Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2013 18:51 - ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ НА ДУНАВ МОСТ-2
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2572 Коментари: 7 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ОРГАНИЗИРАНА  ПРЕСТЪПНОСТ НА ДУНАВ  МОСТ – 2

 

     Не можеше да не включа Дунав мост-2 в туристическата си програма и сторих това веднага, след като набрах екип. Имахме два дни на разположение, които запълних по минути. На път за Видин минахме през Северозападна България, която e мой туристически регион и я познавам отлично. На връщане минахме през Сърбия, навлизайки през прохода Връшка чука, а от с. Темска – в Западните покрайнини, също мой туристически регион. Добре, че денят сега е дълъг и имахме повечко време за интересните места, покрай които се пътува. За самият мен, ако съм сам и за тези с мен денят никога не стига. Когато не нося отговорност за други при връщането ми до „базата” понякога ми помага луната. Впечатленията си от пътуването ще опиша. В аванс само ще кажа, че Видин като град е станал трагичен, а Калафат го бие по всички показатели според едно сръбско сравнение као маче у дирек. Този крайдунавски румънски град е благоустроен, с градинки, чист, цените са доста по-ниск. Момите-циганки – и те на гроздове както тези във Видин, но пък бяха прилично облечени и чисти. Видин  има вид на град, забравен от държавата или пък изоставен от нея поради банкрут на Общината му. Вече няма и градски транспорт в града. Заприлича ми не на град, а на съзнателно съсипан завод, от който държавата е намислила да се откаже и така /съсипан!!!/ да го продаде или отдаде по-изгодно на концесия. На ромовете от кв. Нов път?

  Сега ще пиша за моста, защото той наистина е нещо грандиозно. Да го сравня с Дунав мост-1 е равносилно да сравнявам Мерцедес и Запорожец. Това е едно съвременно съоръжение с гаранция 120 години, което ми напомни за моста над р. Елба при Дрезден, строен в края на 19-и век, наречен Синьото чудо. Мостът има две платна с по две широки ленти, по които могат да се изпреварват свободно тирове. По някое време в средата на моста се включва ж. п. линията на влака, която идва от дясно, минава под него и се изкачва на нивото на пътнтите платна. Влакът може да се движи с конструктивната си скорост, а не с 20 км/час както този при Дунав мост-1. В посока към Румъния успоредно на дясното платно има лента за водачите на аварирали автомобили, доста тясна, с телефони. В същата посока успоредно на лявото платно на моста има алея за туристи, желаещи да се насладят на красотата на природата. Тирове преминават много рядко, защото от България към моста най-точно казано ИНФРАСТУКТУРА НЯМА! Минават обаче доста леки коли и в почти всички от тях пътуват ромове, за които този мост улесни пътя към интердалаверата между двете страни. Привеждам като пример първия ден от отварянето на моста: В Калафат доматите - по 30 ст, във Видин – по 2,50 лв. За часове ромовете изкупили доматите от селяните в Калафат и ги прекарали на пазара във Видин. Но така напълнили пазара, че едвам „избили” разходите си за пътуването.

   ГККП е след преминаването на моста от България на територията на Румъния. Там са и българските и румънските гранични полицаи. Ако се пътува на разходка с автомобил от България през моста, трябва да се отиде в Румъния задължително, макар да има места за обръщане преди ГКПП. Те са затворени с пластмасови конуси, за да заплатят пътуващите таксата от 6 евро за автомобил в едната посока, което означава да те „въртят по нарочна схема” през ГКПП-тата за да ти снемат 12 евро, като на румънците трябва да се плати в евро, а на нашия пункт – равностойността на 6 евро.

