Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2014 10:02 - СЮЖЕТ ЗА РАЗКАЗ ИЛИ ЗА РАЗМИСЪЛ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2268 Коментари: 5 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image


              СЮЖЕТ  -  ЗА  РАЗКАЗ  ИЛИ  ЗА РАЗМИСЪЛ ?

 

    По  тази тема съм писал и друт път, защото тя е важна - за основния поминък на циганите след 1989 г. Той се изразяа в  раждане на деца, които те не могат да гледат, като грижите за това прехвърлят на държавата и покрай децата си с част от помощите за тях живеят и те. Тези многобройни деца, които остават в голямата си част неграмотни, нямат никакво бъдеще освен евентуално реализиране в определен тип престъпност, утвърдила се през годините на демокрацията и прилагана със закрилата на държавните институции в страната ни и в ЕС. Срещу една от разновидностите на тяхната престъпност, известна като битовия терор от полицията пренасочиха част от жандармерията, която пази от народните ни избранници от народа по селата и малките градове, но тя се оказа безсилна да се справи с този валяк, който смачква селата и малките градове и така се обезлюдяват цели региони от страната.

     В този постинг ще пиша за едни цигани, покрай които минавам всеки път когато отивам на вилата си. Съдбата на това циганско семейство е като на всички други цигански семейства, които се скъсват да раждат, за да живеят от детските, известни като помощите.  Това е техният поминък. А за местата, където те правят гета и как сторват това напомням за  гетото, наречено „Улица Жак Дюкло”. Тук вместо да се справят с гетото… преместиха ж. п. линията. Същият въпрос се поставя сега и за ж. п. линията между Захарна фабрика и Горна Баня. Нито Общината, нито Министерството на транспорта или на Вътрешните работи могат да направят нещо срещу превземането на сервитутната зона на ж. п. линията, без която тя не може да се подържа и разпадът й е въпрос на време. И още едно гето с бъдеще и с огромна мощ в момента ще цитирам, гетото „Женският пазар”. То е разположено по четните номера на ул. Св. Св. Кирил и Методий между Женския пазар и бул. Христо Ботев. За него не върви определението гето, това си е жив анклав.

   Ето историята на едно циганско семейство в разплодна възраст, на чиито живот съм неволен свидетел от десетина години.

   Преди години, които могат да се изчислят точно по цикъла на раждането циганката, който е точно 18 месеца и броя на приплодите й, на терен на Община Панчарево до бившия склад на Книгоразпространение докараха един фургон от типа на релси. Ако фургоните са на колела, те  се крадат. Разтовариха го, хоризонтираха го и в него се настани едно циганско семейство. Циганката бе симпатична, бяла, ходила на училище една-две години, говори български. Тя бе с огромен корем и до дни роди първото си дете в новото си жилище /б. м. фургона/. Циганинът направи един навес пред фургона и по цял ден стоеше под него през лятото и пиеше бира. Циганската музика, която той слушаше се чуваше на километър от фургона. Като свърши бирата, циганката качва циганския рейс / автобусна линия №1/, отива в Горубляне за бира и му носи да си допие, защото с липса на алкохол в кръвта мъжо й става агресивен и бие яко. Циганънът е дотолкова страшен, че циганите от другите околни гета към неговото, което получи името „Книгоразпространение ”, отбягват контакти с него. Роди за първи път циганката, след 18 месеца пак огромен корем, ново размножаване. Аз обичам да гледам кучки на вилата, защото стоят и пазят имота, а мъжките изчезват по седмица на сватби. Кучките ми раждат веднаж на всеки 6 месеца. На три техни раждания веднаж ражда циганката. И така – пет пъти. В момента тя е с корем като на Делян Пеевски и ще роди отново към 30. 06, отлично съм запознат с цикличността на ражданията й – около Коледа и около на най-дългия ден.

