Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2015 03:54 - НА РАЗХОДКА В РУЙ ПЛАНИНА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3184 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 10.04.2015 03:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Този постинг посвещавам на един сериозен блогър, но заразен с вируса на Маркс. Пожелавам му да се отърве от него, да стане свободен човек и да проходи по планините на България както аз. Заразеният с този вирус "прикован на място страда и подготвя се за ада". 

     В тази картини от една моя разходка ще включа  местности по пътя за с. Ракита от разклона на шосето Бабушница - Цариброд. Това е най-важният подстъп към Руй планина, тук е и най-високото и красивото село на Руй - Вучидел, което се вижда от вр. Руй. Планината Руй пставям на второ място по красота след Балкана в Западните покрайнини.  От село Ракита пътиша към планината има много, описвал съм ги в блога си. в раздела "Непознатите български планини".Гледайки сега снимките, които съм направил от този край ги възприемам още по-красиви в сравнение с времето, когато бях там. Причината е, че там бях много напрегнат - времето ми бе по минути, маршрутите по метри, в никакъв случай не трябваше да замръквам, защото имаше вълци. При такова напрежение аз възприемам красотата на природата първично, после я преживявам отново. Връщайки се от Вучидел, когато щях да сгреша фатално ,попадах на баба с кравата си, която ме спаси от неразумно спускане към с. Ракита. Вече се свечеряваше, по тъмно щях да се набутам на старо прорастнало с подраст вървище, което после ми отне цял ден. Благодаря на Господа за срещата си с тази старица. Тя ми каза да се върна на шОшето, защото вуците туй чекат. 


image

Следващите няколко снимки са направени почти на границата на България, от където се вижда гр. Трън, махалии на Врабча и част от Завалската планина. Тук бих казал е раят на земята. Всичко си е така, както е било сътворено от Бога, а хората са живяли в хармония с природата. За жалост тези хора, преживяли ужасите, причинени им от великите сили отдавна почиват от делата си. Само къщите им напомнят за тях, а в по някоя доживяват последните си дни децата или внуците им.

image



image



image

Който е пътувал за Трън и има очи за гледане, сигурно е видял този връх в дясно от пътя, когато той се спуска към града. Зад него минава границата, там е разделеното на две село Врабча, а също и Петачинци.

image

Още не са се развъртяли тук мутродървари. Тази част от Руй е в Западните покрайнини.

image

                                               Деветият кръг на Рая?

image

Римски път пердаши за гр. Трън, следвайки този рид. Той минава под крепостта на Иван Асен. Този път е причината да се основат по-късно тук селата, те всичките са покрай него.

image

Това е постинг на един икономист, който се АНАЛизира едновременно от 13 коментатора. Те го разглеждат от всички страни, дълбоко го сондират с хоботчетата си и след приключване на АНАЛизите им се надпреварват да го химнословят. До посиняване и после отново. Тъй като коментаторите тук са особено много и са се престарали, една част от постиинга на икономиста е отнесена някъде за допълнителен АНАЛиз и така  новопредставените пред постинга не могат да извършат и те цялостен АНАЛиз. Животът не е съвършен. Въпрос на шанс.

image

Този връх е в България. Вижда се една от махалите на с.Врабча, в дясно по долината се спуска шосето, пресичащо Завалската планина, което свързва Сливница с Трън. Голама красота е тук през пролетта. Най-красиво е под Врабча, където е Врабчанската Синаница, изпод която е карстовият извор към с. Трънска Банкя с почти топла вода и голям дебит. За Трънска Банкя има отклонение.

image

Не всички камъни от римския път могат да се приватизират, много са големи....

image




image

   Нали оприличавам хората на животни, а също и скалите, тези пеперудки тук ми напомнят на коментаторите на един социалномрежов труженик с ник на съветски боен хеикоптер от времето на Брежнев. Прониквайки с хоботчетата си на дълбоко в постинга му, те го АНАЛизират не само от горе  - от горе, а сериозно, и в дълбочина. И после пишат, споделят, допълват, влизат в диалог един с друг.  Евалла на такиви коментатори!

