Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2014 22:45 - ПЪРВОТО МИ ГОЛЯМО ПЪТУВАНЕ ЗА ТАЗИ ГОДИНА!
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1747 Коментари: 1 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

        ПЪРВОТО МИ ГОЛЯМО ПЪТУВАНЕ ЗАПОЧВА УТРЕ!

 

    Колата е заредена с всичко необходимо и утре рано  потеглям на пътуване към Парк Стара Планиа. Ще имам спирка на с. Смиловци, от където трябва да се изкача на Видлич в местност, за която миналата година времето не стигна. Аз не забравям местата, които съм пропуснал и ги слагам в дългосрочните си планове. Трябва да достигна за целта билото на Видлич, а това ще отнеме ден. Втората спирка ще е кратка. Миналата година не успях да намеря един оброк до с. Бребевница. Пада гръм върху огромния дъб над кръста, дъбът пада но така, че каменният кръст остава невредим. Хората тук считат това за чудо. Този оброк е до манастира на с. Бребевница, но не успях да го намеря.

   Следващата спирка ще бъде с. Сенокос, където се събират две долини на реки. Селото е в прекрасна местност, съперничаща на тази около с. Вълчи дел под вр. Руен. Едната река извира от място, близо до седловината Каца Камък, другата – от вр. Сребрен. И двете долини са много красиви, но не съм затварял маршрута горе по билото на Балкана. Ще се опитам сега, макар да е много дълъг. От едната страна е Берковско-Чипровско, от другата – долината на р. Височица с отвесните бели скали на Видлич.

    Още един маршрут имам планиран. Път на горското от Дойкинци се изкачва под вр. Копрен и слиза към с. Топли дол. Участъкът от с. Дойкинци не съм изминавал още. Той разделя реките Дойкинска и Темщица. Един ден ще отделя и на долината на р. Дойкинска, за мен най-красивата в целия Балкан. Тази долина остана за мен скъп спомен. Отивам за да снимам част от прелестите й.

   Ще продължа по стария път от Годеч за Пирот по участъка, днес изоставен, защото навлиза под язовира Завойско езеро. Той върви по долината на р. Височица, която тук е ждрелоподобна и има скални манастири. Бил съм на стената на язовира, сега ще отида и на втичалото му. И тук маршрутът е много дълъг.

    Ще посетя и алпийската част на Видлич, където извира река, минаваща през Пирот. Тук са направили почивен комплекс и ски писти, но се съмнявам да се задържа сняг по тях, защото са с изложение на запад. Местността обаче е много красива.

    Имам десет дни на разположение и ако изпълня програмата, ще се изкача и на най-високия въх на Сува планина, която е в Сърбия.

    Времето не е най-доброто - ще вали ли, ще има ли мъгла, ще мога ли да се къпя? От мокрите обувки се израняват краката. Имам вяра обаче, че всичко ще е добре и утре тръгвам. Четири места съм планирал за бази, и четирите са приказни. Винаги обаче така става, че разширявам програмата си, не достигам до крайната цел и от мястото, където съм прекъснал пътуването си продължавам когато имам възможност. Времето също може да ми поднесе изненади. На два пъти ще съм на височина около 2000 м. н. в, дано да не падне мъгла. Мисля, че дъждовете за това лято минаха.

   За първи път отивам неподготвен за такова трудно пътуване, защото съм преуморен от работа. Ако кажа, че всичко ме боли, това е истината. Днес се гових за пътуването, но направих и прическа на един смърч, висок колкото пететажна сграда. Имах три „свободни” часа и ги оползотворих по този начин. Но пък сега от терасата на вилата не след като отрязох 3/5 от клоните му се виждат Резньовете.




Гласувай:
12



1. sande - Na dobar chas, Kosta!
22.05.2014 17:48
Ochakvame interesni patepisi!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183167
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031