Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2013 00:00 - ОКТОПОДЪТ ЧЕЗ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2152 Коментари: 3 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     

 

                                             С посвещение на На Госпожата,


          която разнищи данъчната политика на Община Пловдив.

 

          Данъчните на Пловдив, тия от ЧЕЗ и покровителите им много си приличат.

 

  

 

                                                        ОКТОПОДЪТ  ЧЕЗ

 

 

     Ако някой следи писанията в блога ми вероятно е прочел какво предвидих като резултат от опита на правителството на бать Боко да разкара ЧЕЗ от България. Излязоха хората през февруари 2013 г. на протести срещу ЧЕЗ, но така се получи, че ЧЕЗ остана, а правителството на бать Боко падна. И още три истини съм писал в блога си по разни поводи, припомням ги:

 

1.      Никой не може да промени съдебната система,

 

2.      В енергетиката всичко е разпределено,

 

 

3.      По-брутални крадци от концесионерите на Софийска вода няма!!! 

 

    Запознатите с „кухните” в тези институции знаят това.

 

    Защо квалифицирам ЧЕЗ като октопод? Възможно е и да не е октопод, а изкуствено създадено раково образувание в снагата на страната с метастази по цяла Западна България. Продажбата на Електроснабдяване – София, най-голямото и добре работещо предприятие от този регион бе добре обмислено престъпление срещу страната, което предостави огромни възможности на купувачите за ограбване на хората, наричани битови абонати, на дребните производители, наричани комунални абонати и на по-едрите консуматори на ел. енергия, но продажбата на родното ни Енерго води и до други беди, които като бомби със закъснител ще гръмнат в неопределено време: с цел извличане на максимални печалби от бедната ни страна и хората, концесионерите не инвестират в подобряванено и разширяването на електроснабдителната мрежа и играейки на този кон упражняват върху държавните институции непрекъснат натиск за по-високи цени на ел. енергия. Заради ниските цени не били инвестирали, вият като вдовици по медиите разработените по темата техни юристки със заплати в петцифрено число. Въпреки послушното поведение на ДКЕВР, който те вероятно „мотивират” да работи за тях, пред очите ми електросъоръженията се скапват. Имаше едно понятие профилактика, днес такова нещо няма. Лошото отива още по-далеч от  ЧЕЗ, скапват се и големите съоръжения, които са собственост на НЕК. Защото и на НЕК цената на тока му се вижда ниска. Не, че там крадат на едро, да не си помисли такову нещо някой. Сега се говори, че ако се намери купувач, щяли сме да си продадем и електропроводите Високо напрежение /В Н/. Извън тази тема – търсел се и купувач на ж. п. линията от София до Кюстендил, та да се справел с участъка между гарите Захарна фабрика и Горна Баня.

 

    На схемите за източване на Енергото от ЧЕЗ няма да се спирам подробно, ще посоча за сега една. Ел. таблата на кооперациите станаха собственост на ЧЕЗ, но те така и не ги ремонтираха. Поради това станаха доста пожари по входовете на кооперациите. Но пък от присъединените абонати към тези табла за разни магазинчета те взеха толкова пари като такси за присъединяване, че сумите надвишават многократно стойността на новите табла, чрез които ЧЕЗ трябваше да инвестира като ответ на тази експрориация на части от етажната сабственост. Друга схема на източване -  заплатите на чехите. Главният изпълнителен директор на ЧЕЗ взема месечна заплата 120000 лв, но има право по Договора за покупката на Енергото на още два пъти по толкова за командировъчни в страната ни, защото е чужденец и за представителни. По-ниско стоящите директори чехи вземат почти колкото него. Освен това има и борд на директорите, за които по време на протестите през февруари бе направена от Болен Сидеров справка какви са заплатите им. Един от тях, спортист с профил карате, без образование бе цитиран да получава основна месечна заплата 35000 лв, а брутната му заплата била 93 или 97000 лв, не си спомням точното число. В момента този бордови директор е в нелегалност, защото го издирват за разследване във връзка с изпълнение от негови хора на „мокри” поръчки, една от които бил бившият директор на ЦГМ, когото дълго време го водеха самоубит. По договор за това, че е напуснал ЧЕЗ не по свое желание, бордовакът ще получи от 6 до 20 брутни заплати по преценка на ЧЕЗ без удръжки върху тях. Постът на този спортист по карате, назначен за бордовак е бил да разпределя поръчките към фирмите, които обслужват ЧЕЗ. Тази история обаче има продължение – на местото на спортиста е назначен...сина на една от големите банки.

