Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2013 22:25 - СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 5894 Коментари: 5 Гласове:
12

Последна промяна: 25.08.2013 09:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  

                     Ако рилските езера жабясат, лошо ще стане!

                     /Пророчество на Баба Ванга за промяна на климата/

 

           СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА – ВЕЧЕ ЛЕСНО ДОСТЪПНИ

 

   Започвам постинга си с мястото на тази група езера в планината Рила. Още на няколко места има езерни групи с по седем езера, но тези са най-популярните и преди да бъдат построени лифтовете на Боровец и тук по посещение от туристите тези езера бяха на първо място. За големия брой посетители има и други причини: около Седемте езера през август се събират последователите на учението на д/р Дънов, тук пристигат също туристи от Рилския манастир, от хижите Вазов, Мальовица, Скакавица, Вада и Ловна, от селата Паничище и Говедарци. Страхотен привлекателен център бе тази хижа и за гедерманците преди 1989 г.

   Известно е, че Рила има централно било. То започва от Боровец, минава през Мусала, после през вр. Овчарец и слиза на седловината Джанка, наричана още Гран/и/чар, заради преминаващата тук граница до Балканската война. Тук билото завива на 90 градуса и страховитите остри върхари  /тепета/ се заменат с високи и с голяма площ чалове /тревист заравнен връх/. Планината заприличва на гръб на гигантски кон, от северната страна на който извират два от притооците на Искър. Заобленото било продължава до вр. Канарата, но преди него от двете му страни се изшилват остри върхари – Реджепица и Йосифица, а и то самото става отново скалисто. При вр. Канарата билото отново завива на 90 градуса и възвръща посоката си, по която започва от Боровец. Това било достига до седловината Предела, но аз оставам малко на Канарата.

    Канарата – това е геометричният център на Рила и най-красивото й място. Никакви други красоти на тази красива планина не могат да се мерят с тези тук, около вр. Канарата. Тук планината е съхранена в най-значинтелна степен. От този възлов връх започват разклонения към рида Йосифица, към Бричебор, а също и най-голямото разклонение от централното било на Рила, в което влизат няколко рида, на които ще се спра след малко. Два прехода обаче има от вр. Канарата, които по дивната си красота нямат равни на себе си не само в Рила, но и в другите ни планини. Единият е по централното било от вр. Канарата до седловината между Голям и малък Мечи връх, а вторият започва от хижа „Св. Иван Рилски” /днес Рибни езера/, минава покрай Смрадливото езеро, после покрай най-високото езеро тук, заградено в рамка от едър клек - Карагьол – според мен най-красивото рилско езеро. След него се изкачват последователно седемте Джендемски езера и се достига вр. Джендема /днес Рилец/. Билото, наричано Теодосиевите караули е скалисто, но има и много алпийски пасища, обградени с клек. Там има един връх Черней, надвесен над пещерата на Св. Иван Рилски. Какво се вижда от тук не може да се опише. Слизането става към Рилския манастир през циркуса на Манастирските езера.

   По-големите разклонения от централното било на Рила са три, но има и къси, високи разклонения с много езера и други красоти, вече споменах рида Бричебор.

  Най-малкото от тези три разклонения, макар това понятие за Рила да е съвсем условно, започва от Малкия Мечи връх и свършва при с. Стоб. Разклонението е историческо – Св. Иван Рилски отказва да се срещне с цар Петър, защото го счита за слаб цар и връща подаръците, които няма за какво да му послужат. Определено е мястото на срещата обаче – на най-личния гол връх, който от тогава се нарича Царев.

   Второто разклонение е много голямо по площ. То започва от вр. Манчо. На юг извират реките Места, а на север от вр. Ибър /Хебър/ извира реката Марица. Социалистическите картографи преместиха извора на реката под вр. Мусала и за да са по-убедителни пренаименоваха южните Мусаленски езера на Маричини. Дано да върнат /по документи!/ извора на Марица където си беше. Че той е там личи от топонимията, а че Марица започва от Чалтъка две мнения не може да има. И траките са знаели това.

