Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2015 22:33 - ЗА ОСЕМ МОИ ТЕМАГИЧНО СВЪРЗАНИ ПОСТИНГИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2406 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 15.01.2015 22:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     За постингите които написах по темата „Западна Стара Планина”:

 

     В моментите, когато имах време направих по спомените си няколко писания за Балкана, но осем от тях могат да бъдат обединени в едно. Площта, която описах е над 3000 кв. км. и обхваща най-характерното от Балкана от прохода над с. Салаш до прохода Витиня. Положих доста труд, мисълта ме би особено напрегната, налягаха ме и емоции. Понякога те бяха толкова силни, че се чудех как съм се справил с преходите по тази част на Балкана, най-дивата му и как винаги съм имал късмет.

   Написаното от мен не може да бъде написано от друг - бих направил и допълнително  уточнение, от нормален човек! - защото да мога да сторя това в продължение на много години аз съм изминал над 10000 км. из този район, част от който е в Западните покрайнини. И други неща трябват – даян, дупце, смелост, силна зрителна памет и нещо още по-важно – обич към природата, към красотата й, без които трудностите са непреодолими. Планината крие и различни опастности. Напомням, че паднах в свински капан, виждах рис, диви котки, змии, грамадни паяци и десетки стада със свини, попаднах и в сръбска застава, в която в момента ни войник ни куче имаше. Сега като се замисля, вероятно изминатите километри от мен в този регион са доста над 10000, защото те обхващат по продължителност сравним с живота на човек период, но въпреки уменията, които имам като планинец под влияние на емоциите и борбата да се включа в светлото време, което никога не ми достига, не мога да дам точна преценка за изминатите километри из този регион.

   Изложението на  постингите ми наподобява анализ на музикално произведение от музиковед. Наистина е така, защото за мен планината е като партитура, която аз изучавам - наблягам на тази дума. Прилагам и доказателство – всичко това, което написах е по памет и мога да го възпроиозведа. За да има и „музика” от планината в други постинги  поместих доста снимки от нея , а още, може би хиляди остават непоместени, защото нямам достатъчно време за сега. Доста по-интересно е да се гледат снимки от красотите на планината, вместо да се описва орографията, хидрографията и пътищата й, но аз ги описах, защото това не може да стори друг. Картината е доста пъстра – красотата на природата от една страна, поругана от дървената мафия, населени места като призраци, цигани по селата вместо хора. Хората из този край са преживели няколко ужаса заради великите сили и това е една от причините та да са днес толкова малко по родните се места, обезлюдяването на планината е неизбежно. Тук има много десетки римски пътища, свързани в мрежа, която упознах в значителна степен. В този район минава и границата в момента между Сърбия и България, макар от двете страни на Балкана да живеят само българи. Наблегнах и на тежкото време за хората сега там, които са изоставени от държавата, под гнета са на местни феодали и едноврменно жертва на циганската, т. н. битова престъпност, прогонваща от родните им места последните останали там хора.

    В блога си имам писания и на други непознати български планини. Надявам се някой ден той да се окаже полезен за личности, които имат отношение към природата, подобно на моето. Поне ще знаят, че има такова нещо, Балканът продължава и след Петрохан. Туристите правят и друга грешка – мислят, че Пирин свършва при вр. Джано.

    За да улесня тези, които търсят нещо спицифично в блога ми за тази част на планината, помествам линковете с описанието й, а снимки от нея – имам доста поместени, други чакат реда си.

 

 

     Ето и осемте линка, които са свързани. Те обхващат площ от планината, наподобляваща детско хвърчило. Ромбът е от Витиня до Петрохан, а опашката на хвърчилото е от Петрохан до Салаш. Които летят често със самолети и познават планината, ако я облетят, ще се убедят, че свидеделството ми е истинско.

