Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2015 08:22 - ДНЕС Е КРЪСТОВДЕН
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1734 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   СПОМЕН ОТ ЕДНО ПОСЕЩЕНИЕ НА КРЪСТОВАТА ГОРА

 

   Днес е Кръстовден и отново си спомних за едно преживяване на Кръстовата гора, което имах преди много, много години.

    Водех туристическа група през късна есен, между която имаше и деца. Постихме няколко интересни места около Марциганица, последният преход трябваше да бъде към Кръстовата гора. Тогава там нямаше сегашната църква и парклиси, беше само старата църквичка със сградата за нощуване до нея. Трябваше да минем от прохода Инкая покрай Караджовия камък до Кръстовата гова. Времето обаче се развали, заваля сняг. Колебаех се да се върнем ли или да продължим и срещу нас – един човек. Да срещнеш тук човек вероятността е почти нулева. Той ни каза, че времето се разваля, покрай Караджовия камък е опасно да са върви, да се върнем до с. Мостово и от там нагоре. Послушахме го, достигнахме до с. Мостово, денят напредна много. Тръгнахме от там, аз пяк бях разколебан – да продължим ли и ли да се върнем. И срещу нас – две момчета, слизащи от Кръстов връх. Те казаха:Сследвайте нашите стъпки за да не се загубите, слизаме от Кръстовата гора. Без проблеми се изкачихме при наличието на такава маркировка. От къщичката се показа една баба, която момчетата бяха извели до горе, която ни чу, излезе на стълбите и каза: Защо толкова се забавихте, от кога ви чакам? И каза, че сънувала, че трябва да отиде на Кръстовръх и да посрещне гладни и премръзнали хора, които ще дойдат. Беше сварила бобена чорба, печката гореше. След като опитахме чорбата й тя ни въведе в цървата за да ни попее. През нощта пак се погрижи за нас, като ни предпаази от плъховете. В капачки от буркани тя сипа олио и каза, че като пийнат олио плъховете стават кротки и спят.

   На другия ден тя отново ни свари бобена чорба, за да е топла, попя ни и ни изпрати по живо, по здраво.

   Честит Кръстовден!




Гласувай:
7



1. shveik5 - Божии провидения – как друго яче да ги наречем тия случки
14.09.2015 22:35
и то към свещено място!
Приятно ми е когато чета за такива едни –земни чудеса! И то от първа ръка-достоверни! Познат ми е района и си представям ситуацията, трудна, но когато Господ помага, всичко е преудолимо.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Групата ни бе от около петнадесетина човека,
14.09.2015 23:10
shveik5 написа:
и то към свещено място!
Приятно ми е когато чета за такива едни –земни чудеса! И то от първа ръка-достоверни! Познат ми е района и си представям ситуацията, трудна, но когато Господ помага, всичко е преудолимо.


около 5 от нас- вече не помня точно колко - останаха в х. Бунтовна. Интересното в случая е, че аз често си спомням за тази случка, а другите си спомнят само ако им припомня факти от пътуването. И не отдават голямо значение на случилото се:
Среща със самотен човек сред снега, който стоеше, а не вървеше, подчертавам това. Като да чакаше нас. Ликът му и сега е пред мен.
Среща с двете момчета, които ни бяха направили пътека и ни казаха да вървим по нея до Кръстовръх,
Бабата, която се зарадва като ни видя и се бе приготвила да ни посрещне, защото така повелявал сънят й.
Тръпки ме побиват, защото всичко това не е случайно, тук има Божия намеса. Една добра сила ни отклони от опасния път и ни насочи по проправения за нас, това е обяснението ми за случилото се тогава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12272068
Постинги: 4565
Коментари: 10794
Гласове: 18368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930