Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2015 00:02 - ТРЪНСКАТА СИНАНИЦА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 6064 Коментари: 3 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       
                      image


       Сега ставаш и тръгваш където поискаш. Но ще дойде време, когато ще те поведат където не щеш.

                            /Исус Христос загатва на Апостол Павел за времето, което му предстои да прекара в затвора./

 

                ОТ  МАХАЛА  ДРАГОВО  ДО  ЛОС  АНЖЕЛЕС

 

   И аз съм бил повеждан накъдето не ща, но животът е бил по-благосклонен към мен. До затвор, от където да пиша до приятелите си по вяра като Апостол Павел не стигнах, но част от пътуванията ми не са тези, които избирам сам. В последните две години пътувам често до Лос Анжелес и оставам за дълго там за да помагам при гледането на внучката ни. Разгледах вече от самолета Исландия, Гренланддия, частта от Канада в северния полярен кръг с дупките в леда, напправени от тюлените за да дишат, планините по западната част на Америка. Не ми се стои в Америка, но радостта да гледам внуче е много голяма, мисля, по-голяма отколкото при гледането на децата.

   Винаги съм се стремял към дивото и сега с напредане на възрастта ми този стремеж става неудържим. Обяснимо е, защото вече съм на 71 и не знам докога ще имам сили да ходя по планините.  Всичките важни неща в живота си свърших, нито ден не мирнах, това е последната част от активната ми програма. Животът си преминах в щурм без нито ден без цел или в почивка. Не ми беше леко, но пък твърдя, че познавам чипа си и следвам командите му. Не е лесно да направиш сам къща, да изминеш прехода Тимок – Черно море, и още колко непосилни за един нормален човек дела съм свършил, но пък радостта след успешното им приключване е голяма.

    Тези дни отново имах възможността да се правя на силен млад човек във връзка с ремонт на гаража, който си купи дъщеря ни. Щом нещо е станало наше, то трябва да заприлича на предмет на изкуството. Започнах от топлоизолацията на тавана, след което свърших много тежка работа. За 5 дни отлях клиновидна бетонна плоча за корекция върху старата, която е с обем 1,5 куб. м. Всичките съставки на бетона, включително и водата пренесох на ръце, забърках го сам и го положих. Без познания в тази област и строителни умения задачата става непосилна. Ще посоча само теглото на бетона - към 5 тона.

   В твърде съкратеното ми за лятото време трябва да намеря време за големите ми пътувания, които замислям след извършените през предното лято. Имам време до 26. 06, когато ще пътувам отново за Лос Анжелес, но пътуванията ми до тогава ще са три или четири, през септември ще има нови. Утре заминавам на първото, което нарекох „Трънската Синаница”. Това е връх Драгов камък над махала Филиповци, под който има водопад и пещера. Село Драгово е част от комплекса от махали Врабча, половината от които са в Западните  покрайнини. Винаги ме е привличал Трънският край с красотата си. На незапознатите с историята му напомням, че той, подобно на Годеч преди 1919 г. е бил голям областен център между четири планини, по които е имало архипелаг от селца и махали с животновъди. Планините са Руй, Гребен, Завалска и Влашка. Между Руй и Гребен планина от едната страна и Влашка от другата е красивото ждрело на река Ерма. Ньойският договор разделя Трънската област на две, като границата преминава през четири села, разделяйки роднини от роднини.

   Днес Трънският край запада с много бързи темпове. Колективизацията унищожи трудовите традиции на хората, изкуственият поминък на хората по време на соца умря и днес на ход е циганизацията на района и преселването на все още оставащите там хора по София. Защо на мястото на хората в Трънско идват цигани има просто обяснение - те не се нуждаят от работни места, защото получават помощи, наблизо има ГКПП /Слишовци/, а също и доста изоставени къщи за живеене или скрап. Следват раждане на деца, които не учат, родителите не работят и живеят от детските и така България инвестира в българите на бъдещето.

    Интересен исторически обект в Трън е скалната църква „Света Петка”, в която тя е пребивавала известно време.

   Преходът ми ще обхване района от Врабча до Олтоманци, а после и до Бобешино и Кюстендил. Мислех да започна лятото с Трите Чуки и водопадите в Чипровския Балкан, но времето е още нестабилно и неподходящо за височини над 2000 м. Това ще е следващото ми пътуване.

   Да се върна пак на Апостол Павел. От затвора той пише писма до приятелите си по вяра, четиринадесет от които са запазени и са включени в Новия завет. Бидейки почти в неговото положениев в Америка аз пък ще помествам в блога си снимки от пътуванията ми. Не съм се засилил много – имам хиляди за публикуване, но времето все не ми достига. И сега стана толкова късно, че даже вече рано.

   Новата ми база ще бъде Врабча, на по-малко от километър от предишната ми база Врабча, която е в Западите покрайнини. Това село с планинци животновъди е разделено с граница според Ньойския договор. Сега в Западните покрайнини в селото живее само един човек, а у нас – няколко семейства. При тези природни дадености тук – под селото е минралния извор Трънска Банкя с дебит колкото Клептуза – и прекрасните условия за животновъдство, днес тук няма нито спакурорти или пък една овца. Пътят от Драгован за Трън също е застрашен от изчезване хора тук почти няма, но и вече май никой не идва.

   Лятото започвам с пътуване по Западна/ла/ България. Грехът не е само на великите сили, които осакатиха областта Трън, разделяйки я в две държави, но и на комунизма по съветски образец, който отне собственността на хората и така ги прогони от родните им места. Остана само природната красота на този край. Ще поместя в блога си част от нея. Дойде ред и на тази програма, която набелязах докато упознавах Западните покранини. А хората, манталитета им, вярата им от дете страни на граниицата – всичко е същото. Давам пример с оброка на с. Бребевница „Св. Николай” с прекрасния каменен кръст, около който има камъни за сядане на определеени фамилии и оброка на с. Драгоил „Св. Георги” също с прекрасен каменен кръст и същите камъни за сядане от хората, които са ги занесли с тази цел там.

   Тези прекрасни региони днес се превръщат в региони без население, ничии земи и планини...

   

   

  

    




Гласувай:
10



1. stela50 - А оттам започва България...
14.05.2015 15:39
Приятно пътешествие по набелязаните маршрути, Коста...
очаквам с нетърпение разказ и снимки.
Всичко добро !
цитирай
2. sande - С трън да махаш няма какво да закачиш ...
28.05.2015 17:50
А е край, надарен от Бога.

От Бога - това.

А от хората - виде се!
цитирай
3. planinitenabulgaria - Голям пътепис ще има за Трънско и стотици снимки.
06.06.2015 22:50
stela50 написа:
Приятно пътешествие по набелязаните маршрути, Коста...
очаквам с нетърпение разказ и снимки.
Всичко добро !

Трънчани казват, от Трън по-убаво нема. През изминалите 8 години доста се поразходих из тозии регион. В Америка ще започна да пиша за него.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12149797
Постинги: 4532
Коментари: 10746
Гласове: 18293
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031