Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2014 07:18 - ОТ С. СЕНОКОС ДО С. СЛАВИНЯ ПРЕЗ С. КАМЕНИЦА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3123 Коментари: 2 Гласове:
12

Последна промяна: 25.07.2014 07:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  Този маршрут обхваща селата Сенокос, Каменица и Славиня.  Те събират водите на три долини западно от централното била на Балкана, към които и включвам и долината на река Горнокриводолска. Нашите села Мартиново, Копиловци и Дива Слатина от другата страна на Балкана се много красиви като местоположение, но не могат да се мерят с тези по красота, а само по археологически останки. Мутрите дърводобвници еб... майката на горите и природата на частта от Западния Балкан у нас. И как не, те изсякоха горите на Амбарица, символ на българдската гора, та тук ще се спрат.
   Долиините на реките в Западния Балкан в райнона, който ще опиша сега образуват ждрела, но много специални. Скалите тук се състоят от строго хоризонтирани плочи, като на определени места има кариери за добиване на плочи. Под тези хоризонтални плочи тече водата на реките и прави чудни скоци. Плочите не са от варовик, но пък граничат с варовити участъци, от които бликат карстови извори. Тук е приказка!!!
   Най-красивото село в райна тук е Сенокос. Погленато от билото на Балкана то шашва с хместоположението си. Един огромен чал, вероятно на който са пасли хиляди овце разделя две долини след вр. Сребрен към селото, но към него идва и една още по-голяма река, водеща началото си от върха над с. Дива Слатина. Десните две реки се събират малко над селото, а в селото те се вливат в тази, която идва от ляво, тя е най-голямата.  И с най-много водопади.
   Селото е било римски кръстопът, защото от към р. Височица идващият римски път се празделя на три. Надморската височина тук е около 1100 м, климатът е много благоприятен и за земеделие. Селото има огромна мера ливади и ниви. Живот е кипял тук до 1919 г. Селото е било към Годечката кааза, с която е осъществявяло икономическите си връзки, но и със селото Дълги Дел, което е отвъд не много висока седловина. Мисля, че товна село - Сенокос - няма да се затрие. Почивни комплекси ли ще има тук или вилни зони не знам, но то е едно от най-красивите по Западния Балкан. Преди него поставям само с. Дойкинци.
    В селото има древна църква "Св. Пантелеймон". Тя се възстановява сега, но възстановителите й са лабави. И тук е победил пазарът - не искат майстроте да изправят оброчния кръст в двора на църквата, ако кметът не им плати за това. А дейността по гробището на селото говори зле за христовата вара в него: огромни оброчни кръстове са потрошени за да останат от тях само колони, с гробни кръстове е достроена  част от гопрадата на гробището, кръстове от пясъчник са изчезнати от гробове, за да се направят от тях точила.
   Село Каменница е близо до землището около плодордната долина на р. Височица. То е по-голямо по население от Сенокос, но излъчването му е на село, което изживява последните си дни. Тук е имало древна църква, която вероятно е изгорена от турците. На мястото й има сега  само една камбанария с разкошна камбана, чиято снимка ще поместя. През него ще остане да се пътува до Сенокос, където природата е забележително красива. Още една църква от времето на цар Иван Асен има тук, но тя вече е развалина. Напправена до римския път, вероятно за строежа й са ползвани камъни от стара военна римска сграда, от която са проверявали трафика по тези важни  пътища на империята.
   Долината на р. Росомачка също образува каньон през плочести долини и при с. Славиня се влива в р. Височица. Тук има кръстопът от два римски пътя, но и двата са били много важни. В селото до днес централната улица е точно този римски път към с. Росомач.
  Село Криводол отстъпва малко като местоположение по красота на с. Сенокос, но планината над него - не. Те са съседни села, дели ги само един рид. Ако се мине по шосето между селата пътят се удължава поне 10 пъти.
  Предлагам една разходка в снимки из този край на България от границите й до 1919 г. Виртуална разходка, защото ако е истинска трябва даян, дупце, умения да намериш каквото търсиш и други качества, които малко рядко притежават, Само туристите.


image





image

            Където има такива мелове, върху тях непременно има оброк.