   Най-голямото разклонение от централното било на Рила е това, което започва от вр. Канарата и което включва и групата на Седемте рилски езера. Разклонението започва с рид първи – Венеца. Следват още два – Маринковица и Водния чал. Изпод тези три рида на запад извира река Рилска, в долината на която при сливането й с р. Друслявица се намира Рилският манастир. На изток пък извира Леви Искър. Отбелязвам, че от вр. Водния чал се открива вълшебен изглед към трите най-големи рилски езера под Теодосиевите караули и че тук наблизо има връх, наречен Погледец.

   Разклонението прави допълнително разклонение при седловината Кобилино Бранище. Кръстопътният рид е Мальовишкият, към който е и групата на Седемте рилски езра. Те дават началото на р. Черни Искър.

   Макар Седемте Джендемски езера да са ми любимите, тези също много ги обичам. Първите три нямат имена – известни са като Първо, Второ и Трето езеро. Първото е много красиво, второто пък е под вр. Харамията и върви в комплект с него. Третото е по-малко. Четвъртото е наречено Блезнакът, защото се състои от две половини. Следва езерото Бъбрекът, наречен така заради формата му. Над него е Окото, защото то е най-дълбокото рилско езеро -  към 40 м. -  и водата му има тъмен цвят. Доста по-високо от него се намира най-малкото езерце, Сълзата, и то с форма на бъбрек, но малък. От Сълзата може да се икачи възловия връх Дамга, който предлага страхотна панорама.

   До новата хижа „Седемте езера” може да се достигне с лифт, започващ в близост до х. Ловна. От Сапарева баня до тук раздстоянието е 15 км. с автомобил. Този лифт има мутрешка история, защото бе направен незаконно - на територията на парк Рила! – и заплашиха да го съборят след построяването му, без отговорните за незаконното строителство и за опазване на парк Рила да издадат заповеди за спиране на строежа му. Защо ли? А това бяха отсечени дървета, бетон, стълбове, станции, строителни пътища и такива за обслужване на трасето на лифта. Вероятно обаче представени „мотиви” пред МРРБ станаха причина той...заработи. Мисля, че това е причината този лифт да е най-скъпият в Рила. Отчита ли се лифтовият собственик някому, комуто трябва определени години да благодари за узаконяването на съоръжението, ако имаме главен прокурор казусът е елементарин. Лифтът е седалков както Драгалевският и не е предстижен. Денивелацията му е към 700 м.

  От х. „Седемте езера – новата” могат да се посетят всичките езера. За да се изкачи стръмнината по-равномерно трябва да се тръгне в посока на старата хижа. За Първото езеро трябва да се слезе малко, но си заслужава. На брега та Второто е старата хижа. Там винаги е пренаселено и районът около хижата ми напомня отсечката от ж. п. линията от Захарна фабрика до Горна Баня. Съвсем наблизо е Третото езеро. Кръгозорът се разширява – виждат се скалите над езерото Близнака, а след малко се стига и до него. От лявата му страна може да се достигне до морената, от която то извира.

   Следва терасата на езерото Бъбрека, но преди това има един водопад на реката, извираща от езерото Окото. Бъбрекът е доста голямо езеро, но за да се види цялото трябва да се изкачи някой от върховете срещу него по рида Кабул.

   Окото е на близка тераса над Бъбрека. Много характерно езеро! До последното езеро обаче – Сълзата се върви доста време.

   От тук започва пътеката за х. Вазов, като се слиза по Пазардере – място за продажби на коне преди много години. За да се добие представа за големината на Рила, който има сили може да се изкачи на чала Върла. Този огромен чал е висок над 2600 м. но по размери никой чал в Рила или в други планинии /Дюса, Триглав или Вежен в Балкана/ не го достига.

    Прибирането до лифта може да стане по рида, който разделя река Черни Искър и Скакавица. Има маркировка, започваща от ез. Бъбрека. Върви се на голяма височина, която предлага добра обгледност и възможности да се отиде на скални тераси над долината с езерата.

