Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2013 00:42 - КРАСОТАТА НА РИЛА - ИЗВОР НА СИЛИ И ВДЪХНОВЕНИЕ - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2698 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 23.08.2013 08:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Доълвам заглавието - изворът на сили и вдъхновение важи за хора от всички възрасти, всякакви вери и полове.
      Рила се цитира в учебниците като най-голямата и най-красива българска планина. Само частица от това е истина. Младите момичета харесват най-много Пирин, защото при него красотите са много компактни и с концентрацията си в малък район грабват посетилите ги за първи път. По-големите момичета постепенно осъзнават, че Рила е доста по-голяма от Пирин, че има повече красоти, но са по-разпръснати. Никъде не споменавам момчетата, които трайно изчезват от планините. Давам примери за Рила със Седемте Рилски езера и със Седемте  Джендемски езера. За вторите много хора дори не са и чували, а там е най-красивото рилско езеро, Карагьола. Още две групи с по седем езера има в Рила. Като порастнат още, момичетата започват да харесват Западни Родопи. Посещавайки ги, те се убеждават, че не са нито ниски, нито лесно проходими. Още като поотраснат - с поотрасването си те поумняват - ако посетят те напр. Балкаана в централната му част, отнасят красотите му със себе си и...забравят за посетените преди това планини.
   Минават години. Планината вече бива разглеждана не само като природа, а и като място за обитаване, за културна и религиозна изява на различните етноси. Тя за сериозния турист заприличва на партитура, която трябва да се разучи. В процеса на това разучаване се откриват останки от предишни култури, места на селища, които са били изоставени или унищожени, антична иинфраструктура, останки от крепости, култови паметници. Доста трудна за изучаване партитура е тази на Източните Родопи.
   Турист, достигнал до нивото да гледа на планината като на партитура на музикално произведение завинаги се е свързал с нея и докато е жив нищо не може да го раздели от нея.
    В няколко постинга ще поместя снимки от Великата Рилска пустиня, както я нарича Св. Иван Рилский Чудотворец и ще опиша два от най-популярните рилски маршрути с надежда ако някой прочете постинга ми, да се запознае с тези красиви места - те са извор на сили и вдъхновение, но и на красота, която според даденостите на човека може да бъде пренесена в реалния му живот...

image

          Това е моята сянка на дъното на Каракашевото езеро

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image




image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image 



image
 
   Тази русалка излезе от езерото Бъбрека да изпуши една цигара, но аз й казах, че на жените, на момичетата и на русалките, които пушат, никой не им предлага. Размисляща дали да припали я заснех тайно...



Гласувай:
8



1. syrmaepon - Красота и чистота - това е Рила! Ама ...
23.08.2013 08:58
Красота и чистота - това е Рила! Ама как ги хващаш тия русалки ) внимавай, ще те повлекат на дъното )
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12281798
Постинги: 4565
Коментари: 10794
Гласове: 18368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930