image

На горната и долната снимка - долината на р. Сенокоска преди вливането й в р. Височица.

image


image

Внучета от Пирот помагат на дядовците си от с. Бракьоовци да се справят с овцете. Кучетата ми скъсаха панталона докато говорех с децата, но не ме ухапаха.

image



image

                         Чешмата в село Каменица

image

Указателна табела в с. Сенокос, че над него има резерват. От другата страна - над с. Дълги дел - е самият ужас, мутри изсякоха буковата гора за метровиц.

image

Следващите няколко снимки са от долината на р. Сенокоска. Приказка!!!

image



image



image

Кариера за плочи - вижда се височината, до която те са отцепени от основата си.

image



image

                      Ждрелото на р. Сенокоска

image



imageimage



image



image

                                           Запазена къща в с. Сенокос

image

         Възстановената църква "Свети Пантелеймон Лечител" в с. Сенокос.

image



image

                     Кръстът на оброка "Св. Пантелеймон" лежи тук от години.

image




image

Бригадата възстановячи на църквата и сградата към нея. Помолих ги да изправят кръста до църквата, а те казаха, че ще сторят това само ако кметът им плати...

image

                                                  Село Сенокос

image

Един от оброците на селото, хората казват, че са общо 6.

image



image

                          Втори оброк на селото

image



image



image

Ужас!!! Тези кръстове са довлечени от оброци. Те са високи към 2 м.и тежат поне по тон. Раменете са им счупени, за да бъдет ползвани като колони за врати на гробищата на селото, през тях са пробити дупка за болтове... За попровка на оградата на гробищата са ползвани кръстове, а кръстове от пясъчник от гробовете са крадени и от тях са правен точила...
 Поругаването на свето място е еднато престъпление, но има и второ: Тези кръстове са докарани с волски каруци чак от с. Гинци, изправени са по оброците преди стотици години, а примати са поругали и Бога и труда на хората. Как от камък, изрязан след година труд от каменорезбар с длето и чук във форма на кръст приматът без да се замисли може да строши творението, умът ми не го побира.

image



image

Шедьовър изработен  преди три века, днес със строшени рамена и с пробити две дупки служи за колона на врата...

image

Следват няколко гробни кръста, гинцка работа.

image



image



image



image

                Още един оброк в с. Сенокос

image



image

                            Село Сенокос от най-виския оброк

image

                       Църквата в с. Сенокос от най-високия оброк

image



image

          Скаалата "Цепката" при входа на с. Сенокос

image

Следват снимки на църква от времето на цар Асен по долината на р. Сенокоска. До 1919 г. тя е била ползвана. Според мен е правена от останки на римска сграда.

image



image



image

Кариера за плочи между селата Каменица и Сенокос. Не мога да си въобразя как тези плочи с площ до 2 кв. м. и дебели десетина см. са били сваляни от десетки метри височина без техника и откарвани по имотите на хората за покриви и огради. Тези плочи са дали името на село Каменица.

image

Специалистите виждат в частта от това ждрело кариера,
но преценяват и височината, до която плочите са били отцепени.

image



image

                                        Къща на с. Каменица

image

На останките от църквата на с. Каменица, разрушена от турците има камбана.

image



image



image

 Огради на хората в с. Каменица. Плочите са отцепвани от кариерите над селото.

image



image

Още един оброк, този е при разклона Бракьовци. Сенокос, Криводол, Славиня.

image



image

                                 Над този мел еоброкът.

image

Тези водопади са от ждрелото на р. Росомачка.
Дъждът попречи снимките да станат по-добри.

image



image



image




image



image

Ждрелото на . Росомачка. Не е много лесно да дсе достигне
до тази точка, защото валя дъжд и ми развали снимките. Скалите
се бяха   разлизгали, като жена на 16 годишна възраст.

image



image



image




image



image



 image

                                  Делата на кабинета "Орешарски"




Гласувай:
12



1. smurfet - Много ми хареса.
25.07.2014 19:00
Много ми хареса.
цитирай
2. sande - Всеки фоторепортаж на Коста Иванов е едно божествено ревю на красотата!
29.07.2014 17:58
С много обич и преклонение пред българска земя.

Поздрави, Коста!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12191487
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031