   Изходната точка за лифта е на около 100 км. от София и тя може да бъде достигната по три начина – през Дупница, през Самоков покрай язовир „Искър” и пак през Самоков, но през местността Ярема, ппевал между Витоша и Плана. Една такава разходка не е никак евтина. Разходите за бензин са към 35-40 лв, 5 лв. взема мутрата за паркинг, лифтовата мутра взема по 10 лв. на едната посока, но пък прави отстъпка от два лв. ако не се върнеш пеша за обратния курс.

   Приятна разходка. Ще поместя снимки от този преход, който изминахме частично. Стигнахме само до Бъбрека, не посетихме и водопадът Скакавиица, дал име на местността и хижата там. Един друг път ще отидем пак.

   А Скакавици има не само тук. Който пътува от х. Рибни езера към х. Мальовица и се отклони от маршрута, за да изкачи вр. Погледец, ще се убеди, че съм прав. Рила е една от предишщните ми любови и никога няма да я забравя.

  

  

 

  


image

                                                          Езерото Близнака

image

                                           Връх Храмията и част от езерото Близнака

image



image

                                           Връх Харамията

image

                                                    Част от езерото Близнака

image

                 Харамията и езерото Близнака. Горе в дясно е вр. Дамга.

image



image



image

                        За сповен пред Харамията

image

                     За спомен пред езерото Близнака

image

                               Водопадът Дупевица

image



image

                                                          Езерото Бъбрекът

image

                                                      Част от езерото Бъбрека

image

З                                  ад този връх е Пазардере

image



image



image

          От този връх може да се направи дснимка на цялото езеро Бъбрека.

image

        От това езеро започва река Скакавица. То не принадлежи към 7-те езера.

image

      Факултето? Баталова воденица? Не! Около старата хижа " Седемте езера".

image

        Този турист се бе заклещил между две скали, но главата му се показваше. 
                                           Хванахме го за главата и го изтеглихме

image

                                    Обиталище на кози

image


image

                                        Долината на р. Черни Искър

image

                        За спомен на една скала над Първото езеро.

image



image



image

                                     Първото езеро от 7-те рилски езера

image

                Скали над долината на р. Черни Искър

image

Мальовишкият дял. В ляво се вижда Поповата капа и циркуса на Страшното езеро.

image

                                                           Вкаменено животно?

image



image

                                                             Цветя и клек

image

                                                      Рилски гори

image



image



image

Бяла мура - най ценното дърво. Симеонсекачкобургрилски сече горите "си", които бяха предимно с бяла мура, бичеше ги в Петрич и ги продаваше в Гърция. Педерасът непочистен! Това е трабвало да получи вероятно за товау чме излъга народа си...

image



image
 
 



Гласувай:
12



1. kasnaprolet9999 - Много хубави снимки и подробен и...
25.08.2013 00:25
Много хубави снимки и подробен интересен разказ. До клека си снимал горска върбовка-на две места. Поздрави!!
цитирай
2. sande - Страхотни снимки! Товае България! А и фотоапаратът е изключителен!
25.08.2013 06:22
Ама и Коста си го бива.

А дамите - още повече!

Отличен 7!
цитирай
3. planinitenabulgaria - На коментиралите постинга ми за 7-те езера:
25.08.2013 08:32
Ако продължите да ме възхвалявате има опастност да сменя планината с чалготеки..
цитирай
4. juliet - Поздрави!
25.08.2013 14:10
И ние бяхме миналата седмица там, но сега съм по- свободна и качвам снимките от миналогодишните ни екскурзии. Твоята гледна точка ми беше много интересна- има и места, които не бях забелязала. Благодаря ти!
цитирай
5. hadzapi - На езерата си ебше хубаво, когато нямаше лифта, спокойно и без много хора.
26.08.2013 14:57
Сега как е чистотата там, вярно ли е, че са започнали за жабурнясват някои от езерата, вчера в "Капитал" четох статия, имаше и снимки, че имало доста жаби в тях и са заблатени.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188315
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031