Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2015 20:05 - КАРЛОВСКИЯТ ВОДОПАД
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3008 Коментари: 3 Гласове:
13

Последна промяна: 22.12.2015 20:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                     
         С този мой постинг честитя Коледа на обичащите природните красоти и на приятелите ми от Блог. бг, които стават все по-малко. Планината винаги ми е давала сили и вдъхновениие, тя присъства в живота ми постоянно. До толкова обичам планината, че понякога се замислям, да не взема да остана там, защото скоро ставам на 72. И си казвам: Да остана! Голямата работа! Каквото имах да свършвам тук, привърших го.
    Красотата на планините, до която се докосвам и която нося в себе си ме е направила по-различен от другите хора, но пък и такива трябва да има. 
   На туристите, които обичат Балкана предлагам да повторят моята четиригодишна програма за упознаване на Централен Балкан и посещение на всичките му 100 водопада. А след привършването й да започнат нова, петгодишна, Западен Балкан. По-красиви места по planinitenabulgaria  няма!

   Лос Анжелис  


 КАРЛОВСКИЯТ  ВОДОПАД

          Карловският водопад, наричан Сучурумът, е на Старата река, наричана още Карловска, която е доста пълноводна. Тя поема водите на една огромна долина, заградена между Централната част на Балкана в участъка между вр. Костенеурката и вр. Жълтец, от северната страна на огромния рид Дюсчал /Равнец/, от част от скатовете на рида Хубавец и от връзката между рида Дюса и билото на Централен Балкан, което има най-висок връх Кафадикилди. От другата страна на тази връзка реките се събиат в река Канина, която пък се влива в река Джендемска.Пред очите ми се появява разкошният водопад на още една река, скачаща от Дюса към река Джендемска, наричана в долното си теченияе Бяла река,  после Стремска. По-нагоре по течението на Старата река в близост до х. Левски и над х. Левски има още два водопада, а от Костенурката скачат многобройни водопадчетата. Водопадите в тази част на Балкана биват наричани пръскала.
    Стара река има доста променлив дебит в зависимост от снеготопенето, защото тя отводнява много голяма алпийска площ, която споменах - част от масива Хубавец, част от централното било и част от масива Дюса, а през зимата по тези места пада висок сняг. До мястото на водохващането реката няма голяма денивелация, но към Карлово тя се спуска стръмно. Покрай тази река преминава римски път от с. Видима покрай х. Плевен, после успоредно на билото на Балкана на запад до Видимския превал. Долу като на дъното на земята се вие долината на река Черни Осъм. От Видимския превал пътят, наричан сега видимската пътека се спуска покрай Самотното борче и слиза по долината на река Стара, след което се спуска в Карлово.  В участъка от паркинга под х. Плевен та чак след Виидимския превал римският път е запазен.
   След Деветото на Старата река бе направено водохващане, което осигурява почти целогодишно дебит и напор на вода от реката, който дава 7 мвч. ел.енергия. Тази идея на проектанта не е добра, защото се оползотворява енергийно само част от водата в реката, но пък поради това във водопада винаги има вода. Дори всичката вода от реката да постъпи във водохващането, тя има притоци по-ниско и във водопада пак скача вода. 
    Водопадът е достижим като се върви през парка на Карлово от центъра на града покрай реката или с кола по шосето, като колата се оставя малко под централата. На гърба на централата е водопадът.  Той има две чаши /вирчета/, в които се къпят децата през лятото. 
   Водопадът е най-красив през пролетта, когато централата не може да поеме всичката вода на реката. Аз съм го виждал по време на ремонт на централата, когато всичката вода скача в него. 
    Този водопад е един от стоте водопада из Централен Балкан, които се наричат пръскала. Имах дългогодишна "водопадна" програма но Централен Балкан и посетих всичките му водопади от северната и от южната му страна . Бях много упорит и два от водопадите поради лошо време - Пенчовските - посетих чак на четвъртата година. Лбимият ми водопад е Видимското пръскало, но в това, предполагам са убедени само тези, коти са били при чашата му.  А тя е една от най-трудните за достигане. Защото няма кой да сложи обезопасително въже на един участък от около 100 м. на скалите.

image

                                 Река Стара малко след централата

image

                  Вирчета за къпане на децата през лятото тук има доста.

image

Следват снимки от водопада. Той има две чаши /вирчета/, като до горната трябва човек да се изкачи по едни скали, които не са опасни, но са не приятни.за ходене по тях.

image

                                   Долното вирче на водопада

image



image



image

                                     Долното вирче

image



image



image

             Част от горното и част от долното вирче

image

               Горното вирче има форма на бъбрек.

image

                       Част от горното вирче

image

                          Част от горното вирче

image



image

Старата река след централата с всичката си вода. Горе, където водата започва да слиза стръмно има варовикови скали, те се виждат и тук.

image



image

                                         Карлово

image

                          Ридът Дюса над Карлово. Той скрива връх Ботев.

image


Куршум джамия, изградена от турците с материали от разрушени български храмове. На снимката ми се виждат четири колони от наши църкви в средата на терасата й.  Задкулисието в България, прикрито зад ДПС иска да си "възвърне" църквата, която е в идеалния център на града, да я бутнат и да направят на мястото й мутрешник - офиси, фитнеси, проститутници, чалга клубове.,многозвездови хотели...
   Вероятността да се случи това е голяма, защото ние по същество нямаме правосъдна система, а бакалница. Плащаш - получаваш. Не плащаш - не получаваш.































Гласувай:
13



1. viva1122 - planinitenabulgaria
23.12.2015 11:34
Благодаря за красивата разходка по непознати за мен места. Също и за многото постинги за композитори и музика.
Нека има повече читатели, за тези стойностни неща, които представяш.

Топлина и красота в сърцето и хубави празници на всички!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Сърдечно благодаря за поздрава и аз
23.12.2015 22:07
viva1122 написа:
Благодаря за красивата разходка по непознати за мен места. Също и за многото постинги за композитори и музика.
Нека има повече читатели, за тези стойностни неща, които представяш.

Топлина и красота в сърцето и хубави празници на всички!


с пожелание да посетите поне дузина водопади от най.личните в Централеен Балкан!
цитирай
3. sande - Честита Коледа, Коста!
26.12.2015 11:21
Здраве и нови пътешествия през идващата 2016 година!

Ние ще те сладваме и занапред - теб и твоят златен фотоапарат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12249215
Постинги: 4561
Коментари: 10789
Гласове: 18362
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930