    А циганинът - той е свършил своето, заложил е поредното бебе. Само че този циганин пие по цял ден и когато се напие бие, но много сериозно. Вече писах, че ако се ядоса / ако му не стигне бирата или ако не е прихванала циганката му?/ хваща едно дърво и я бие. Но така сериозно прави това, че й чупи ребра, счупил й е предните зъби и сега стърчат само корените им. Виждал съм я да се влачи като недоубито куче от болки след поредното запиване и бой, кафяво-лилава по краката, ръцете и лицето й от ктръвонасяданията.  Освен другите си задължения, циганката сече дърва. С парите от енергийните помощи циганинът си купи моторна рецачка и сега реже дърва навсякъде, през деня. Гората около гетата изчезна, петното се разширява и разширява. Ако някой смее, нека му каже нещо напреко. Уместен е въпросът, а къде е държавата, полицията? Ще последва обаче контравъпрос, какво е това държава? Мъкне дървата циганинът до фургона, циганката ги сече с брадва, но така силно удря и изкрещява при всеки удар, както не може и мъж. Аз съм писал, че веднаж питах циганката, защо толкова много деца ражда, защото ми изглежда невъзможно толкова много хора да живеят във фургон с едно помещение.  Тя отговори нещо в смисъл, че трябва да се яде, та затова.

    Какво става обаче с циганетата й? Ако ги попиташ ходят ли на училище, те може пък да попитат, какво е туй нещо, училище. При опита за кражба на чантичката ми с фотоапарата, главният играч в направената за секунди разработка бе големият син на това семейство, на когото съм давал вафли и др. неща. Известно е, че децата до 18 години не знаят какво вършат според нашия НК и поради това те не носят наказателна отговорност. Това е причината точно те да са извършителите на кражбите по домовете и вилните зони. Пращат ги големите цигани, които могат да бъдат съдени ако ги заловят. А като фанат децата - педагогическа стая, алабализми, нови детски ромнабези.

   А сега ще направя една сметка. Шест деца с по 18 месеца разлика, това прави между най-малкото и най-голямото разлика във възрастта им около 8 години. Това, което могат да правят циганетата е да просят от хората, които преминават покрай фургона им. Искат череши, ягоди, пари в кеш, защото нямат обувки, защото са бедни. Питат добър ли си или лош чичко. Добрият чичко трябва да купи обувки на детето, което няма, а идва зима, лошият трябва да даде малко пари, 2 или 10 лв, защото са гладни. Децата опъват и една бариера на пътеката за хората и казват: Дай 15 стотинки и тогава ще те пуснем, иначе се връщай. Предлагат мартеници, цветя, окрадени от дворовете на хората, цената е точно фиксирана, по 1 лв. Помагат и при транжирането на боклуците, които понякога им кара един малък автомобил. Веднаж видях циганинът да носи огромен кинескоп от дълбоките телевизори, чието стъкло е много дебело. Цигането носи дълбокия пластмасов заден капак на телевизора. Хвърлиха ги в рекичката Косана от моста на шосето над нея. Пред фургона контейнер за боклук няма, всичко се изхвърля в рекичката. Долината й е пълна с одрани от ламарината стиропори на хладилници и други едри предмети като  бидони, пластмасови платна. Ужасно е. Отексрементирването на обитаващите фургона става в изоставената голяма сграда на Книгоразпространение, в двора им и до реката.

    Какво е бъдещето на тези деца? Аз мисля, че те ще станат крадци. Училището е загубено време за тях. Давам пример как ми скроиха шапка на самия мен. Прецениха, че съм изморен, поради това разсеян, че нося електрическа резачка и на гърба си имам чантичка с нещо, която не следя ако ми откраднат. Значи, един удобен  обект за кражба минава, юруш!

     Колко струва туй семейство на държавата? За шест деца би трябвало да се получава 210 лв. месечно, но за ромските деца „детските” достигат до 150 лв. на дете, разбира се не за всичките. Плаща се още за бременност, за раждане, а раждането става в родилни домове, които се подържат от държавата, Общината. Циганите нямат официални доходи и поради това не плащат данъци и осигуровки. Те не плащат също така за вода, за градски транспорт, за строителни книжа, за нищо. Как да декларират доходите си от продажбата на контрабандни цигарии или от окрадени жици от къщи?

