Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2014 00:07 - НА РАЗХОДКА МЕЖДУ СЕЛАТА РОСОМАЧ И СЛАВИНЯ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 4300 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 04.08.2014 00:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   В тази разходка в картини съм включил преход от с. Росомач до с. Славиня. Село Росомач изживява последните си дни. Най-същественото нещо в него е църквата "Св. Петка", но неизвестно защо оброци тук няма, или пък не ги намерих. Селото е построено на брега на реката, покрай която преминава широк римски път, идващ от Цариброд. Подтискащо е да се посети това населено място. Огромната църква, строена през 1858 г. тук, затвореното училище, многото загаснали огнища - те свидетелствуват, че тук е кипял живот. Мирният договор след ПСВ на добрите срещу лошите отделя тези българи от България и те остават тук запокитени, самотни в тази висока долина на Балкана, при изключително трудни условия да реализират стоката си или да си набавят това, което не могат да си произведат сами - сол, газ, пирони...Преди града където те са осъществявали тези контакти - между Криводол и Смолча - идиотите опват бодлива тел и не пускат никого да преминава в внего.
   Селото няма място за ниви или градини, тук са живяли потомствени животновъди. А какви места има за паша за животните и ливади за сено през зимата, това село може да се конкурира със съседното, Сенокос. Алпийската част на пасищата представлява част от дъга на билото на Балка с десетки рекички в нея, увенчана от вр. Мучибаба. Бродейки из тази част на Балкана аз се чувствам както в местността Залъмово кладенче, където днес осквернен от циганите паметник напомня, че там е бил Дядо Вазов, когато е пишел романа си "Под игото".
   Долината на река Росомачка, която е с огромна водосборна площ, гриничи с още две прекрасни долини - на една от реките към с. Сенокос и към долината, в която е село Йеловица. Красотата на този край е приказна.
   Селото /Росомач/ се оказва в тясна гънка с високи ридове около нея, но нагоре към планината тя се разширява и завръшва чак при билото на височина около 1700 м . н. в, по-висока от Мургаш. Тук обаче преродните условия са много по-сурови отколкото при Мургаш и се виждат групички буки, пъхнати в малки гънки, където вятърът не може да ги пречупи. На Плана буките ползват други номера за да оцелеят на вятъра, не са прости дърветата. Римският път достига до едно място сред алпийските пасища, което е много обгледно и там има навес. По -нагоре той остава под тревата, но трасето му се различава. Някога това място е било център на лятно овчарско село. Днес тук не срещнах нито една овца или пък коне на полудиво отглеждане. Дивите животни са се завърнали обратно тук след отхождането на хората от планината и после от селото. На съвестта на англичаните нека тежи този грях вовеки!!!
    Между селата Росомач и Славиня има връзка - римския път - но той вече има вариант, изграден е нов път. На инженерите, продложили трасето пиша двойка. Ако пътува някой натам, ще разбере защо. Римският път минава над дясната страна на ждрелото, но от него може да се слиза до рекичката, която през пролетта е доста голяма река, трудна за прегазване. В долната част на реката в страни от нея има врело, което означава кардтов извор, но е доста скромно в сравнение с едно огромно наблизо, което ще включа в следващия ми постинг. Рекичката минава покрай църквата "Свети Георги", която е изоставена. Изоставянето й едва ли е случайно, защото в двора й има войнишко гробище на бългалрски войници, воювали тук по време на Сръбскобългарската война и после през ПСВ. За да изсекат няколко високи липи в дора е влязъл тракторист, бутайки оградата с кръстовете, изпочупил е вътре кръстовете, други са полегнати, но са удържали на натиска и са останали цели. Такава простащина не бих си помислил, че е възможна.
  В центъра на с. Славиня има чешма от карстов извор до нея, станала причина тук римляните да изберат място за кръстопът на техните си пътища. От Църквата към Видлич поема римски път за с. Смиловци, но и за пвъртопите с пасищата на селото, които са можели да изхранват много хиляди овце.
   Има някакъв опит да се привлече мвниманието на туристи да идват тук от страна на община Пирот, но туск вече няма хора. Няколко души, работили в Западна Европа са въздстановили бащините си къщи и те зда доживеят тук старините си и после тук, в селотоу ще се настанят свините и вълците, които вече не счита за необходимо да се крият по планината. Живеят си тук покрай селото, както зиганите в гетата си поклай градовете.
   Виждайки, че поемам към Видлич хората ме предупредиха, че планината е пълна с диви животни, има и вълци. Аз не проминех плана си, но поднах на вълчи стъпки, пресни и въпреки това продължих. Дочух до мен как хищници/ вълци, но не ги видях, защото бяха в гората/ разкъсваха животно и се караха и тогава се върнах. На пътя ми се бе изакала мечка, която дсега може да яду единствено гъби и е била с разстройство. Забързах още повече, защото ако това бе мечок, който пази територията си става страшно.
     Приятно пътуване по тецзи места!
    
