Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2014 23:29 - ХОТЕЛИТЕ ОТ КОМПЛЕКС "СТРАНДЖА" - ЕКОЛОГИЧНА БОМБА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1628 Коментари: 1 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                  КУРКАПАНЪТ  ХОТЕЛСКИ  КОМПЛЕКС  „СТРАНДЖА“

                        ЩЕ  ЩРАКНЕ  СЛЕД  ПОСТРОЯВАНЕТО  МУ

 

     Едва ли някой се съмнява, че този строеж ще започне. И как не, нали това зависи от ВАС, най-корумпираната институция в държавата. Какво стори тя с един друг строеж, или като го нарекоха върховните съдии, Казуса „Дюни“. Сега държавата се „борела“ със строителните предприемачи, но дюните ще бъдат бетонирани. Собствениците на бъдещите хотелски комплекси имат възможността да „мотивират“ съдебната власт, местната власт, министерствата да правят и други изпълнения ако се наложи, с които да заблуждават борещите се за опазване на природната ни среда и да насочват енергията им не срещу тях, а срещу други. Първият беше Георги Велчев, брат на тогавашния финансов министър, който направи външния ни дълг атрактивен и България загуби около 1,5 млрд. долара заради промяната на курсовете на долара и на еврото. А главен прокурор – нека да напомня – беше родственикът им Борис /Велчев/. Това стоителство отприщи бетонирането на Черноморието ни, което обхвана защитени зони, природни резервати и др. подобни. За целта се променяше статутът на тези места, завеждаха се дела и всичко зависеше накрая от ВАС, най-подкупната инстанция в страната. Изглежда обаче, че мотивите, представяни на върховните съдии не са били чак толкоз убедителни, защото щерките им до толкоз обедняха, че морски кметьове им подаряваха парцели на първа линия на морския бряг. Дано да си спомня някой тези съдии, но аз ще припомня, че ВСС ги уволни, а ВАС веднага ги върна отново на работа. Халваджията за бозаджията. Как не съм аз един върховен съдия и да ми дадат да реша казус, в който мутри искат да строят хотели! Ще им дам разрешително, ще намеря в Закона член, с който да ги оправя, но толкова ще им струва, че лев няма да им остане за строеж. А толкова острови има по света – Вирджински, Каймански, Сандвичеви – около Антарктида само са стотици и всичките са в офшорни зони.

     Сега един грижливо прикриван от няколко години пенис – бетонирането на брега на природния парк „Странджа“,  подържан в бойно положение докато дойде и безскрупулно  правителство – биде отново изваден и размахан задстрашително.  Тези, които окрадоха от банките парите на хората чрез изкуствено предизвиканата на времето хиперинфлация трябва да ги завъртят, защото стойността им се губи с годините. Твърди се, че поводът за отново предявените претенции за бетонирането на брега на Странджа  е резултат от решение на едно отвратиелното нещо – не мога да го нарека човек! -  което беше министър на МОСВ по времето на бать Боко, но едва ли това е нейно лично дело.  Тук играят тези, които директно активират хора от типа на Дялян/ия с брадва/ Пеевски. Които си разпределят богатствата на страната, които образуват партии, за да им служат и да се крият зад тях, като тези на Росенчо и Бюреков и чрез тях да настройват хората едни срещу други. Възможно е да играят и чужди мафии, напр. руската, която владее природните богатства на Русия. А възможно е и играчите да са само тези, които окрадоха спестяванията на хората. Аз обаче искам да се сезирам не върху причините, а върху последствията от това строителство, когато то се осъществи – аз не се съмнявам в това. Ще сторя това от позицията на любител еколог и то само в една област – на водата:

    Странджа е ниска и безводна плранина. Реките са с много променлив обем. Макар да изглеждат големи, те не са. Поради слабия  наклон водата в тях се оттича много бавно и дебитът им е минимален. Да се вземе от тях вода и да се съхрани в огромни резервоари, защото места за язовири тук няма, ще бъде екологическа катастрофа за цялата планина. За тази опастност след строежа на хотелите не се говори, целта е да се поставят еколозите и министрествата пред свършен факт – построените хотели, които не могат да работят без вода - и от тези позиции да се пристъпи към унищожаване на тази уникална природа, в която преобладават дъбовите гори и дивите свини. Друго решение на проблема с водоснабдяването на комплексите тук е изпомпването на подпочвените води на планината, което ще е още по-страшно. За целта се „бият“ сонди с голям диаметър и голяма дълбочина, надвишаваща 100 м., като възможностите на сондите по отношение на дълбочината днес са много по-големи, а техниката за укрепване на тръбите – все по-сигурна. Бие се сондата докато достигне подпочвената вода и се продължава и още.

     Подпочвената вода е два типа – едната минава по подземни ручейчета, които водарите имат дарба  да откриват. Тези ручейчета могат да захранят само дворни кладенци. Вода за хотелите обаче може да се осигури само от дълбокоте подпочвени води, под чието ниво достига сондата. Тези дълбоки подпочвени води участват в равновесието на земните пластове над тях и изпомпването им и изпращането на водата в резервоари може да предизвика земетръси. Но със сигурност и нещо друго ще се случи – кладенците на хората ще пресъхнат, повечето от изворите – също, защото водата ще поеме по нов път. Това ще важи и за водата на реките, които ще се „продънят“ изцяло или ще намалят драстично дебита си. В тях всичко ще измре, включително  и уникалната растителност в заблатените им брегове.

   Такива примери като резултат от изпомпване на подпочвената вода има много. Една от причините за земетръсите в Токиио е точно тази. Такова изпомпване на водите под Софийското поле се случи по времето на Филип Димитров, когато мутри източиха яз. „Искър“ за ток, който продадоха в Югославия и оставиха София без вода. Заводите биха стандартните 100 м. сонди, а в Красно село – към 200 м. Щетите от това бяха най-големи в Казичене, където се изпомпваше вода за Кремиковци. Кладенците на хората пресъхнаха всички, но и всички тополи, които бяха преобладаващи тук загинаха. Достъпът до дълбоките води, които са възглавницата на Софийското поле стана причина за замърсяването им, защото кладенците не бяха затворени плътно и мръсотия навлезе при чистата вода. Този проблем ще се оправи сигурно след век, но замълсяването е най-голямо при с. Долни Богров. Там дълбоката подпочвена вода е направо отровна от изоставеното вече сметище и не става и за поливане на градините на хората.

     Този проблем виси със страшна сила над включения в натура 2000 природен парк „Странджа“. Първият етап към него  е изливането на бетоните за хотелите, а после ще се пристъпи към този ужас, който описах и който ще унищожи пиродата на този красив край на България.

    Малко ли територии в България останаха без българи, май същото се готви и на още една. Да са ни живи и здрави мутрите, да стрОят, да печелят. Другите да мрат. Странджанци ли ще им попречат на бизнеса!

    Да спомена няколко района из България, изселени поради подобни просташки деяния спрямо природата – из Софийския Балкан заради изсичането на горите, из Източните Родопи заради залесяването им с черен бор, но също и из Белоградчишко. Ще прибавим ли и Странджа след години към този списък. Той е дълъг.




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sande - Поздрави, Коста!
24.02.2014 12:02
Преходът в България роди този хаос и ще продължи докато не завърши все някога, но за сега като че ли не му се вижда края.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12284181
Постинги: 4566
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930