Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2014 05:04 - НА РАЗХОДКА ПО ГОДЕЧКО - 4
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2126 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 16.01.2014 05:10


      Тази разходка в снимки ще обхване един кръгов маршрут, който започва от Годеч, преминава през селата Букоровци, Туден, Разбоище, Чепърлянци и манастирите им, но също и през селата Мургаш и Връбница, след което следва спускане отново към Годеч. Върви се поне 10 часа. Този регион съм описал в раздела Непознатите български планини под заглавието  "Годечкото корито". Сторих това, защото той изгуби значението си като такъв - всичко в него се разруши за скрап или се окраде, хората го напускат. По изоставените къщи и по апартаментите в блоците в центъра му идват ромове от Видинско и от други меса, които трайно се заселват тук. Понякога тук преминава и по някой турист. Красотата на природата в този регион и около него искам да покажа с тези четири серии снимки. Три планини се събират тук, като едната - Манастирище - се вклинва между другите две, Чепън и Видлич. По дъното на коритото върти река Нишава. Тук има доста карстови извори на неочаквани места, като някой от тях са каптирани още от римляните покрай пътищата им, преминаващи от тук. Местностите носят името "Римската чешма". Ще покажа няколко от тях. Тук има и много останки от християнски светилища, от римски пътища, от много култури, но специално ще кажа - и много каменни кръстове-шедьоври, изработвани по време на турското иго и после до 1950 г в с. Гинци, когато самобитните майстори каменорезбари вече почиват от делата си. С тях умира и занаятът им, но причината е и друга - никой вече не поръчва кръстове при тях, за туй нещо се следи от политическата милиция.  Дошло е ново време, когато господите слезнаха на земята и чрез новите си пророци - партийните секретари - разпореждаха какво да се прави и...скондапцаха този регион със славно минало. Те нанесоха поредния му удар. Първият не бе турското иго, а последвалата серия от удари, които съм описвал - Ньойския договор, т. н. антифашистко въстание на Гошо Тарабата, противопоставянето ни на Югославия, в чиито предели остана половината от региона и последвалият удар от строежа на клеона. Последният пък бе грабежът след Десетото. Какво постигна той се вижда и от моите снимки.                                                        Лос Ажелес


image



image



image

            И тук киматът хсе променя, не вали дъжд, насава ужасна жега.
                                                  image

                                                             Шега на карста

image



image



image

                                                Планината Видлич

image

                                       Годечкото корито е на тераси

image

Село Туден и планината Видлич. На хълма в центъра е манастирът "Св. Георги"

image

                               Тук през лятото горещината надминава 35.

image

          Зеленина? Да защото тук има блато /езеро/, захранвано от карстов извор.

image

От някогашните гори са останали тук и там китки заради манастирите и оброците тук.

image



image



image



image

 Новата Тройна коалиция има комплексна концепция за цялостното решение на проблемите на региона. Вече започна и прилагането й в някои от населените места.

image

 Тези езара /блата/  са на дъното на Годечкото корито и се подхранват от карстови извори под тях. Помествам двадесетина снимки от ях, защото този район съм го включил в "Любими". Езерата са в страни от пътя за Драгомани хората не ги днаят.

image



image



image



image



image



image


image



image



image



image



image



image



image



image


image


image


image


image



image

 Същинският център на Годеч. Заблудата на хората започва с тяхното обучение по история в училищата. Всичко написано за този регион от 1919 г. до сега не е вярно! И всичките вреди на хората тук са нанесени поради политически сметки. В момента също тече такав, защото тук се настанява електорат на ДПС.

image

  Новите балгарски граждан/к/и, родени тук. Те са така репродуктивно могъщи, че да мине пред тях един младеж от същия етнос ще прихванат без да го доближават и веднага ще попадат в Общината молба за детски. Въпросът им се решава...

image



image

Първо направиха панелки в Троян. После ги събориха.
Тук направиха ЕПК. После закриха предприятията, хората се 
 преселиха в София. В опразнените апартаменти се заселват ромове.

image



image



image



image

Някога този човек е гледал от високо към Годеч, от някоя от заобикалящите го планини, докато е пасъл овцете си. Сега пак от високо - от балкона си в хладна треска, вероятно след инсулт гледа смъртта на населеното си място.

image



image

                                   Роди се нов квартал, нарекоха го "Автогарата"

image

                            В очакване на автобуса за София

image 



Гласувай:
1



1. sande - Поздрави, Коста!
16.01.2014 13:13
Харесаха ми врабчетата. Големи симпатяги са. Аз тук във Вердикал съм им направил шведска маса на едно дърво и гуляите са от ранна утрин до свечеряване.

Харесаха ми и камъните. Аз обичам камъните и ги смятам за много благородни същества. Дават сила, успокояват.

Хареса ми и комплексната концепция на Тройната коалиция за решаване на жизнените проблеми на населението. Много е новаторска и перспективна.

И хамериканците има от какво да се поучат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12302814
Постинги: 4573
Коментари: 10803
Гласове: 18381
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930