 

    Този факт подсилва убеждението в мен, че продажбата на Енергото не е случайна, че всичко е договорено на принципа „в енергетиката всичко е разпределено”, че с ЧЕЗ са свързани управляващите в страната, енергийната мафия, разните комитети, одитори, съдии, местните власти и че всичките те работят съвместно. Един прост въпрос имам, който си задавам и той е следния:

 

   Как така на най-важната длъжност в борда на директорите е бил назначен човек без образование, спортист-каратист? И си отговарям сам, като лудите: Вероятно някой го е предложил на ЧЕЗ или пък им е заповядал да го назначат на принципа: или гласуваме за Дялан Пеевски за шеф на ДАНС или правителството пада. А вероятността този или тези, които са го предложили да участват с някакъв процент от грабежа на хората и страната от ЧЕЗ срещу което да ги пазят, считам за реална. Напомням, че приватизацията бе предложена в парламента, но Доган каза, че България нямала сметка от таквоз нещо и тя се отложи. После същото предложение направи Близнаков, по същество нещата уреди Лидия Шулева, а Догана запази компетентно мълчание. Дали хонорарът му от 1,5 млн. лв, че посочи къде да се построи яз. Цанков Камък не бе благодарност към него за мълчанието му? Ще ползвам израз на Хайтов: Тоя възел /с ЧЕЗ/ твърде отдалеко се заплете.

 

    До тук изложих предположения, сега ще посоча реални факти:

 

    При новопредставянето на ЧЕЗ в България те получиха право да им признават 18% от загубите на продаваната от тях електроенергия. Такова нещо не е имало и 3000 години преди маймуните, ако тогава е била използвана ел. енергия. Това е престъпление, което дава възможност за тотален грабеж на страната. Като служител в тази област в продължение на 28 години посочвам, че до 1989 г. тези загуби не надвишаваха 7%. Загуби 18% означава много ел. енергия да бъде открадната и продадена, да се занижи работата по кварталите, където се краде основно ел.енергия - циганските, да получават чехите космически заплати вероятна защото с част от тези огромни печалби те се „отчитат” някъде, някому, тук у нас. Хората поназнайват нещо все пак. През февруари, когато се налагаше да ги успокояват им обещаха, че ще снижат загубите, които признават на чехите до 6%. Това е реалното число, което трябва да се признава на чехите, казвам го като кспециалист в тази област. Ама не стана. Вече бе извършено едно намаление на загубите от 18 на 15%, сега вместо от 15 да станат 6%, те са или 12 или 10, това е фирмена тайна, договорена между ЧЕЗ и тези, които ги закрилят /б. м.  тези, на които чехите се „отчитат”/. Какви енергии и какви суми се крият зад тези числа ще поясня сега:

 

    Средно месечно само в София се консумират около 700000000 квтч. ел енергия на стойност около 140000000 лв. Десет процента от тази сума е 14000000 лв. Само че ЧЕЗ „оперира” с енергията в цяла Западна България, чак до Плевен и Петрич и точни числа за сумата, която остава за тях не мога да посоча, но вероятното потребление на ел.енергия за цяла Западна България е около 3000000000 квтч. месечно.

 

    Механизмът за разпределението на ел. енергия за София е следният:

 

