Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2013 17:00 - ИЗ ОКОЛНОСТИТЕ НА СЕЛО ДРЕНОВО - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 4139 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 08.12.2013 17:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    Този постинг за околностите на с. Дреново посвещавам ва автора на сайта Георги Чараклиев и препоръчвам на този, който посети постинга ми да надникне и при него.
     Село Дреново е разположено в периферията на голям древен християнски комплекс, за който се предполага, че е унищожен от турците. Около този комплекс според мен са разположени местата с оброци, които започват от Искърския пролом и достигат до гр. Пирот. Но центърът им е тук, по тези места, обхващащи площта на планината Манастирище и част от Малата планина, разделена от Манастирище с река Искрец. В селото има и оброк с кръст или останал от времето на император Юстиниан или поръчан да бъде направен така. В село Дреново оброците са много и хората се събират там на деня на съответния светия. Има и оброци, направени от хората в селото, които са поръчали оброчния кръст, заплатили са за нето и са го докарали в своите ливади, гори.  
                 Горите около селото крият останките на основи на църкви, на манастирски огради. Пътеките през горите за домашните животни днес са обрасли, могат да се ползват само пътеките на дивите животни. Освен останки от основите на каменни сгради, има и останки от много древни кръстове, които вече са  паднали, зарити са в голяма степен или камъкът им се е размил. Не са поставени случайно, мисля.
  Селото може да се достигне от София като се пътува през Белидие хан, после се ползва разклона за с. Дръмша и преди селото в ляво има отклонение за с. Дреново, днес асфалтирано. Околностите на селоото са много красиви. От юг е разпорожено с. Дръмша в един огромен въртоп, наблизо е гористата местност на с. Чибаовци. От Север изгледът е също много красив. Виждат се планините Манастирище, Чепън, долината на р. Искрецка, склоновете на планината Понор, долината на Годеч. Селото има махали, които вече са обезлюдени, обезлюдява се и селото, престъпността тук е голяма. Красотата на този район е причина да се пръкнат в него няколко мутробарока, осигурили временна работа на част от хората тук и после постоянна за 2-3 души като охрана, прислуга.
     Прироодата в този район е много специфична. От селото може да се предприемат разходки в посока на Чибаовци, Царичина, Балша, Кътина, Свидня, Бучин проход и след него Годеч, може по билото на Малата планина да се достигнат Церецел, Томпсън, Своге, Владо Тричков. Само чавек запознат с района може да отиде където иска, но опастност от загубване няма, защото където и да се слезе наоколо има села и транспорт. Пътища по планината тук има за ловците бракониери и дарварите бракониери и някой ги подържа. Те се ползват от автомобили дори през зимата и улесняват туристите, които ги  посещават.                                                                       И село Дреново поставям в категорията "Загаснали огнища". И тук районът остава една красиива територия без хора. Като някаквоо прокляние да тегне над нас, хората да напускат родните си места, страната си, да остава тя без население, за сега само трудоспосообното. Но да изчезне от стрната трудоспосообното население е лош знак, все едно да закриеш някъде училище. Значи няма живот повече, няма бъдеще.
 Организираната престъпност е победила хората. Те са се разбягали или иизмряли...
            Лос Анжелос,  8. 12. 2013 г.

                             


image

                                       Загаснало  огнище....

image

Тази сниимка не е от с. Дреново, направих я в парламента.                                                    Тоя е шеф на комисията по финанси. Беше най-красивият.

image



image

                                  Пълно е из тези гори с останки от манастири.

image

                     Въртопът, в който е разположено село Дръмша

image



image

              И този оброчен кръст е чупен от изроди.

image

                         Оброчен кръст при възстановената днес църква на селото

image

                         Картинка, която днес символизира хала на страната ни...

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image 

    



Гласувай:
5



1. mt46 - Да,
08.12.2013 18:39
страната ни е пълна с празни или събарящи се къщи...
цитирай
2. svetimesta - Свети места
10.12.2013 20:06
Благодаря Коста!
Поредният стойностен постинг.
При първа възможност ще посетя тези места.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Ти си единственият, Гергои,
10.12.2013 22:05
svetimesta написа:
Благодаря Коста!
Поредният стойностен постинг.
При първа възможност ще посетя тези места.


който е по-наясно от мен по тази тема. Изпрати ми телелефона си, че погрешно унищожих номера Ти.
Който дойде с мен на планина, го спохожда късмет, и то голям. Миналата година водих приятели на планина. Сега не могат да идват поради...бебе.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12191516
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031