   Град Калафат е на 3 км. от ГКПП. Малцина знаят за произхода на името му, което идва от многопрофилната му бръснарница по времето, когато България е била под турско иго, а Румъния е била извън турския вилает. В Калафат е имало и бръснари, специализирани да бръснат интимните места на мъжете /б. м. турците/.  Известно е, че турците не търпят косъм по тялото си и се бръснат. Идвайки от Европа, тук в гр. Калафат те се бръснели и така според изискванията на вилаета навлизали в турската империя. Думата калафат означава бръснене на окосмената част около ануса на мъжете, като за целта се е прилагала технология, използвана и сега по Анадола. Тя постепенно отпада, защото вместо бръснене турците сега ползват един зелен крем, който руши космите. В бръснарницата е имало пресечени конуси от дърво в диапазона от номер нула до номер пет. Според даденостите на клиента в ануса му се е вкарвал пресечен дървен конус с подходящ за него размер с дебелата му част от вътрешната страна, след което конусното дърво се издърпвало бавно навън докато анусът получи удобен за бръснене наклон и се изпъне, за да не бъде порязан от бръснача, защото това място е обилно кръвоснабдено. Днес тази услуга се предлагала само на западните туристи, посещаващи езерата Ван и Тун в Анадола.

      А сега за перипетиите ни при преминаването на моста:

      Не се получи да го преминем пеша, което в двете посоки е около 4 км. защото не знаехме как да стане. Поде ни магистралата и не ни пусна никъде да оставим колата в страни от нея, макар да е имало такава възможност. Стигнахме граничния пункт. Пред нас имаше само две коли, едната от които бе бус със съмнителни видински ромове . Заради тях пропусквателната лента престана да работи. Има обаче още две ленти за леки коли и отвориха едната. Казахме на нашите граничари, че не искаме да ходим в Румъния и искаме да обърнем посоката, но те не дадоха, защото трябва да приберат две такси за преминаване по моста.Чакаме, а горещината е ужасна, всичките наши граничари търсят нещо в буса на ромовете и го не намират. Отвориха друго гише, прехвърлихме се там. След проверката на документите се плаща таксата, а на гишето - една наша бяла циганка, нямала да ни върне 8 лв. така да минаваме. Но ги върна и каза:  

      -Нещо Ви тече от колата, идете на паркинга да видите какво е станало.

      Това си е стрес. Тъкмо навлязохме в чуждата страна и колата се „повреди”. Кумът веднага понечи да слезе и да види какво тече, но ромката му каза, че тук не може да се проверява и повтори инструкцията си - да влезем в паркинга. Ние обаче не иизпълнихме препоръката й и това ни спаси. Досетихме се, че не е възможно от лентата, в която бяхме преди да се престроим и която се явява в гръб към нея и после от височината на прозорчето си, тя да види, че нещо тече под колата. И не влязохме в паркинга, а се отбихме между два тира, които изчакваха да спадне температурата, за да могат да пътуват. Нищо не тече. Явно, това бе опит за стандартна измама, на която бялата ромка е преценила че ще се ловнем, защото бяхме притеснени от чакането и напрегнати. Аз специално се хванах, защото съм доверчив към жените и се притесних много. А какво би могло да стане в паркинга:

   Веднага ще дойде румънобългарска ромова бригада да питат що е станало с колата, да предложат помощта си и в суматохата да откраднат каквото докопат. Възможен е и друг сценарий. На секундата да се пъхне „услужлив” ром под колата да търси теча и наистина да го „намери”, срязвайки с джобно ножче маркуч за антифриз или спирачки. Допуснеш ли това, блокиран си. Ще те прехвърлят ромовете на друга мафия, която да ти поправи колата, като междувреминно ще бъдеш окраден. Може и да подложат габари под гумите, за да нагушат ромове гумаджии, ако не минат другите им номера.

   Мръсница. Без всякакво съмнение касеирката играе с интерромовете и те й се отчитат, ако ударът е успешен. При нас не стана, защото се усъмнихме. На мен веднаж ми се случи такова нещо пред Консерваторията в София, когато ромове ми бяха изпуснали задна дясна гума и ми откраднаха куфарче със служебни документи, които за тях те нямат никаква стойност. Една седмица писах, за да ги възстановя.

   На връщане от Румъния възникна нов ромпроблем. Румънските граничари спряха малка кола с номерация въглероден окис /СО, София окръг/ с два рома в нея. нещо ги питаха, извикаха български граничар да превежда, след поне 20 м. спор ги върнаха обратно в Румъния. И тук заради тях доста почакахме в ужасяващата жега. Останах с убеждение че на един преминаващ по моста човек поне пет рома се падат и всичките – проблемни. Защо не се направи нещо по въпроса, за да се освободи трафика от тях. Ни една кола с румънски ромове не влезе в България докато бяхме там.

