Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2015 23:34 - ЗА ОБИЧАЩИТЕ ПЛАНИНАТА РОДОПА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1821 Коментари: 2 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                 ЗА  ОБИЧАЩИТЕ ПЛАНИНАТА РОДОПА

 

   Доста години не съм посещавал Родопа, но тя винааги присъства в плановете ми. Западните Родопи упознах, но Източните – още не. Причината е, че по тях има исторически паметници от преди 10000 години, за упознаването на които един човешки живот не стига. Тракийските светилища по скалите, култовите им места, долините на царете, но и римските магистрали, пътищата им и стратегическите им покрити с камъни пътеки, по които да избягат при поражение – това за мен е един пъстър килим от спомени. В момента пред очите ми са Кованкая и Арката срещу него, от другата страна на Арда. Не само това – интересни са ми турските гробища, каменните къщи и самите турци, където все още са останали. Те не живеят по различен начин от времето, когато са се разселили тук, преди стотици години. Интересни са ми полупустините, реките, които текат в пясъците и камъните, като водата им изчезва и се показва, римските мостове на съвсем случайни места. Сега пък пред очите ми се появи черен орел, който гледаше от скалата към село Морянци дали еколози са му му донесли яденето, някой умрял кон. После с едно момче от селото се качихме на скалата, където беше той. Стои на точно определено място, защото там има скална паница, която дъждът му пълни с вода. Изминаха доста години, но аз си спомням дори тембъра на гласа на момчето.

    В момента съм особено възприемчив към природните красоти и към музиката, защото пак ми излезе голяма задача и нямам време за планина. На музикални изяви на учениците обаче ходя. След като приведох в изряден вид един таван, а после едно мазе, сега работя по един гараж. Трябва да го топлоизолирам и хидроизолирам, което е много обемна работа, ще ми отнеме месец. Планът е в главата ми, всичко съм намислил как да стане и с какви материали, сега го реализирам. Строителството е мое хоби, заемащо сериозно място в живота ми. Това, което правя аз, строител не може да го направи. Но без почивка не върви. Трябваше да търсим едни записи за подарък и влязохме в МОЛ-а на ул. Опълченска. Там има книжарница на последния етаж, в която има хубави СД. Точно срещу касиерките обаче видах разтворена една книга на страницата със светилището Читкая, което е до село Лисиците. Оказа се атлас, но направен разкошно на хубости от Родопа. Мисляу че книгата-атлас се каваше „Родопа – свещената планина”. Струва 55 лв. Разгледах го, времето спря. Почти всички светилища, които ги имаше в атласа ги познах, но имаше и такива, които не само че не успях да посетя, защото не ги намерих, за други не съм и чувал.

   Книгата е с доста висока цена за мен, но и не ми е необходима с малки изключения. На тези, които обичат Родопа обаче, тя може да им предложи доста интересни обекти. Ако някои тръгнат да ги търсят трябва да знаят, че отделните скали и светилища не са толкоз лесни за откриване. Възможно е и да поднат на хора, които не знаят български и могат само да им посочат на къде да тръгнат.

   Спомням си в момента едно пътуване по Източните Родопи през м. ноември, чак тогава намерих време. Тогава не е за ходене, защото ако се загубя и остана навън хем е студено, хем нощта е дълга. Спя аз в колата под с. Джанка на една  общирна поляна, под която имаше пропаст и в гънките на пропастта – махали на Джанка. През нощта се събудих, защото някой ми клатеше колата. Светнах фаровете,  помислих, че е мечка. Стъклата обаче бяха плътно замъглени от изпаренията и нищо не се веждаше навън. Попрестана да се клати колата ми, отворих вратата и светнах с фенерчето. От всякъде бях заобиколен със стадо магарета, които спяха на поляната около мен, а някои от тях явно бяха решили да се почешат по огледалата на колата ми…

     За обичащите Родопа – препоръчвам тази книга. Въвеждами тагове:

     Долината на р. Арда, долината на р. Харманлийска, долината на р. Боровица, долината на в. Дъждовница, долината на р. Крумовска, долината на р. Върбица. Къде е най-голямата концентрация на тракийски култови паметници – около моста на р. Арда преди Маджарово или около гр. Бенковски, не мога да преценя. Дано някой по-запознат с тази свещена планина може.

    Допълвам, че имаше и разкошен атлас на Пирин. Но разликата е голяма – едното е прирооден паметник, където живеят диви животни и притежава дивна красота дано мафията българса да не я съсипе - а другото е планина, създадена да живеят хора, оставили история, която обхваща период от 10000 години. Борби между етноси, между вери. Някакъв дух е останал там, който ме обхваща при посещенията ми и винаги си тръгвам от там към къщи с тъга…

    Родопа според мен е начин на светоусещане. Такава е и Плана, която наричам Малката Родопа.

  

   

  



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Обичам Родопите... моята планина...
30.04.2015 12:55
Всичките и` кътчета са приказни.
Поздрави !
цитирай
2. sande - Родопа е приказна планина, орфеевата планина ...
01.05.2015 12:20
Тази планина е дар божи, тя е могъща, митична, достъпна, ласкава ...

Тя пази огъня на Балгария, съдбата му.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185309
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031