   И ако така продължава какво ще стане? Твърди се, че в България сега има 1,5 млн. цигани, от които 300000 са пълнолетни. Само че непълнолетните също ражддат, защото на 12 години им спирали детските, защото не ходят на училище. Отговорът е раждане веднага след навършване на 12 години и нови детски. Още една стряскяща статистика -  децата на циганските семейства са средно по осем. Това показва, че на мястото на остарялото или починало вече циганско семейство идват четири нови а на мястото на две български семейства се появява едно ново.  Добре, но циганетата са неграмотни, нищо не могат да правят и не желаят да работят, дори да пожелаят да работят, кой ще наеме нежрамотни и на това основание искат помощи. От къде, питам аз. Писах за една нотариуска след сделка в Лом, която попитала / в кафене или кръчма/ младите цигани защо не разработят някоя изоствена земя, да си отгледат там зеленчуци, животни, а стоят по цял ден в кръчмите. Набързо се наложило нотариуската и клиентите й да напустнат заведението, защото въпросът е бил преценен като провокационен.

   Такова нещо до 1989 г. нямаше в България. След тази дата обаче се появи ново понятие, ромгласове. Те станаха актуални за изборите в страната, защото хората като видят какво нещо им предлагат да гласуват за него, добиват усещането, че чадър в гъзъ им разтварят и не гласуват, за да не се срамуват после от себе си. Затова пък ромгласовете след договаряне между партийните лидери и ромлидерите свършват необходимото. Без тези ромгласове щеше ли днес да го има това правителство, главният прокурор, председателят на КС?  Един съвсем конкретен пример – ако не бяха Гиздовците, щяха ли да бъдат Братята избрани в Община Дупница? И да възникне този проблем с незаплатената за милиони левове ел. енергия в квартала им, за която сега заплащат дупничани с данъците си към Общината.

   Всеки са затваря очите пред това, което засмуква финансите на страната, което бълва неграмотни примати, за които единствено далаверата и престъпността са нещо, което е стойностно.

   Ще завърша постинга си с един въпрос:

   Ако тази тенденция продължава по експонента и на един работещ се падат напр. по пет или повече за получаване на помощи, когато всички села и малки градове са ограбени, защото правителството не се грижи за хората, а за мафията, чиито интереси съблюдава, когато хората се преместят поради битовия терор по големите градове, където нямат възможност да работят и да произвеждат, какво ще стане със страната?

  

    




image



Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tota - Какво е това държава?
01.04.2014 10:19
Отдавна е забравила да функционира, но нали е вече колония, каквото ще да става.
Поздрави, Коста, за проблемите, които поставяш в твоите постинги. Дано някой овластен чиновник да ги прочете.
Ще споделя нещо, от което бях приятно изненадана. Срещам две млади циганки с две хубаво облечени деца, самите, те - също. Отстрани на тях на по голямо разстояние мъж, също циганин. Двете жени общуваха с децата си на чист български език. Пътят е ограничаване на раждаемостта, работа за родителите и задължително образование.

Честит първи април! Усмихнат да е денят ти!
цитирай
2. born - ". . . Дано някой овластен ч...
01.04.2014 12:43
"...Дано някой овластен чиновник да ги прочете... "
Блажени са верующите и тяхно е царството небесно !
цитирай
3. mt46 - Нещата са свързани...
01.04.2014 13:43
Много партии, много бюрокрация - много баби - хилаво бебе... Нароиха се много и нови институции, които взаимно си подхвърлят топката /и си клатят топките/ по толкова много стари проблеми...
Четох някъде /не знам дали е вярно/ , че ЕС имал намерение да превърне България в ромска държава...
цитирай
4. planinitenabulgaria - Ромска държава не може да има!
01.04.2014 21:38
mt46 написа:
Много партии, много бюрокрация - много баби - хилаво бебе... Нароиха се много и нови институции, които взаимно си подхвърлят топката /и си клатят топките/ по толкова много стари проблеми...
Четох някъде /не знам дали е вярно/ , че ЕС имал намерение да превърне България в ромска държава...

Ромите / а и манушите и цигАните/ не могат да имат държава, те могат само да бъдат паразит към гостопремник. Затова все пътуват, остават тук и там и като ги подгонят, търсят нов гостоприемник.
цитирай
5. sande - Ихтиманската формула ...
02.04.2014 09:15
Разказваха ми, че ако упрекнеш за нещо си циганин от Ихтиман, той ти отговаря: "Нема вече сигани, нема бъгари. Ние станахме като вас и вие станахте като нас!"

Това е положението. Интеграцията върви с пълна сила.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184819
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031