Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2013 23:55 - ДРЕБНИТЕ КЪРЛЕЖИ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 4056 Коментари: 3 Гласове:
17

Последна промяна: 02.09.2013 00:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

              ДРЕБНИТЕ КЪРЛЕЖИ, СТЪРШЕЛИТЕ И МЕЧКИТЕ –

                              ХИТ НА ЛЕТО ГОСПОДНЕ 2013

 

   Дребните кърлежи винаги ги е имало у нас, но популацията им в последните години наподобява тази на един етнос, при който момичетата на 15 вече имат по 3 деца. Това е добре, защото те самите отговарят на възраст, за която се получават „детски”, а такава получават и децата им. Това си е поминък, няма защо да се работи. А дребните кърлежи се наплодиха като тях, защото човек не може да ги забележи.

    Мен кърлежите не ме предпочитатат, но това лято ми се лепна един. Беше толкова малък, че не можеше да се различи. Появи ми се сърбеж на крака и така го открих. Набързо го „оправих” – сложих му памуче с олио, той се задуши и се пусна, аз го сложих в найлоново пликче и при първото ми пътуване го върнах в гората. Не така обаче стана с жена ми, на която й скочиха три. Те бяха толкова малки, че изглеждаха като микрострупейче в центъра на пъпка или малка рана. Извадих аз кърлежчетата с помощта на памук с олио, но тя отиде на лекар, макар да й казах, че това е излишно. Треснаха й един противотетаничен серум, сега я следят за лаймска болест. Кръв ли ще и вземат да търсят в нея лаймски антитела, генетичен материал ли, не знам. И ще я притесняват: Имаш лаймска болест, нямаш лаймска болест, я да ти извъртим още едно изследване или пък повече, та да сме сигурни. Мини през касата на лабораторията.

   Имам един смешен спомен с микрокърлежи с една госпожица, която бра вишни на вилата ни. От вишната й скочи един малък кърлеж, но тя, нали е много финна, усети го. Отиде в Пирогов да й го извадят, но там й откриха още два. И се наложи да се съблече момичето та докторите да я прегледат сантиметър по сантиметър, може и други да има, знаеш ли. Да е сигурна раотата. Търсенето на толкова дребни същества е изморително за очите, поради което се наложила няколко екипа млади докторчета да претърсват снагата й.

   Вторите все по разпространяващи се животни са стършелите. Те напускат гората и се местят по...вилите на хората. Причината е, че там има разни плодове, с които те се хранят – пият сладки сокове от грозде, от круши, ако има оставено месо на открито, долитат в миг. Не са нахални както осите, които летят зигзагообразно над плячката, но пък са доста по-опасни от тях. Стършелите и осите са от едно семейство, каквито са тюлените и морските слонове. По тегло стършелът е 5-10 пъти по едър от осата, но отровата му е 15-20 пъти по-силна от нейната и около 8-10 пъти по-силна от тази на пчелата. Едно ужилване от стършел вкарва в организма на човека отрова в размер от 1/20 до 1/10 от змийската. На село хората твърдят, че ако ядосаш стършели и те ужилят над десет, спасение за теб няма. Не става въпрос за алергичните хора, за които ужилването дори от оса, която има най-слабата отрова, може да има летален изход поради задушаване.

    На вилата ни се появиха стършели, които вечер летят на рояци. Денем ги виждам поединично по гроздето и крушите. Пробиват си по една дупка в плода и се хранят. Внимавам, особено когато си бера гроздето. Но днес имах инцидент със стършел. Нали е жълт, крие се в едно жълто листо, а аз откъснах това листо и го стискам в ръката си. Усетих страхотна болка в дланта на ръката си, но няма причини според мен и продължавам да държа листото. В миг разбрах, че трябва да го хвърля и от него се изниза един доста едър тъмножълт стършел. Погледнах си ръката, имаше две бодвания на милиметър разстояние. Като дете и после съм жилен много пъти от оси и пчели, но сега за първи път ме ужили стършел. Болката се усилваше, поду ми се китката, подутината започна да отива към лакътя. Появиха ми се болки на различни места, включително и в ключицата. Но аз- доволен! Както ходя по планиите ако бях осъществил контакт с мечка доста различно щеше да се получи. За един стършел ли ще го правя на въпрос!