   ЧЕЗ получава енергия за разпределение от НЕК предимно от подстанциите на страна Средно напрежение /Ср. Н/, 20 или 10 кV. Тази енергия е точно измерена до киловатчас и чехите трябва да я продадат на клиентите си. За да пристигне до потребителите, тя се пренася от линиите Ср. Н до трафопостовете по кварталите, които понижават напрежението на 400/231 V. След трансформирането си енергията поема по линиите Ниско напрежение /Н Н/и достига до потребителите. Има потребители и на страна Ср. Н, те заплащат  по-ниска цена за енергията. Преносът на енергията от подстанциите до трансформаторите причинява известни загуби по кабелите, които са минимални. Трансформаторите причиняват по-големи загуби, които имат постоянна съставка от около 2 квт.за трансформатор на празен ход и променлива /токови загуби/, нарастващи с трансформирания през тях ток на квадрат. Най-големите загуби са по линиите Н Н, част от които са безобразни. Те са безобразни навсякъде, включително и в центъра на София, защото ЧЕЗ няма интерес да намалява загубите на ел. енергия. Вместо това, те си уреждат с ДКЕВР по-висока цена и „избиват”. По времето на социализЪма техническите загуби се изчисляваха по специална методика на база на дължините на линиите, средномесечните товари и на броя на трансформаторите. Посочвам едно число, което е реално – 3,5% са техническите загуби на ел. енергия за София. Основната им съставка идва от линиите Н Н. Останалата съставка до признаваните загуби идва от повреди в измервателните уреди, която е незначителна и от кражби, предимно в циганските квартали. Напочнам за кражбата на ток по ул. Лайбниц, започваща в близост до блока на бившия президент Параванката. Блоци в този район получават енергия с много ниско напрежение, не може да се разбере какво става и при проверка след разкопаване с багер откриват мощен кабел, който достига кв. Факултето. Резнаха го. Но кой го прокара, кой извърши включването му, което трябва да стане без напрежение на мястото на присъединяване, кой открадна тока – до днес никой не знай. Посочвам още една кражба, която е много стара, в квартал 7 на Самоков. Ивестно е и колко ток се краде там, около 5000000 квтч. годишно. Някой много от високо закриля тази кражба, някои много от високо се облажват от нея и това според мен е ДПС, защитниците на правата и свободите ва угнетените в България. Говорим ДПС, понимаем ДС, говорим ДС понимаем ДПС. И ето ти ромгласове за ДПС на изборите защото: Или гласувате за нас или ви резваме току. Интересното е и друго, че определеният да запроституира по този казус в разговор с предавенто на Ани Цолова и Николаев вместо да успее да заблуди участниците в обсъждането, сам върху себе си и върху ЧЕЗ поради непознаване на казуса се изпроституира главния директор. Каза, че ЧЕЗ били плащали за този системно краден, краден и в момента ток, а не хората, които си плащат сметките на по-висока цена заради кражбите. С това си твърдение поръчковият проститут ва ЧЕЗ публично подкрепи кражбата на етноса в квартал №7 на Самоков. Позицията му се срути от елементарен въпрос,но той, явно турнат да получава космическата запата за този пост и незапознат с проблема спомена забраненото за изговорване понятие нетехнически загуби. А точно то е предвидено да акумулира циганските кражби на ток. За незапознатият в дълбочина с проблема разследващ журналист вече бе елементарно по дипломатичен начин да каже на дируктора на ЧЕЗ: А стига лъжи вече! Напомням и за друг един такъв случай, където може би пак не хората, а ЧЕЗ е платила тока на гратисчиите. В квартал Гиздовци на Дупница тамошните ромове за да гласуват за Братята  на местните избори получиха бонуси – да не си плащат тока, който ще им заплати по-късно Общината. Ама не стана. Тази работа обаче явно е била съгласувана с ЧЕЗ, защото гиздовци направиха сметки по 20000 лв. без да им прекъснат захранването. Защо ЧЕЗ изключва тока на хората, не платили сметката си за предходния месец, а на гиздовци не? Трябва да има нещо. Въпреки неизплатените от гиздовци стари задължения ЧЕЗ ги води като длъжници, но възстанови захранването им. Затова заглавието на това ми писание е Октоподът ЧЕЗ. Енергийната мафия, парламентът, НЕК,  министерски съвет, прокуратура, одитори, общини – всички имат принос да  бъде статуквото с тока такова и хората да пащат все по-високи сметки, защото така се зареждат сметките на чехските пенсионери и комисионните на тези, от които зависи ЧЕЗ да не бъдат изгонени от България.

 

   И още нещо. Заради Договора за продажба на енергото и по вина на ДКЕВР ЧЕЗ дори не правеха баланс на енергията, а отчитаха веднаж на три месеца електромерите. Това бе възможно заради големия процент на отпусканите им загуби – 3,5%х технически и 14,5% нетехнически, б. м. енергия за крадене и за превръщане в пари за партийните каси.

 

   Отново ще се изявя като пророк. Тази цена на тока не удовлетворява енергийните акули и скоро ще има придвижване на цената нагоре. Появиха се и фирми с лицензи за по 500000 лв. за търговия с ток. Предвиждам протести сред миньорите, персонала на ТЕЦ-овете и в други отрасли на енергетиката. И за да бъдат удовлетворени исканията на тези хора, за сметка на които бе намалена цената на тока с 4,5%, ще има скок в цената на ел. енергия и ако това веднаж бъде допуснато от ДКЕВР, равновесната точка ще настъпи когато цените на тока нарастнат с около 40%. Защото се вмесва още един фактор, НЕК. Ако в ЧЕЗ кражби могат да се осъществяват на дребно, измервани в милиони, в НЕК те могат да бъдат в гигантски размери, в милиарди. Електропроизводствените мощности, в това число и АЕЦ, пръстените 400 и 220 кV, мрежите 110 кV, системният оператор, разпределителните подстанции – всичко това е към НЕК и е в окаяно състояние. Ще завърша постинга си с един въпрос, който показва краде ли се в НЕК или не.