image



image

Почти 100 години тук животът протича по един и същи начин - хармония между хората и домашните животни.

image

Кокошките избягаха, но петелът остана да се разправя с мен. Опита и да ме "кълца".

image

                   Наистина уникално - тук живее някакъв човек.

image

        Тези туристи пълзяха по маршрута ми към Трън, но аз ги изпреварих.

image

                       Планината предлага красота и много суров живот.

image

                    Място за село в планината, такива се наричат требеш.

image

                         Смешни скали

image



image

Тази къща е на един самотен козар на самия рид. Най-интересното е, че  тук има извор.

image



image



image



image



image



image



image

                                         Върхът с крепостта на цар Иван Асен

image

Този мост води към с. Ракита и следващите нагоре по планината. Строен е от българските трудоваци след Освобождението. Състои се от три  свода.

image



image



image



image

                                 Църквата в началото на пътя за с. Ракита

image

Тази снимка е веществено доказателство, че тук  циганските набези още не са започнали.

image

       Над с. Ракита има въгледобвна мина, за нея е строена дековилка и ж.п път.

image

Мината е закрита, дековилката я няма, всеки тук се спасява сам. С гледането на животни.

image

                     Ще дойде ден, когато тези земни маси ще затрупат пътя...

image

Тук е била площадката, от където титовите комунисти са говорели пред народа, въгледобвниците. Вероятно са възхвалявали присъединяването на териториите ни към тях, комунизЪма им, който бе по-човечен от съветския и може би безупречната работа на УДБА-та им.

image

Тук гробищата са съвсем различни от тези по Софийсско. Може би защото с. Гинци им е било далеч или пък хората са били безкрайно бедни да си поръчат кръстове.

image



image



image

Тези починали може и да са били живи през 1919 година...

image

                                                              Село Ракита

image

Магарчето тук е на особена почит. То носи, тегли, оре. И за зимата му трябва само малко сламица, дори не и сено.

image



image
 
                                         В една от многото гънки на Руй планина.

image

                    Изоставена мина за въглища

image

Тази и следващите снимки съм направил по пътя за село Вучидел - римски път първа категория - любимото ми село в този район. Писал съм за него, препоръчвал съм го да си купят българи къщи тук, да ги възстановят и да живеят тук по 6-7 месеци в годината. Да имат къде и хората да си продават продукцията, предимно сирене, кашкавал, масло, трайно преработено месо и др. А те нямат пари дори за автобуса, който идва тук веднаж седмично или за бензин. Единственото място за тези работливи хора да си продадат продукцията и да вземат малко пари е да отидат на пазара в Цариброд, което им струва много скъпо.


image


image


image


   Приятна виртуална разходка!

    Понеже постингът, макар и с красиви снимки навява тъга, прилагам линк с един тъжен струнен квартет на Моцарт, известен като Квартетът със скръбния менует.















Гласувай:
10



1. deleted-4udovi6teto - Ти си много родолюбив човек.
10.04.2015 07:50
Благодаря за красотите, които ни предлагаш!
Чу
цитирай
2. lubara - Поздрави
10.04.2015 10:09
Село Ракита е красиво! Чудесна разходка! Поздрави!
цитирай
3. planinitenabulgaria - Благодаря на тези,
10.04.2015 23:29
които посещават нестандартния ми блог. Следващият постинг ще бъде посветен на Вас.
цитирай
4. born - Удоволствие е човек да разглежда ...
11.04.2015 11:34
Удоволствие е човек да разглежда постингите Ви посветени на природата. За останалото не бих могъл да кажа същото с доста изключения , разбира се. Все пак да се смирим с човешката си природа , да сведем смирено глави и да се насладим на чудесните велкденски празници, когато природата се възражда за нов жизнен цикъл. Приятно изкарване на празниците !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12288593
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930