Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2015 23:07 - ПОНОР ПЛАНИНА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2434 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                          ПОНОР  ПЛАНИНА

 

      В този постинг обединявам някои от линковете, които обхващат писанието ми за тази планина. Аз съм писал за нея доста пъти, последният ми постинг като отговор на интересуващ се от планината блогър е отново за нея. Тази планина е една от моите планини, така наричам планините, които са със силно излъчване спрямо мен, които посещавам често и макар да съм ги упознал изцяло, посещавам ги отново. В тези планини се чувствам като песъчинка от тях, но за сега жива. После ще се слея с някоя от тези планини, няма да казвам още коя съм си избрал.

   Планините с понори, уврази и въртопи не са рядкост за нашата природа. Има ги по Балкана, по Родопите и другаде. Такава е цялата Врачанска планина, районът на Триград, Добростан и Чепеларе в Родопите. Такива са и планините Видлич, Влашка и Гребен. Най-уникалната от всички понорови планини обаче е Понор планина, която е част от Балкана. С нейната красота може да се мери само още една планина, също наречена Понор, която е между селата Дойкинци и Йеловица. Докато нашата Понор планина има четири големи понора, Понорът в Западните покрайнини има само един, но пък какъв понор. Намерих му втичалото, което  под вр. Копрен, изтичалото му, което е наречено Врелото и има дебит колкото нашата Клептуза, намерих и пещерата към подземната река в местността Понор. Това не е за всеки, изискват се познания в тази област. А понор означава губилище. Описал съм в блога си защо аз самият, който съм с богат опит съм се губил между Гинци и Губеш при мъгла.

    Нащият Понор се състои от четири големи понора, единит от които е двоен и наподобява бял дроб. Наречен е Орловата бара. В него текат три реки. Първият понор е наречен Перачката бара. Той е най-малък, но по крассота не отстъпва на другите. След него е Орловата бара, а след нея следва Студената бара. Жестока работа – реката влиза под земята през една скална хоризонтална решетка. Четвъртият понор е наречен Кривата бара, а реката в него – река Понор. Освен тези четири огромни понора на техния ред има и още два. А понорите само в Понор планина изчислявам приблизително на 3000, колкото острова има Гърция.

    Понор планина и Козница са като два сиамски близнака. Козница е стръмна на север и страховита, тя е от гранит, на юг се спуска на три стъпала карстовия Понор Той се състои от Голям Понор,  Среден Понор и Малък понор, наречен още Манастирище. Средният Понор е най-посещаван. В него е символът на тази планина, връх Булата, там е и най-високият му връх, наречен Сърбеница. Хората в селата там се окачествяват като турлаци, а младежите надуват сръбска музика от къщите си.

   Поради това, че Понорът е надупчен като швейцарско сирене, от него тръгва само една голяма река, Тодорица. Подземната вода извира на много места, напр. при с. Палилула над Своге, над  с. Скакля, при селата Брезе и  Бракьовци и другаде.

   Понорът е трудна за посещаване и ориентиране планина, защото при нея няма логика. Една река може да започне да слиза в някаква долиина, но тази долина след няколко км. се оказва преградена от друга планина и водата влиза в дупка под преградата. Споменах, че една от реките се казва Понор. Туристите, които не познават този релеф не трябва да посещават Понора в лошо време, защото изгубването им е сигурно, но и опасно – колото и да е спокоен като релеф понора, толкова и опастности крие той поради скалните си хребети.

  Писанието ми за Понора не е особено добре подредено и написано, но имам оправдание, то носи опус 2. Които обичат природата обаче ще се убедят, че то е написано с голяма любов. С промяната на изявите на младите хора – да кесят пред компютрите и никъде да не ходят води до намаляване на туристическия поток и на интересите на хората към планината, което е голяма грешка – планината помага много в живота, в ежедневието, осмисля мястото ти в света, прави те еколог, изостря чувствителността при възприемане на изкуството.

   Има парещ спомен във връзка с тази планина от преди малко години. Една дама пожела да я заведа с група от 20 луди глави, но когато времето дойде, тя се абортира от желанието си да посети Понора. Времото след това показа, че тя е сторила голяма грешка. В мен остана чувството на неудовлетвореност, а тя не се докосна до красота, непонятна за нея и не знае какво е загубила. Но „щом за зло настане ред, жената с 1000 крачки е напред”.

    Понорът е много удобен за посещаване от София. Той предлага изключително красива природа и уникално археологическо наследство. В момента пред очте ми е водопадът на с. Добравица с огромните си сталакмити и пещерата-арка над нея – първата пещера, където мечките са зимували в този край. А комплексът от пещери, където са зимували мечките от голяма част на Понора е дал тук името на населено място – село Меча поляна. Римски път отвежда на него, после се разделя на три и прекосява Средния Понор.

   Не казвам         приятна разходка, а пожелавам на тези, които обичат планината да посетят и Понора. Той е частица от Балкана, но площта му е по-голяма от тази на Витоша.

   

   Ето и някои линкове от писанията ми за Понора, които така стават по-лесно откриваеми ако някой се заинтересува за тази планина. Дано такъв да има. Ще публикувам и прекрасни снимки от планината.

 

http://planinitenabulgaria.blog.bg/turizam/2009/01/26/ponor-planina-chast-1.282300

 

http://planinitenabulgaria.blog.bg/turizam/2009/01/26/ponor-planina-chast-2.282299

 

http://planinitenabulgaria.blog.bg/turizam/2009/01/26/ponor-planina-chast-3.282298

 

http://planinitenabulgaria.blog.bg/turizam/2009/01/26/ponor-planina-chast-4.282297




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182359
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031