Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2016 21:01 - ДА ОПАЗИМ ПЕЩЕРАТА "БОЖИТЕ ОЧИ"!
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2914 Коментари: 2 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image


              ТРЕВОГА  ЗА  ПЕЩЕРАТА  „БОЖИИТЕ  ОЧИ”

   Не за първи път пиша постинг-предупреждение за опастността, която е надвиснала над тази пещерата. Тя се намира в района на с. Карлуково и е една от най-красивите в страната, независимо че е толкова малка. Прещерата е тип проходна, а в близост до нея има още множество малки пещери.

      Пещерата беше благоустроена, обезопасена с метални парапети над горния й вход, други парапети бяха поставени от горната страна около двата отвора, наричани Божии очи. Циганите окрадоха тази метална инфраструктура, парчетата от нея отнесоха на Отпадъци. Днес само алпинисти биха могли да се спуснат над Божиите очи и да погледнат от тях в пещерата. А някога се слизаше безопасно до всяко от тях…

    Друга беда, която сполетя пещерата бе простащината на тези, които се разпореждат с нея. Тя бе превърната в място за тренировки на алпинистите при лошо време, които с всяко катерене къртят парчета скали. Най-смелите излизат горе през отворите  /Божиите очи/, разрушавайки с клиновете си това, което природата е ваяла милиони години. Кой ще изгони  камерните алпинисти от пещерата и ще я опазва от тях?

    Но има и трета опастност:

    Точно по средата на пещерата над нея преминава път. Правилно са го направили хората някога, защото най-тежкото ППС някога е била волската каруца. Но нищо вече не е същото. Пътят сега е разширен за товарни автомобили, като не е отчетено обстоятелството, че под него е пещерата. Положението е наистина страшно, защото от кариерата за инертни материали до гара Карлуково тръгват натоварени четиосни и петосни камиони с инертен материал за строежи на пътища и други съоръжения в посока към Ботевград и към Ловеч. По броя на осите всеки камион трябва да тежи бруто 40 или 50 тона, но всички камиони по правило се претоварват, защото са здрави. Разглеждайки профила на пещерата в участъка, по който тежките камиони преминават над нея прецених, че тя наподобява в тази си част свод на римски мост с дебелина на върха на полукръга около 50 м, като камионите преминават под ъгъл 10-15 градуса спрямо сечението му. Тук ще добавя, че скалите не са особено здрави, защото това са утаени скали, образували се преди милиони години по дъното на океан или море тук, които след надигане на релефа в резултат на вулканична или друга дейност са останали на повърхността. Това са разтворими скали и поради това тук, както и по почти цялата Северна Бългърия има много пещери. Разтворимите скали не са здрави, затова и алпинистите прилагат специална техника за катерене по тях, пригодена за ронливи скали.

   Пещерата е реално застрашена и спасението й преминава само през строеж на ново трасе на пътя, като това сега бъде затворено.

   Имаме се министър на околната среда, но на този пост е поставена една госпожа, чието умствено ниво едва ли й разрешава да различава топло от студено и светло от тъмно. Само един факт от дейността й – Софийска вода губи 70% от водата преди да я достави на абонатите, а министърката крие този факт и подкрепя наглеците-концесионери да повишават въпреки това цената на водата. Ако по времето на приматите е имало министър на околната среда, интелектът му ще да е бил над нивото на тая. Да се говори с нея по същество е все едно да поискам обяснение от мутрата, която щеше да ме сгази преди дни. Интересното е,  че тази министърка, намираща се на дъното по популярност сред министрите стои здраво на поста си, а най-интелигентният министър го махнаха в резултат на брилянтно проведена хибридна атака срещу него, защото бе независим, а към министерството му се насочиха едни европари.

   Това, че ще  падне камион в пещерата, че ще загине човек е нищо, но че ще се унищожи природен паметник на милиони години заради безхаберието на отговорните за него би било престъпление, за което няма прошка ни на този, ни на другия свят.

    В блога си имам постинги с много снимки от пещерата и от околностите й. Възмутен съм от простотията, която цари в страната, от импотентността на управляващите да извършат каквото и да било смислено дело. Опасявам се, че тежък камион ще срути свода на пещерата.

Управляващите в момента са заети с по-важни дела – гръмнали аптеката на Магарешки в Бургас, две коли с ромове след гонка по магистралата се блъснали, това бяха централните новини днес. Нито дума за виновните за КТБ, за доклада на ЕК срещу ВСС, служещ за параван на задкулисието у нас.

   Докога с тия чалги, господа? Съсипахте Черноморието с бетони, планините - с мутрохотели, опазете поне това, което Господ ни е дал. Аз знам отговора Ви, г/да управляващи:

    Какво ни интересува природата, важното е да има пари!  

    Само че има и по-важни неща от парите, това е жизнената ни среда, природните красоти, които ни вдъхновяват в ежедневието ни…

   

     





Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. slavimirgenchev1953 - Споделих текста ти
30.01.2016 22:19
в профила си във Фейсбук.
цитирай
2. sestra - Споделям го
30.01.2016 22:44
също.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12291309
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930