах. Те само изглеждат страшни, ноо трябва да се внимава. Тук е пълно с лисици. Скални ли са, по скалите си намират да ядат нещо....

image



image



image

Жалко, че времето не бе осообено добро, липсва синьото небе.  Навсякъде наоколо валеше дъжд, при мен обаче имаше само гръмотевици. Вълци, откраднали две кози от махала Балабнска се бореха в гората кой повече от тях да изяде. Беше доста напрегнато. Козари взривяваха пиратки за да плашат вълците, те ме предупредиха да не замръквам в планината.
   Спомням си ппрез 2011 г. отново ме валя дъжд, падайки хоризонтално. Скрих се в барака, на която през процепите продължаваше да ме вали.
image


image


image



image

           Тази скална жаба е на средата между ниската и високата тераса.

image

                                                                  Вскалена риба?



image

                                                                Квак-квак!

image

По тези скални дупкии се пъхаат лисиците, явно търсят птици или яюца.

image



image

                             Долната тераса остана от другата страна на реката.

image

Всякакви скални животинки намират тук подслон или дом да се размножават.

image

       Пещера на два етажа - долу за нелетящите, горе - за летящите земнни гадове.

image



image



image



image



image

 Първата скала от ниската част на високаата тераса, видяна от пътя към терасата.

image

Скалиите, които следват вече са от голямата тераса, но се виждат от отсрещния бряг на реката. Времето е пред дъжд, гръмотевици ми проглушиха ушите,но при мен не валя.

image



image



image



image



image

   Много голяма и доста възрастна костенурка, съдейки по оцветяването на къщата й в началоото на прехода към скалите от голямата тераса.
На гърба й съм поставил монета от 5 стотинки за да  има мащаб за пресмятане на диаметъра й.

image

   Същата тази костенурка с още по-точен за изчисляване на големината й предмет - ключът със зелената дръжка, който е дълът 55 мм.
   Костенурките в Източни Родопи дават информация има ли в района цигани заселници или такова, които да ги събират в чувалии и откарват в близките циганарници. Циганите извиват един тел, който придобива формата на въдица, вкарват го отстрани на главата на костенурката, изтеглят главата й и така я заколват. След сваряването й я разчупват с чк или удар с /в/ камък и я изяждат. Виждал съм планини от счупени черупки на костенурки около село Багрянка. При изяждането на таралежите те прилагат друг номер - забиват нож в чентъра на таралежа, където се затварят капаците му с бодлите, това означава в стомаха му, така го заколват. Кожухът на таралежа захвърлят в близост до къщите си, иглити по който стават бели като коси на много възрастен човек. Третото животно, което циганите изяждат са смоците, които те обезглавяват, събличат от кожата и пекат на жар...
   Дано в това прекрасно кътче на България костенурките, таралежите и смоците не бъдат постигнати от същата съдба, която те вече имат по доста изоставени от мюсюлманите населени места, заселвани с български граждани от прословутия квартал на Кърджали "Боровец".



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12249679
Постинги: 4561
Коментари: 10789
Гласове: 18362
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930