Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2015 11:15 - НОВИТЕ ГОРИ ОТ БЯЛ БОР ЗАГИВАТ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1919 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                     НОВИТЕ  ГОРИ  ОТ БЯЛ  БОР  ЗАГИВАТ…

 

     След Деветото на местата на изсичаните широколистни гори се засяваха предимно иглолистни. Причините – да се възстанови широколистна гора е задача много трудна. Предпочитаните иглолистни видове бяха на първо място черен бор, на второ смърч и на трето бял бор. От тези три вида най-устойчив се оказа черният бор, който бе засаден дори по Източна Стара планина и по Източни Родопи. Той бе наречен социалистическото дърво. Днес по тези региони и той страда от болести и го изсичат за горене. Смърчовете се оказаха особено устойчиви при северните скатове, където има обилна вода. Смърчовите гори са непроходими за всички живи същества с изключение на свините, които се крият в тях. Мъртвите клонове на смърчомете опират до земята и придвижване в такава гора е невъзможно.

    Оказва се обаче, че най-вкусна е кората на белия бор. Поради изоставянето на горите - сега се гледа на тях само като на средство за печалби - вече няма служители, които да ги почистват в рамките на възможното от вредители. Пътуващите с влака по Подбалканската линия ако знат какво да гледат сигурно са видели едни „украси” по дърветата от бял бор, наподобяващи на накичен памук по коледно дърво. Това са /да ги нарека/ паяжините, в които ще презимуват яйцата на едни ужасни гъсеници, хранещи се с кората на белия бор в участъка, който се опира до дървесината. За година, най-много две, този бор е свършен. Навсякъде, където има нови гори от бял бор, засаден на местото на шороколистните, те загиват. Болестта се разпространява много бързо, както преди години чумата по брястовете, която ги унищожи и едва сега те отново се появяват.

   За мое успокоетиие тези вредители ги няма по естествените гори от бял бор, които растат в планината до около 1800 м. н. в. по южни и западни сухи песъкливи скатове на планина. Болестта удари само тези гори с бял бор, които са засадени на място, неподходящо за тях като природна среда.

   Ето какво е да се намеси човек в работата на природата. Някога казвахме: Ако искаме, ще накараме слънцето да пече, ако искаме, ще накараме времето да вали. Само едно не соъброзихме – че каквото и да правим трябва да се съобразяваме с Божия закон, а не с простотиите на управниците ни. Щом като белият бор расте на височина от 1200 до 1800 м. просто  трябва да се разсажда в този височинен пояс, толкова е просто. И не там, където има малко подпочвена вода, защото той ще я изпие и изпари всичката, изворите ще пресъхнат, хората ще напуснат селата си.

   




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sever - Прави карти на тези местности, а ние ...
04.12.2015 18:40
Прави карти на тези местности, а ние ще садим бял бор след теб.
И изпращай всички свои подобни постинги на сайта на Министерството на Околната среда и водите:

http://www.moew.government/
цитирай
2. planinitenabulgaria - Благодаря за идеята къде да изпращам сигналите си - не става!
04.12.2015 23:09
sever написа:
Прави карти на тези местности, а ние ще садим бял бор след теб.
И изпращай всички свои подобни постинги на сайта на Министерството на Околната среда и водите:

http://www.moew/


Министърката на околната среда и водите, г/жа Ивелина е на интелектуално ниво бозайник. По-глупаво създание от нея, по-нахално, по-голям гьонсурат, по-корумпирано и с по-съвършено чувство за оцеляване от нея със сиигурност няма. Тя е срам за правителството и за всички нас, но не й остава дълго да бъде на този пост. Тя вероятно е ангажирана в организирата престъпност, защото руши това, което тя самата трябва да опазва - околната среда. Един пример - тя е къртицата на Бруно Рош, шефа на Софийска вода АД във висшите етажи на властта, който съсипва 70% от вадата на София, което означава 10 куб. м. вода/сек, взема месечна заплата 207000 лв. и дава още 7000000 лв. годишно на бордоваците си французи. Блрагодарение на тази корумпирана бозйничка, явно мотивирана да им помага, става всичко това. Парите на софиянци за водоппроводи и канали потъват в разни френски банки. Седем милиона са българите, не се ли намери един на следващото стъпало след бозайника, което е примат, за да може да различава поне топло от студено, та турнаха на този важен пост бозайничка! Кога ще извърви тя пътя до примат, после до маймуна и след това до човек, за да свърши нещо смислено?
Същото тя прави и с горите. За тях не смее да говори лично, а наактивирва нейни заместници да обясняват истината с лъжи, че сечта била под контрол и други откровени лъжи. И в тази мафия отново е тя, но не е само тя, затуй я държат още. Но заради водата ще я изхвърчат от поста министър, защото така повече не може. Да се съсипва този ценен ресурс на страната повече не може!
А за сечта на гората, за болестите по дърветата й и другите й проблеми - за тях сме компетентни само няколко души...Останалите разсъждават така:
Какво ме интересува гората, сечта! Важното е да има пари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190391
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031