 

http://planinitenabulgaria.blog.bg/turizam/2015/01/08/edno-hidrografsko-i-orografsko-chudo-1.1328892

 

http://planinitenabulgaria.blog.bg/turizam/2015/01/09/edno-hidrografsko-i-orografsko-chudo-2.1329212

 

http://planinitenabulgaria.blog.bg/turizam/2015/01/12/edno-hidrografsko-i-orografsko-chudo-3.1329737

 

http://planinitenabulgaria.blog.bg/turizam/2015/01/15/edno-hidrografsko-i-orografsko-chudo-4.1330600

 

http://planinitenabulgaria.blog.bg/turizam/2014/12/08/kopneji-po-komskiia-dial-na-balkana.1320971

 

http://planinitenabulgaria.blog.bg/turizam/2014/11/15/edna-virtualna-razhodka.1313841

 

http://planinitenabulgaria.blog.bg/turizam/2014/10/31/edna-nepoznata-i-neposeshtavana-bylgarska-planina.1309698

 

http://planinitenabulgaria.blog.bg/turizam/2014/10/26/kopren-edin-vyzliuben-ot-men-dial-na-balkana.1308057




Гласувай:
8



1. sande - Коста Иванов е не само най-голямия пътешественик в България, но и най-компетентния!
17.01.2015 12:08
"Написаното от мен не може да бъде написано от друг - бих направил и допълнително уточнение, от нормален човек! - защото да мога да сторя това в продължение на много години аз съм изминал над 10000 км. из този район, част от който е в Западните покрайнини."

***
Това, което поетът Стефан Цанев написа за историята на България, това е Коста Иванов за географията.
Стефан Цанев е написал читанката си без да нупуска бюрото си в кабинета, а Коста Иванов е е изминал десетки хиляди километри в продължение на целия си живот, в студ и пек, сред високи върхове и пущинаци, сред опасности и вой на диви животни.

Поздрави!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Това мае качество ми е вкарано в чипа:
17.01.2015 13:23
sande написа:
"Написаното от мен не може да бъде написано от друг - бих направил и допълнително уточнение, от нормален човек! - защото да мога да сторя това в продължение на много години аз съм изминал над 10000 км. из този район, част от който е в Западните покрайнини."

***
Това, което поетът Стефан Цанев написа за историята на България, това е Коста Иванов за географията.
Стефан Цанев е написал читанката си без да нупуска бюрото си в кабинета, а Коста Иванов е е изминал десетки хиляди километри в продължение на целия си живот, в студ и пек, сред високи върхове и пущинаци, сред опасности и вой на диви животни.

Поздрави!


Никога не съм преставал да ходя по непознатите планини, по местата, където са живяли дедите ни и от където произлизаме ние. Този свят е имал много добродетели, които днес считаме за остарели и непригодни за живота. За живота в буквалния смисъл може и да е така, но за ценностната ни система да не познаваме прозхода си е голяма грешка. Именно тази криза на ценностната систтема, насадена в Европа след ВСВ води до стремеж на хората към материално благополучие и игнорииране на общонстта, към която принадлежим, към етноса ни и така се създаде почвата за поява на един нов "етнос", чиято цел в живота е да прави пакости, да тиранизира почтените хора, да ги държи в страх и да пречи на развитието им, да ги унищожи и от пустините да се премести на тяхното място.
Цитирам Иван Николов:
Крайно време е светът да разбере, че не може да живее повече на базата на несправедливите договори след ПСВ, /довели до всички злини, които в момента изживяваме, допълвам аз/.
цитирай
3. deleted-4udovi6teto - Поклон за това, че ни отваряш очите за красотите на България!
18.01.2015 06:46
Матей Миткалото ряпа да яде пред теб, Родолюбецо!
Чу
цитирай
4. planinitenabulgaria - Ако Господ ми даде още сили и живот
18.01.2015 07:20
4udovi6teto написа:
Матей Миткалото ряпа да яде пред теб, Родолюбецо!
Чу


ше опиша планините на цалата страна. Често ходя в Америка, но нищо там не ме вдъхновява и чакам минутата, да се върна обратно. Откъснат от Родината си мислите ми все се връщат към нея, но пък тогава имам повече време за музиката. Намислих нещо и сега поне месец то ще бъде главното ми занимание.
Благодаря на всички, които поглеждат в блога ми. Той е строго специализиран. Надявам се глупостта по света да бъде осъзната, Европа да се завърне към ценностите си преди ВСВ и да започне оздравителен процес. Ако това стане, някой тогава ще ми открие блога и той ще стане популярен. Съзнателно унищожаваната с години ценностна система у хората вече ги води не по пътя на естественото Божие употребление, а на глупостта. Дълг на товрците е да се противопоставят на този пагубен процес, дълг на хората е да подкрЕпят творците.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182792
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031