Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2013 23:11 - УТРЕШНИЯТ ПРЕХОД
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3613 Коментари: 1 Гласове:
14

Последна промяна: 18.09.2013 23:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                                                                     На г/жа Руми

 

        УТРЕШНИЯТ  ПРЕХОД – ФИНАЛЪТ НА ЕДНА ДЪЛГОГОДИШНА ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГАРАМА

 

     Всичко на този свят има накакви граници и колкото по- „голям” ставам, все повече осъзнавам този факт. Една от любовите ми на този свят са планините, но имам и други. Планините са интериор от нащия прекрасен космически кораб, с който пътуваме във Вселената. Пътуванията ми по тях, които извърших са много. Всичките бяха познавателни, планирани и изпълнени в строг ред. Бих искал отново да измина някои от великите ни туристически маршрути – От Тимок до Черно море, от Гоце Делчев до Ивайловград, от Тимок до Беласица, от Боровец до вр. Гоцев на Алиботуш, но мисълта, че тези преходи може да са последната ми язява по съответните планини ме възпира. Когато изминавах за трети път прехода Ком-Емине през летата на 1996/98 г. знаех, че този преход там ще ми е  последен. Не, че не мога да го измина пак, но интересите ми сега са други, нямам и време.

   В момента също съм се размислил по тази тема – последните преходи поради изчерпване на програмата - защото утре ще извърша последния си преход из Годечкото корито. Началато поставих преди 20-30 години. Много съм привързан към този край и при възможност го посещавах.  До него се достигаше с влак от Калотина, Беренде, Чепърлянци, Разбоище, Връдловци и  Станянци. Имаше и автобус от София за Годеч през седловината Прекръсте на Чепън планина. С обезселването на този район тези две транспортни връзки отпаднаха. Само туристите, изкачили се от с. Беренде извор към Годечкото хълмисто плато знаят каква загуба е спирането на тези транспортни връзки.

   За около 2 десетилетия упознах не само Годечкото корито, но и планините и населените места около него и извън него. Част от тях са  незаконно в пределите на Сърбия от 1919 г. и се наричат Западни покрайнини.  Остана ми само един маршрут, който ще извърша утре за да направя снимки на исторически места и архиктектурни паметници около селата Голеш, Станянци и Връдловци.

   С този преход затварям рпрограмата „Годечкото корито”, а с това и познавателните си посещения натам. Така се случи с Плана преди години, след не остана непосетено кътче от нея и написах постинг за нея. И с други планини. Сега само пътуваме през нея. Разнообразните красоти на Годечкия край – природна, манастири и архитектурни паметници обаче ще показвам на туристи при пътуванията ни с коли из района. Ще спираме на интересни места, а те наистина са много. Тук има уникални природни паметници, сега споменавам само един – Губешкия понор – но и много шега, защото районът е карстов.

    След това посещение ще седна и ще преровя всичко, което имам в главата си за този район – все още помня, а имам и много силна зрителна памет - и ще опиша най-важното от исторята му, промените, които станаха там от 1919 г. до сега, упадъка му, който води целия район към скорошна гибел, течещата там промяната на етноса с ромове след 1989 г. и причините за нея. Тази тема ме вълнува от години, тя трябва да намери  израз в блога ми.

   Снимки от този район имам хиляди, ще избера част от тях, но ще ги поместя след като публикувам постинга си за Годечкото корито – те са от въртопи, понори, тераси, уникални скали, корудерета /пресъхващи реки/ , манастири, много стотици кръстове, изработени в предните векове от майстроте в Гинци. Ще забавя публикуването на тези снимки, за да ги поместя по-качествено, за което имам обещанието на г/жа Руми да ми покаже как да се справя с този проблем.На нея посвещавам този постинг с пожелание да упознае този красив район на Балкана, отдалечен само на 50 км. от София.

  Искам да подобря качеството на снимките, които публикувам, а компютърната ми грамотност ако преди 5 години отговаряше на нивото на  забавачката, днес имам самочувствие на второкласник в лятна ваканция, комуто предстои записване в трети клас.

 

 



image

                                                  Оброк

image



image

           Не е оброк, а ктръст на гроба на починала жена.

image

                                                                   Оброк

image

                                                         Нишавски скали

image

                                       Нишавски скали

image



image



image



image



image

                                                           Река Нишава

image

                                                      Река Нишава



Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sande - Дадена дума, хвърлен камък!
24.09.2013 03:38
Ще те следваме, драги Коста, навсякъде , както Санчо Панса следва великия Дон Кихот.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185336
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031