   А сега и конкретни данни, ако минисър Цветлинчо ми прочете постинга и се самосезира, изпращайки на моста агенти под прикритие, на които касиерката да им „текне” нещо от колата – тя бе на работа на 27. 07. 2013 г. в 18 00 ч. Топлата следа от мен, задействането – от компетентните органи.

   А името на министъра – то е доста пикантно като звучене - хем съвременно, хем красиво. Българският език се развива и това е факт, който констатираме най-вече от Рекламата. Там се раждат най-прогресивните нови думи и после навлизат в езика ни - чаромат, вкусмивка и др. Вече има и имена, производни от тези сложни /и красиви!!!/ думи. Имена като Връбка, Бригадир, Тано, Мако или Дако вече не вървят, хората имат друга ценностна система, набутана в главите им от Рекламата, която струи от всички Канали. Понеже съм любознателен потърсих в Гугъл корена на името Цветлин/а/ и останах крайно изненадан от отговора:

    Думата произлиза от понятието цветна бременност!

    Как не се сетих веднага! Аз си мислех, че е съставна от светлина и цвят. Все още компютърът остава по-умен от мен, май.

   На посещаващите моста напомням, че той може да се премине пеша по специална лента за пешеходци от лявата му страна, като колите се оставят в разклонение от магистралата също в лявата страна преди навлизането по моста. Разходката по моста не се таксува. А на тези които пътуват с автомобили да внимават да не ги изиграят организираните мостови мошеници, защото ще им се смръзнат вкусмивките... 

       

 


image



image



image 



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. makont - Здравей, точно в събота и ние скокнахме през моста до Калафат.
02.08.2013 19:36
Слава богу, не попаднахме на циганите, но много ме озадачи проверката на митничарите. Бяхме взели моите родители да ги поразходим до града, да видят моста. Те чак багажника ни накараха да отворим. Разгеле, увериха се, че наистинап отиваме на разходка. Примерно на пункта с Гърция дори и личните карти не гледат. Както и да е. Другото, което ме впечатли, в Калафат бе пълно с българи. Двама от тях си хапваха сладолед и си изхвърлиха на земята фолиото от сладоледа. А там е такава чистота, толкова подредено. На връщане бе същото, ама защо сме ходили до Калафат, какво сме правили. Кой да ни повярва, че единствената ни цел бе да заведем двамата възрастни да пийнат кафенце и да видят моста и Калафат. Те сами никога няма да отидат. Имам чувството, че митничарите съжаляваха, че сме толкова редовни. Поне един труп трябваше да има в багажника. Хубава вечер!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Това е митничарски номер - сакат си парички!
02.08.2013 21:59
makont написа:
Слава богу, не попаднахме на циганите, но много ме озадачи проверката на митничарите. Бяхме взели моите родители да ги поразходим до града, да видят моста. Те чак багажника ни накараха да отворим. Разгеле, увериха се, че наистинап отиваме на разходка. Примерно на пункта с Гърция дори и личните карти не гледат. Както и да е. Другото, което ме впечатли, в Калафат бе пълно с българи. Двама от тях си хапваха сладолед и си изхвърлиха на земята фолиото от сладоледа. А там е такава чистота, толкова подредено. На връщане бе същото, ама защо сме ходили до Калафат, какво сме правили. Кой да ни повярва, че единствената ни цел бе да заведем двамата възрастни да пийнат кафенце и да видят моста и Калафат. Те сами никога няма да отидат. Имам чувството, че митничарите съжаляваха, че сме толкова редовни. Поне един труп трябваше да има в багажника. Хубава вечер!


