Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2015 15:39 - НА РАЗХОДКА ПО ЗАПАДНИЯ БАЛКАН - 7
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3091 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                     
                                     КАКВО?  АЛПИТЕ ЛИ? 

   Разходката в картини е от поляната Деяна войвода до седловината между върховете Вражата глава и Трите чуки. Това е кръстопътно място за много римски пътища, които през тази седловина пресичат Балкана. Тук се вливат всякакви типове римски пътища, като се започне от стратегическите, широки 80 см. до маигисталите им от онова време, широки 250 см. Това историческо богатство трябва да се запази,, но преди това трябва да се осъзнае. Проблем е, че и почти никой не го познава и понятие си няма какво е това.
    Маршрутът преминава под Трите кукли, връх на красотата на кукленските комплекси тук. Изпод Куклите извират три реки, които след кратък път по неголям наклон и през алпийски поляни се спускат към Чипровската река. Под Трите кукли имаше соцгранична застава, построена разбира се с камъни от римския път. Същият този път се устремява по северния скат на Балкана, преминавайки през различни алпийски пояси - със смърчова гора, с морени, с алпийски храсти, със скали, пресичат се лавинни улеи. Ползва се римският път, който идва от с. Копиловци. Според мен горе на билото е имало нещо като околовръстен римски път, останки от който има в двете посоки от Петрохан, но не съм намерил убедителни доказателства за него.
   Малко преди билото римският път се събира с още един, идващ о Чипровци, но далеч по-скромен. Като изпълнение обаче той е връх! Запазени са участъци, които компенсират наклона на алпийските ливади. От този път са взети камъни за строежа на постовете, изградени след 1919 г, когато влиза в сила Ньойския договор. В този постинг ще покажа как един срещу друг са били нашия и сръбския пост, къде са построени, като пояснявам, че само при Хайдушкия връх климатът в Балкана е по-зъл от тук. Описанието продължавам под картините.

image

              Рекичка, идваща от Трите кукли
 
image

                   Лавинна долина и долина на река

image 

До поляната Деяна войвода все още има път, но скоро вече няма да е проходим.

image 
Следват снимки на чуки. Тук те се конкурират с куклите, които са по-скромни като размери, но не по-малко страшни и красиви.

image

                                          Скални кукли
 
image
 
                                             Долу - кукли, по билото - чуки

image
 
                                                  А това са кукли

image
 
             Трите кукли от нестандартен ъгъл, доста различни изглеждат.

image
 
В това се превръщат някогашните пасища. Тук вече няма и една овца. То Ньойски договори ли не бяха, ВСВ, комунизъм, клеонове, граници - ето резултаът от простотиите.
 image

Тази местнвос се нарича Бабуните. Представлява села с мравчи къщи. В цяла България пчелите и мравките загиват, но тук се плодят без проблеми.
 
image



image

Римският път скоро ще ме изведе на билото на Балкана.





image

Тази и следващите три снимки са от района на връх Вражата глава. Това е много важен връх в Балкана, осъзнат казус още от римляните. От него на запад започва един могъщ страничен рид, голям колкото пет Витоши, който навлиза в Западните покрайнини. Измежду него и Копрените пък извиира най-дивната Балканска река въобще, Дойкинската.


image



image





image



image

                                           Почти на билото съм!

image

Където няма поточета има такива водопои. Господ се грижи за животните тук. Имам подозрения защо са строени и толкоз римски пътища тук - за да мога да се придвижвам сбободно по тях.Друг турист тук не съм срещал, а самоо диви животни. Уважаваме се взаимно и не се нападаме.

image



image 
Изветрени скали, смърчове, хвойна - свидетелство че тук климатът е много зъл.

image

Това е подзид на римски път, който днес си избрах за прехода. Те са толкова много, че имам десетки опции и в този район винаги се колебавам по кой да поема.

image

Горе е билото на планината, стръмните участъци почти винаги са на север.

image

                              Ограда за овцета на овчар от Чипровци?

image

Като чуя за някого, че е издържлив като смърч си представям нещо подобно. Уникално дърво е смърча, единствено газовете от автомобилите и сушата могат да го уморат.

image

                                                       Българският пост

image

Сръбският пост, отдалечен на около 250 м. от българския и находящ се на връх над него. При тези свдирепи условия тук са пазели войници. Постоветее тук са така характерни за Балкана, както римските пътища. Има постове архитектурни паметници, тип суха зидария, но между камъните не може да влезе бръснарко ножче. И от двете страни постовете са строени от български майстори. Идиотите - така са изисквали британските интереси - разделят балгарите в този планински регион на две, като едната половиина придават към чужда държава, където те остават заточени в собствените им имоти. Турция си реши въпроса с Гърция през годините 1919/22, ние дори и не го повдигаме. А президентът ни в реч окачестви нашите територии там като Западни Балкани. Има хора обаче г/н президент, запознати с този казус. Не само Иван Николов, Зднека Тодоорова, но и такива като мен. Не родени тук, но пък познаващи отлично т. н. Западни Балкани.








Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. born - Отново красота след красота ! По...
06.09.2015 15:59
Отново красота след красота ! Поздрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12281950
Постинги: 4566
Коментари: 10794
Гласове: 18368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930