     Мечките са третите животни, които също добиват все по-голямо разпространение най-вече в Родопите. Те са много смешни, но при среща с тях хората забравят за този факт и се панират. Вече има табелки преди районите, където мечките са разпространени. Има указания ако те бъдат срещнати, как да се процедира с тях. Мечките са два вида – мъжки /чернокафяви/ и женски /жълти/. Женските мечки са тип номади и остават по-продължително време на едно място само при две обстоятелства. Първото е докато мечокът ги оплоди, тогава ги търпи в неговата територия, след което веднага ги изгонва. Те пак заскитват из горите и ако усетят наблизо човек – бягат. Мечките усядат отново на едно място след като са родили през зимата. Ако са излезли с малките си на разходка, може срещата с туристите да стане доста напрегната. На засилилата се и ревяща срещу теб мечка в такъв случай трабва да говориш спокойно: Добра мечка, умна мечка, хубава мечка! От дикцията на гласа тя разбира отношението към нея и ако в туристическата група няма лоши хора се връща спокойна при мечетата си. Не винаги репликата обаче „добър мечо, умен мечо, хубав мечо” помага при среща с мечок. Мечокът си избира територия и не пуска никого в нея. Може да последва изразяване на презрението му към наглеца, когото той наплюва, събаря на земята и гази. Шанс е ако събарянето му на земята от половинтонното животно не стане с удар на лапата му, който той нанася със сила 4 тона, а чрез бутане и съборване...

   Ужилването ми от стършела ми навява мислите, че човек трябва да живее природосъобразно, също важи и за жените. Гледам жени с напълнени със силикон устни или гърди и си мисля:

    Защо тия жени ходят по скъпи естетични хирурзи да им правят импланти и други щуротии, та да лудват мъжете по тях? Толкова лесно е да фанат един стършел, но от към предната му страна. И ако толкова искат да изглеждат подути по интимните им или други места, да опрат дупето на стършела до желаното за набъбване място. Ако искат то много да набъбне, да го опрат няколко пъти. Стършелът жили непрекъснато, а не като пчелата, само веднаж. Възможни са и опции – ако е необходимо горната устна да е по-дебела от долната, дамата може да я третира със стършела един път повече.

   Природосъобразно трябва да живеем, не да ходим по доктори да ни разкрасяват. Стършелите – това са една от възможностите. Подуват много яко, където и да те жилнат, а това жилване може да бъде на място, от което зависи красотата на жената. И като резултат от ужилването – жената може да влуди всичките мъже, покрай които мине. Докато без ужилването я някой й предложи, я не...

    Помествам рекламни снимки с възможностите, които стършелите предлагат на дамите да се разкрасят с тяхна помощ. Ако устни бъдат третирани от стършел, на Мара Отварачката устните след това ще ни приличат на бръснарски ножчета...   


image

 Няма нацръкан силикон в тази китка на ръката, стръшел докара същия ефект.

image

 Китка на ръка, не третирана от стършел или със силикон от естетичен хирург.

image

 Три часа след третирането на ръката от стършела - придобива гънки като на бебе.

image

                             Китка на ръка, още не ухапана от стършел...



Гласувай:
17



1. sande - Много интересен разказ за кърлежите, осите и другите чудни твари....
02.09.2013 17:47
Осите тук са цяла напаст. Нападнали са жестоко и гроздето.

Не се излиза на глава с тях.

Поздрави!
цитирай
2. mt46 - Поздрав!
02.09.2013 22:12
При нас има голяма напаст от оси...
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Ако ти се случи пак, сложи си върху ...
14.09.2013 21:11
Ако ти се случи пак, сложи си върху подутото място едно пресно листо от широколист живовляк и до сутринта ще си забравил за това премеждие. Имам постинг за него, погледни в позиция 10 на моя блогрол и отвори първия линк от билкови постинги, правени от менпрез 2009 г. Много съжалявам, че чак сега прочетох този ти постинг и не можах навреме да ти помогна. Бях 2 седмици в Поморие, далеч от компи и много плувах.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185600
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031