Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2015 23:37 - НА РАЗХОДКА ИЗ КРАСАВИЦАТА МИЛЕВСКА ПЛАНИНА- 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2999 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    Маршрутът на тази разходка в картини е класически - от село Метохия до вр. Милевец, най-високият връх на Милевската планина. Тя носи името на селото - Милевци - което е най-близо до планината, а може би и най-високото, не мога да преценя. От местността Средорек до с. Метохия има асфалтов път, но толкова широк, че трудно се разминават лек автомобил и велосопедист. След селото към планината продължава сравнително добър път за джипове. Той следва долината на р. Метохийска, достига с. Побиен камък и продължава нагоре по удължаването му от гранични войски. Все още то може да се ползва и по път е възможно достигане на заслона на Асен Джокин с чешмата, построена също от него. Заслонът е близо до седловина, на около 150 м. по вертикала под вр. Милевец и точно срещу село Милевци, което е от другата страна на планината. От превала над този заслон се вижда Босилеград, но продължавайки към вр. Милевец той се скрива.
   Този маршрут е с изключителна красота и е запазил много романтика от миналото - изоставените къщи на Побиен камък, някои на височина 1400 м. н. в. по една в планинска гънка с рекичка и заобиколени от букови гори, още годни за обитааване, примитивно направените от хората улици на такава височина, красивите места, които заобикалят селото или са над него. Точно над селото има суперкрасив връх, виждат се и подстъпите към вр. Милевец. А като се тръгне към вр. Милевец - не е близо! - какви красоти се преминават. Запазен и е камъкът с каменорезбеният кръст на него, дал името  на селото и служил вероятно от основанането му за оброк или дори за църква. Може би затова тук гробище няма, починалите са били сваляни от планината в с. Метохия. От другата страна на планината на почти същата височина пък се намира село Груинци, известно с поета и писателя Емануил Попйорданов. В тези трудни условия, на такава височина, така откъснати от света, хората са се трудили, обичали са се, раждали са деца и се питам, защото и аз сега помагам за гледане на дете: Как ли са се справяли като тук няма нито магазин, нито лекарства, нито лекар, а за възрастните и гробище. Какъв здрав човек е бил българинът, как е устоявал на всичко, с изключение на едно - колективизацията по съветски тип, която прогони хората от родните им места, събори основата на страната ,- селото и катурна всички нас да спорим кой е виновен за падението ни днес. А то е ясно - упознайте страната си и ще видите. А които я упознаят и ще я обикнат.
   Ще продъължа описаниието на местността в текста под картините, които сега няма да са много.
    



image

 
 image
 
Чешма направена от Асен Джокин, имащ хоби да прави чешми. Сам ги строи, с негови средства, където има майка на вода /извор/. Построил е поне 10 чешми на невероятни места, където преминават хора и добитък.
 
 image
 
                                         Смешно дърво
 image
 
                                              Още една чешма на Асен Джокин
 
image 
                                        Водопадчето под с. Побиен камък
 
 image
 

 
image
 
  Някога - двор на къща...Днес - останала е само черешата.
 image
 
 
 image
 
                       Страхотна бука на изхода на селото, поне на 500 гдини.

 image
 
 
 image
 
  Околностите на с. Побиен камък. В дъното на снимката под билото на планината се виждат няколко къщи на селото.
 image
 
                                  На път за билото на планината Милевска
 image
 
                     Жълти лютичета, красиви. Нима тук има нещо некрасиво?
 image
 
                                              Още една чешма ва Асен Джокин
image
 
        Аз съм на рида между село Побит камък и Драгойчинци, пред мен е Милевец.
 image
 
                                          Махала от село Побит камък

 image

 Селото умря, символът му остава. Пет века турско иго не го сринаха, границата, която раздели хората тук с роднитите им от Груинци от 1919 г. не успя, но брадатата спирохета, измислена от Маркс и внесена тук от съветските братушки го ликвидира.
Това е Побиеният камък в долната част на който се вижда размит от вековете резбован на него кръст. Дано да не отнесе някоя мутра в двора на мутробарока си този символ, защото той е към 500 кг. и може да бъде откраднат с помощта на наета ромбригада и джип с товарен отсек, напр. Тойота - Тундра.





image 
  Разцъфналите черешови дървета показват къде са били къщите на с. Побит камък. Виждат се къщи много на високо, а селото има три махали - по двете рекички и по рида между тях.

image
 
                                               Доста нависоко се качих....

image
 
Чешмата на Асен Джокин до заслона му под вр. Милевец. До тук се достига с джип.

 image
 
  Чудо! Отпуснатите пари за ремонт на пирамидата не са били източени!!!
 image
 
                        Милевец е близо. Отсам е чал, от другата страна - морена.
 image
 
  Въртопът, в който е село Милевци. Отстояние от върха Милевец, който е над него - както казват туристите, един фалос място. В дъното в ляво е Бясната кобила.
 image
 
  Ето го и самият връх Милевец. Височината му е към 1800 м. н. в. но климатът тук е далеч по-благороден от този в Западния Балкан и превеждам за пример вр. Хайдушки камък. Около него скалите наподобяват самия ужас, едвам остава жива най-алписка растителност. В Родопте пък има населени места до 1700 м. н. в. - с. Мурсалица и с. Чамла. Там е съвсем различно.
 
 
 



Гласувай:
7



1. sande - Не се отбелязва гласуването ..
21.08.2015 16:15
А красотите на природата вълнуват.

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12251022
Постинги: 4561
Коментари: 10790
Гласове: 18364
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930