    
    Пътувайки из тези диви места се замислих за друго - за блоговите проститути и ми стана мъчно за тях. Защото те са контраблогъри, контрахора, продажници. Ако не бяха боклуци намаше да се съгласят да заработват като контраблогъри или многониковци. Те са рожба на последното правителство, когато за всичко, което бе разумно, техни агенти организираха контраискания, контрапротести. Контраппротестиращите бяха причината да се задържи това правителство толкова дълго, контрапотестиращи искат и сега вицето на президента /с индобангладешкопакистанския си сурат/ да го смени, контраппотестиращи искаха това, което хората отхвърляха, защото не желаеха да ги командват примати и крадци. Контраблогърите /блоговите проститути/ се познават по делата им. Те възхваляват Орешарски, ДПС, Путин, поместват в блога си статии с цел да лъжат хората и да ги манипулират. Един идиот бе написал, че американски военни моряци се насрали от страх като видели руски самолет, тРети пришат срещу бандерофашистите, а вероятно преди това са писали срещу монархофашистите - понятия, които не правят смисъл. Лошото обаче е друго. Тези контраблогъри избуяха на нивата на заблудените - бетонни глави, промити мозъци, заразени с вируса на Маркс - прикривайки се между тях, а по същество те са платени агенти. На тях не, но на първите три групи препоръчвам да походят малко не само по планините на България, но и по някои населени места, напр. Костинброд, Ветово, Левски, Горна Оряховица, Василовци, Лом, Видин, Градец, по селата и градовете Източните Родопи и да се оогледат. Ако са особено смели им препоръчвам да отидат на туризъм в Чупрене и да си оставят някъде колата. Ако това не даде желания ефект - да им излезне бетона от мозъка - препоръчвам им да изминат прехода Ком - Емине. Аз съм изминавал три пъти прехода от Тимок до Черно море и поради това от мен блогов проститут не може да стане. Нито пък някой може да ме излъже или купи да му стана трол. 
   Назад към природата! Не се оставяйте, заблудени от пропагандата, измежду Вас да се внедряват агенти и да разхвърлят отровните си семена. Блоговите проститути имат организация - Център, от който ги активират по казус, поради което те имат и успех. Те са две категории - активни /плодници/ и пасивни /коронки/, като преобладаващи са коронките, винаги в режим за опрашване. "Коронките" са тези, които с глъсчетата си извеждат на първа страница след активирването им от "плодниците" писанието на някой блогов проститут. Кой го е писал и къде е друга тема. Та - внимателно! 

    

    

image

Това са имена на българи с посръбчени имена. Написаното тук вменява, че тези българи  са паднали за да не бъде върната тази част от България на България.

image

Тази река е Росомачка, тя променя много дебита си. Не прави пакости обаче, защото тук няма цигани да влачат боклуци и да задръстват коритото й. В реката както от векове се изхвърля излишният оборски тор и много други неща, които поемат към яз. Завойското езеро. Тези боклуци преминават през ждрелото преди с. Славиня.

image



image

Тези петли играят ролята на кучета в селото. Когато наближи чужд човек до тях те пеят предупредително, така съобщават на стопаните за него.

image



image

                                                   Селски двор

image

                                     Технология на строежа на плевните

image

                                                       Ненужна вече плевня....

image

                     Лучецът трябва да плеви, тревата около него да дсе чисти....

image

Камъни с хинтересни форми. Тук скалите са с различен състав, едни са като сюнгер.

image



image



image

Воденицата на селото. Така е построена, че ще надживее и последния селянин тук...

image

                                           Воденицата на селото

image

                                                    Напуснато огнище....

image

Планината е осечена до половината. В България мутрите осичат гората до последното дърво.

image

                                                      Тук има скали като сюнгер.

image

                                               Следобед, овцете спят.

image

И овчарят спи прав. Аз го събудих. Разказа някога какви стада е имало тук, нямало достатъчно пасища под Мучибаба за овцете.

image

                                                            Загаснало огнище

image




image

ХХІ ве                Улица в дс. Росомач - трасето на построена преди 2000 години улица.



image

                    Църквата "Света Петка" в селото /Росомач/, строена през 1858 г.

image



image



image



image



image



image



image

Римската чешма в центъра на селото. Вместо да се опази този паметник
до нея е лепната соцсграда, а водата от карстовия извор е отклонена.

image

Останки от оброчен кръст под с. Росомач



Следват снимки от планината Видлич над село Славиня:

image

Тук е пълно със свини, вълци и мечки, но за любовта прегради няма.

image

                                    Следа от свинкя. Стотинката е за мащаб.

image

Мечо лайно. Мечката се е събудила наскоро и единственото нещо за ядене по туй време са гъбите. Като узреят боровниките, те "затягат" стомаха.

image

Следват следи от преден и заден крак на вълк, става въпрос за нещо мтого едро.

image



image



image



image



image



image

            Аз съм бил горе! Там са въртопите на с. Смиловци. Имам ги в блога си.

image



image

Аз съм миналото на с. Славиня. След нас тук вече няма да живее никой...










Тагове:   България,   Над,   снимки,   село,   бракьовци,


Гласувай:
8



1. sande - Ограбения отечествен наш храм ... За сърбите не струва и един лев!
04.08.2014 04:27
Съюзници-разбойници,
Коварни, подли и без срам,
Обрахте ни, ограбихте
Отечествения наш храм!

Иван Вазов
цитирай
2. kordon - Красиво, интересно... но и безкрайно тъжно...
11.08.2014 15:48
Красиво, интересно... но и безкрайно тъжно... Тъжно е, че тези райони обезлюдяват и в тях човешката дейност и българщината отмират може би завинаги. Този демографски срив е може би най-голямата опасност за българския народ. Ние сме се справяли с всякакви беди - икономически, политически, военни, природни - но само защото сме имали достатъчно изобилен и неизтощим човешки ресурс. Сега, без него оцеляването ни не е никак сигурно... Според мен това е следствие от моралната разруха, причинена от комунизма, който откъсна народа от неговите духовни корени, от неговите изконни традиции, от неговите трудови навици и житейски мъдрости, които са му позволявали винаги да преодолява трудностите. Аз мисля, че докато не се отървем от този мъртъв товар – комунистите, служителите на ДС и обслужващите руските интереси предатели – ние сме обречени да затъваме все повече и да гаснем бавно като народ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12186000
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031