Те са психолози и знаят кой ще се поддаде и ще им "снесе" така, както гаровите кучета се присламчват към непознати хора, слизащи от влака, защото усещат по излъчването им, че са благосклонни към тях и ще им дадат нещо. Аз им излизам също със стандартен номер на митничарите, когато ме заплашват, че ще ме проверят за цигари. Казвам им, че трябва да познават кой е престъпника по излъчването му и че това ми е било работата цял живот - да не се занимават с мен.
Тези на Дунав мост - 2 прохождат в занаята и са още много тъпи. Сега валят към тях "оферти", защото тук скоро ще се пресичат много канали на престъпността - от нашите ромове, от румънските ромове, от ромовете във Воеводина и с известен процент вероятност от унгарските ромове, които са най-култивирани от тези четири групи, живеещи само от далавери, но през тях се минава за чехските ромове, които също са опасни престъпници.
Аз пътувам предимно в Сърбия и Западните покрайнини. Там не само ме познават, но и гадаят на къде пътувам.
цитирай
3. mt46 - Поздрав, Коста!
02.08.2013 23:00
Интересен постинг, но много се отклоняваш от темата с разни подробности, което затруднява четенето...
цитирай
4. mt46 - Ето пример за "разводняване" -
02.08.2013 23:07
"... На мен веднаж ми се случи такова нещо пред Консерваторията в София, когато ромове ми бяха изпуснали задна дясна гума и ми откраднаха куфарче със служебни документи, които за тях те нямат никаква стойност. Една седмица писах, за да ги възстановя..."
цитирай
5. planinitenabulgaria - Така е Поете!
03.08.2013 08:31
mt46 написа:
Интересен постинг, но много се отклоняваш от темата с разни подробности, което затруднява четенето...


Поетът може в едно стихо да каже повече, отколкото човек да напише в дълго писание и той веднага забелязва това. Мислите ми не вървят праволинейно, защото главата ми е вече препълнена и все нахлува по нещо. Ще се опитам да се съобразя. Аз търся винаги хумор, дори в сериозните неща и затова така се получава.
цитирай
6. mt46 - Хубаво, но това, например, можеше да го напишеш в отделен постинг -
03.08.2013 08:51
"... А името на министъра – то е доста пикантно като звучене - хем съвременно, хем красиво. Българският език се развива и това е факт, който констатираме най-вече от Рекламата. Там се раждат най-прогресивните нови думи и после навлизат в езика ни - чаромат, вкусмивка и др. Вече има и имена, производни от тези сложни /и красиви!!!/ думи. Имена като Връбка, Бригадир, Тано, Мако или Дако вече не вървят, хората имат друга ценностна система, набутана в главите им от Рекламата, която струи от всички Канали. Понеже съм любознателен потърсих в Гугъл корена на името Цветлин/а/ и останах крайно изненадан от отговора:

Думата произлиза от понятието цветна бременност!

Как не се сетих веднага! Аз си мислех, че е съставна от светлина и цвят. Все още компютърът остава по-умен от мен, май."
цитирай
7. planinitenabulgaria - Много прихващам от добронамерени критики и ще променя някои неща в блога си.
03.08.2013 22:07
mt46 написа:
"... А името на министъра – то е доста пикантно като звучене - хем съвременно, хем красиво. Българският език се развива и това е факт, който констатираме най-вече от Рекламата. Там се раждат най-прогресивните нови думи и после навлизат в езика ни - чаромат, вкусмивка и др. Вече има и имена, производни от тези сложни /и красиви!!!/ думи. Имена като Връбка, Бригадир, Тано, Мако или Дако вече не вървят, хората имат друга ценностна система, набутана в главите им от Рекламата, която струи от всички Канали. Понеже съм любознателен потърсих в Гугъл корена на името Цветлин/а/ и останах крайно изненадан от отговора:

Думата произлиза от понятието цветна бременност!

Как не се сетих веднага! Аз си мислех, че е съставна от светлина и цвят. Все още компютърът остава по-умен от мен, май."


Без да съм музикант, доста разбирам от музика, точно защото "прихващам". Аз съм немузикант сред музикантите, но не им се давам. Също от "прихващане" от бивши мои приятели, които ме превъзхождаха като личности аз се чувствам много подготвен в още две области: Хормонален дебаланс и Психически отклонения. Не е възможен по-смешен преглед при психиатър с мен. Когато са ни преглеждали облигатно във връзка с длъжностите ни, "прегледът" ми продължава доста дълго, запознаваме си и все едно разменяме ролите си.
Аз търся хумора навсякъде и поради това винаги въвеждам странични теми. С това няма да мога да се преборя, Поете.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190081
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031