 

    Някога /преди 1989 г./ извършвахме обход и оглед на линиите В.Н. Под тях се ходеше и се оглеждаха изолаторите по линиите, като по номера на стълба се описваше състоянието им в подготвен за целта протокол. При наличие на спукан изолатар, той се подменяше преди есента. Други бригади боядисваха жеретата /железните стълбове/ за да не корозират по план. Електропреносните линии бяха ката картинки, под тях бяха почистени и храстите. Днес по един и дори по два изолатара на гирлянд /  за 110 кV са седем, за 220 кV те са 11 и за 400 кV- 20 броя/ са не спукани, а счупени и висят само на металната си част. Които са енергетици знаят как се преразпределя напрежението в такъв гирлянд и какво ще последва в неопределен момент.

 

    Уточнявам, че пръстенът 400 кV бе затворен около 1978 г. и така сигурността на електрозахранването на страната се повиши, а пръстенът 220 кV остана като резеревен и разпределителен. Тогава бяха построени и разпределителните подстанции 400/220 и 400/110 кV. Това са страхотно скъпи съоръжения. Преди това пък се построи каскадата Белмекен, чиято цена може би е съизмерима с тази на една АЕЦ.

 

    Как так преди 1989 г. пари за подръжка на електропроводите НЕК имаше, а сега без нищо да се строи бил „на червено с милиарди”.

 

    Има едно понятие, известно като източване. Как така за 28 години в енергетиката не намерих една канелка или чеп, да си източа и аз нещо. Може би защото на местата на източване – точните места! - бяха поставени и точни хора, а аз не съм бил измежду тях.

 

   Цените на тока са обречени на покачване.  Сегашното ни правителство, което е концесионер на мафията в страната се заигра с този проблем за да се задържи на власт. Но за тока няма да удържи на натиска. В целия свят с енергийните източници и материали „работи” мафията. В Италия хванаха енергийни мафиоти, вложили окрадените пари във ВЕИ инсталации и ги окошариха. У нас на вецовете тип МВЕЦ казват мутровецове. Мутри и банкери инвестираха във фотоволтаици, поставяйки ги над ниви, ветрогенератори пък се пръкнаха на места, където те не трябва да бъдат, но явно там са намерили връзки мафиотите. Руският РОСАТОМ, който е в гр. Горки твърдят, че бил на бащицата /Путин/, а газовите и нефтените кладенци – на подчиненине му, олигарсите. Износителите на нефт от арабските страни увеличиха населението си многократно и понеже нищо не могат да правят, освен да броят пари, джихад и интифади, разчитат на по-високите цени на нефта, за да живеят. Колониални държави да рекетират тези, които произвеждат, няма да тграе дълго. Поради други причини, пак свързани с енергоносителите, Русия вече нищо не произвежда, освен оръжия и бащицата настоява за все по-високи цени на газа. Западна Европа търси енергийни решения и инвестира в тях, ние се въртим в една спирала, с всяка извивка на която като цената става по-висока, а падането от нея - все по-опасно.

  




Гласувай:
13


Вълнообразно


1. mt46 - Здравей, Коста!
05.10.2013 08:49
Написал си толкова много, а си пропуснал 3 от най-важните причини за скъпия ток у нас:
1. ТЕЦ "Марица" /на Костов/...
2. Предсрочното и ненужно спиране на трети и четвърти реактор на АЕЦ "Козлодуй" /при НДСВ, тук е замесена и Кунева-Пръмова/...
3. "Вятърните мелници" /ВЕИ/ на ГЕРБ...
цитирай
2. tota - Коста,
05.10.2013 09:10
Дано да го прочетат и онези, които продължават да си играят с търпението на народа ни.
Поздрави!
цитирай
3. planinitenabulgaria - Сега съм писал само за ЧЕЗ,
05.10.2013 11:19
mt46 написа:
Написал си толкова много, а си пропуснал 3 от най-важните причини за скъпия ток у нас:
1. ТЕЦ "Марица" /на Костов/...
2. Предсрочното и ненужно спиране на трети и четвърти реактор на АЕЦ "Козлодуй" /при НДСВ, тук е замесена и Кунева-Пръмова/...
3. "Вятърните мелници" /ВЕИ/ на ГЕРБ...


ще дойде време и за тях. В аванс споменавам две имена: Цветелина Бориславова и Корумбашев.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12284133
Постинги: 4566
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930