Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2015 22:58 - ЕДНА РАЗХОДКА В КАРТИНИ ПО БИЛОТО НА РУЙ ПЛАНИНА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2309 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Тази разходка в картини посвещавам на тези, които имат интерес към постингите ми по темата "Непознатите български планини", включвам и анонимните коментатори. На тези, които рядко ходят сред природата пожелавам:
      В неделя всички на планината на похот
!

  Тези картини са от една разходка по римския път между селата Ракита и Вучидел. В село Вучидел пътят се разклонява, като има и стратегическо отклонение към вр. Руй, което преминава през скална порта, после закатерва към върха и изчезва под торфа. Този път продължава след това и слиа покрай х. Руй. Днес участъкът му над с. Вучидел се ползва от селяните за да изкарват по него на паша животните си, а тези ливади там не отстъпват на чуднохубавите ливади на Лескова махала. Едва ли не всичките села в Западните покрайнини знам, но поставям Вучи дел като природа около него на първо място от всичките, дори и на тези по Бясна Кобила като единствено по красота, а не най-красивото измежду всички красиви. Споменът по него и сега отново ме тегли натам, но нямам  джип, а това означава, че маршрутът до масивът на Руй се удължава с 10 км. и денят и силите едва стигат. Още две думи за вр. Руй. От него започва скален рид Ветрен дол, под който е  с. Ломница. Скална страхотевица! В дясно от него по билото се върви по границата над Зелениград и Слишовци, където красотата е отново без мяра. От нея ще поместа в този постинг част от картините от разходката ми из тези български места, за които почти всички българи не са и чували. А на държавниците ни им дреме дедовио - от 120000 българи през 1919 г. днес в Западните покрайнини са останали само 18000, а Западните покрайнини в политическия език вече имат ново име - Западните Балкани.


image



image

                                       Буков желъд

image

                                                       Смешен камък

image

                                         Предмахала на Вучидел

image



image



image



image



image

Докато има хора тук, ще ги има и домашните животни.

image

                         Овчар и кравар от Вучидел сниман с много голям зум.

image

Гробището на Вучи дел. Всяка седмица на гробищата "се изнася", за да не се забравят починалите предци. Аз съм попадал на такова изнасяне, мъжете му фърлят яко пиене. Гробищата обаче се подържат в абсолютен ред - всичко е почистено, поставени са свежи цветя, има си ред коя фамилия ще изнася следващата седмица.

image

Камъкът на завоя. Покрай него преминава римският път, сега разширен и се закатерва към билото на Руй в посока изток. Военните са го доразширили и...унищожили.

image



image



image

                                            Следват снимки от селото

image



image

Много вуци се появиа тъдява, нося си манарчето, каза този овчар за да ме успокои че не е агресивен към мен.

image



image

                                                               Както в рая?

image



image

Този българин от Вучидел реши да ме води. Съгласих се.

image



image



image

Петното с ливадата е възлово за туристите, защото там свършва римският път. Вижда се масивът на Руй, но до него се върви поне още час и половина, а гората се пресича без пътека.
image

Масивът на Руй, за жалост времето бе ужасно горещо и снимките не са много добри.

image



image



image

Тази изнесена напред тераса е като наблюдателен пупкт за красотите около селото.

image



image

Селото е разположено на дата бряга на реката. Стратегическият римски път, широк около метър се изкачва по левия бряг, основният закатерва по десния и после следва билото на планината.

image



image

Тези два върха са Голям и Малък Руй. От Черни връх те наподобяват две купи сено, защото се виждат от към тясната им страна, но с тази имама те не могат да заблудят руйспециалистите.

image



image

Овенните са строили нещо и са го заебали. Хората казват, че тук през лятото трябвало да живеят семействата на граничните офицери.

image



image

Заебаната гранична застава. Напомням, че на наши 4, сърбите имаха 10 застави.По-удобно място за хотели и ски писти е само това на Бабин Зуб. И вода има от обилен карстов извор на метри под рида. Сега на това райско място му секат буковите гори...

image

          Поглед към масива на Руй. Той се състои от два големи и един малък връх. Към Вучидел тръгва река, но завива и отива в България, като ги дели рид със скална порта. Между тази скална порта и масива на Руй има паша и вода за хиляди крави.

image



image

                                                     Махала на Вучидел

image



image



image

                Българин, изтеглящ с конете си трупи.

image



image



image



image

                                      Коняри, работещи по дърводобива

image

             Този път е по билото на Руй в посока на Слишовци.

image

Сърбите се грижат за граничните си камъни. От тяхната страна имат път, от нашата - мутросечища.

image



image

Не само от опожаряването на ливадите измират мравките. Промяната на климата или болест по тях е причина за кончината им. Мравуняците им наподобяват села, никак не са тглупави те. Напълно съхранение са мравуняците в местността Бабуните под Трите Чуки и са приридозащитени.

image

   Старата гранична маркировка с пирамидален тип знаци.

    Този маршрут е доста непопулярен, защото е труден. Прилагам клип с едно произвезение на Моцарт, също непопулярно и трудно.
    Приятно слушане и приятна виртуална разходка







Гласувай:
4



1. sande - Красота бе мяра!
11.04.2015 10:03
"Скална страхотевица! В дясно от него по билото се върви по границата над Зелениград и Слишовци, където красотата е отново без мяра. От нея ще поместа в този постинг част от картините от разходката ми из тези български места, за които почти всички българи не са и чували. А на държавниците ни им дреме дедовио - от 120000 българи през 1919 г. днес в Западните покрайнини са останали само 18000, а Западните покрайнини в политическия език вече имат ново име - Западните Балкани."

***

Коста, добре, че показваш и снимки с хора в тези обезлюдени планнински места.

Без хора, природата, колкото и красива да е, губи от божественото си излъчване и даже ... смисъл.

Поздрави!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12300892
Постинги: 4573
Коментари: 10802
Гласове: 18380
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930