Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2013 23:37 - ПРИВАТИЗИРАНОТО КАЛЕ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 5148 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 11.07.2013 23:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      

                               ПРИВАТИЗИРАНОТО  КАЛЕ

       Реката от Бучин проход за Своге – тя има много имена – разделя село Завидовци на две: Завидовци – север и Завидовци – юг. От шосето покрай реката до последните къщи на двата й бряга се върви по час и половина. Завидовци – север се намира в планината Манастирище, Завидовци – юг е в планината, наричана тук Въртоп, която се явява продължение на Малата планина и свършва при Драгоман. На тази планина ще отделя специално внимание в други постинги, защото тя крие дивни красоти.

    Правя уточнение какво означава понятието въртоп. Това е понор, в който не тече река. Това не означава, че въртопите са малки по площ. От тях има по-големи дори от Четирите големи понора под вр. Козница.

    Завидовци - юг е село с много малко постоянно живущи хора в него. Тук въртопите не са така характерни като в другите части на планината - те са се променили в долини с временни реки в тях. Направените при социализма пътища от долината на реката от Бучин проход до платото на планината Въртоп предоставиха на хората възможност да си построят вили по красивите места на този рид, който е изключително красив. Той се отделя от главния рид на Въртопа при с. Дреново и слиза почти до Искрец, а между двата рида има много красива долина с река. Не смея да нарека долината девствена, по-скоро природата й не е пострадала до сега от схемите на свогенските примати в кметството, в горското, в нотариата и в съда. Тази тетраада /четириединство/ е в основата на схема за прехвърляне за определено време на реституирани гори от собствениците, /б. м. престаряли баби/ на други лица /б. м. мутри/, които зад тоя правен параван ги изсичат. Типична организирана престъпност и в този сектор, горите.

    Римляните и тук са оставили доста пътища. От някои от тях са запазени само отделни участъци, други са дълги километри. За да възникне селото Завидовци – юг вероятно много е помогнал минаващият и днес през него римски път. В скалистите участъци той е автентичен, в други участъци са му били приватизирани камъните или те са се  покрили за двете хиляди години от построяването му с хумус.

   Римляните са строили и крепости, като между ІV и VІІ век това е било най-важната им задача. Римската империя се е разцепила на две и източната й  част Византия по това време попада под ударите на преселващите се от север на юг народи, които са се заселили на нейната територия. И ние принадлежим към тях, основали сме си тук през 681 г. държава. За да се защити от тези нападения Византия строи множество крепости, но и те не й помагат срещу нашествието на преселниците. Сега има ново преселение у нас, но се правим, че го няма. Територията ни се заема от цигани, при това без войни. Две трети от Северна България вече е тяхна. Те завземат някой град, село, квартал, пазар  или си основат гето, не спазват законите, държавата не реагира. По същество случващото се сега у нас е същото, случило се на Византия преди 10 – 13 века – приматите са я завладяли.  В Европа пък се настаняват араби. Това са резултатите от победата на мафията във ВСВ и внедряването на американската система в Европа – мултиетнически държави и пазарни отношения между хората. Аз наричам това циганизация. Връщам се на темата:

   Ридът, отделящ се от с. Дреново има най-висок връх в землището на с. Завидовци – юг. Наричат го Калето заради останки от древна крепост на него. Върхът не е особено висок, не е труднодостъпен, едва ли римляните са разчитали на тази крепост. Вероятно са я ползвали да дават знаци на съседните. Крепостта е била разрушена от нашествениците, но не е била възстановена от тях и е изоставена. Същата съдба има тя и по времето на турското иго, защото мястото не е добро за крепост. До преди десетина години в района й имаще останали доста крепостни зидове, резервоар за вода, останки от основи на сгради. Имаше една много дълга запазена стена, поради която едни хора наричаха върха Римската стена, а други – Калето.

    Неочаквана съдба споходи тази крепост в последните няколко години. Хората разказват, че охранители купили под нея места от познат, който произлизал от Завидовци и си направили три големи вили. Нека познае някой от три пъти с какви камъни са ги направили. Аз ще покажа това със снимки в края на постинга. Багери са откъртвали камъните от зида и са ги товарели на тракторни ремаркета, които са ги сваляли за строежите на вилите на охранителите. Само че така се получило, че като копали багерите излезли разни бронзови статуетки, та се наложило втори кръг за копаене, вече не за камъни, а за търсене на антики. За търсачите на антики имало направен дори навес. Тук държава няма, всеки прави каквото си иска: краде, избива дивеч, сече гори...Сега районът на крепостта е издупчен от иманярите като отрязано парче от швейцарско сирене. Копано е с машини, които имат обхват примерно 5 м. дълбочина, но извадените по този начин бронзови статуетки са били натрошени. Ако човек или животно попадне в някоя от тези дупки – излизане няма! Те ще станат още по-коварни, когато храстите покрият входа им.

    Достъпът до Калето бе от мястото, където сега се трите вили на охранителите. Той сега е затворен, а съществуващият път до калето вече води в двора на средната вила. Останалите подстъпи към върха са обраснали с трънки и той остава недостъпен. Освен дивите свини, които не се плашат от тръни и безводие, никакво друго животно не може да преодолее този защитен пояс на Калето. На върха обаче има хубава дъбова гора, през която се върви свободно.

   При едно от пътуванията ми тук ми бяха казали, че иманяри с багери са разкопали района на крепостта, но това, което видях бе дори по-страшно. Нямаше я вече крепостната стена, наричана Римската, от снимките ще се види къде са камъните им сега. Взети са не само камъните над нивото на земята, но и по-долни. Където има останки от зидове е било прекопано доста дълбоко, търсили са нещо. Отвесни дупки с диаметър около метър се спускат на дълбочина до 5 м. на случайни места. Там е реагирал металотърсачът, трябвало е да се провери какво има под земята.

   На поляната под върха някога имаше фургон на ловците, вече е изчезнат и той. Калето е превърнато в придатък към тези три вили, от които може да се отиде към него. Аз съм упорит обаче и въпреки страховитите табели на охранителите се изкачих на крепостта през тръните. Отиде ми панталона, издрах си краката. Помествам снимките, като текстът към тях ще бъде продължение на написаното до тук

 

   


 image

                                                 Римският път за Калето

image

                  Една от ливадите на селото, до която минава временна река.

image

           Модернизиран римски път - извадени са му камъните и е разширен.                                  Все едно да ти извадят зъбите и да ти сложат протези.


image
 
                                                                   Връх Калето

image

                                      Селска ливада с билки вместо трева

image

                                                                    Малък въртоп

image

Типичен въртопов пейзаж. Такава е Врачанската планина, такива са планините в Западните покрайнини.

image



image



image



image

                                                         Камъните от Калето?

image

                        Багерът не е могъл да натовари този камък...

image

                                               Резервоарът на Калето

image

Част от Римската стена след приватизацията на камъните ь.

image

Римският път до крепостта след приватизацията на камъните му.

image

                         Под тези храсти има пет метрова дупка.

image

                                                 В търсене на антики?

image

                            Какво ли са извадили иманярите от тази дупка?

image

                                            Част от Римската стена

image

                                                    В търсене на антики

image

                                                     Вила на охранител

image

                                                   Вила на охранител

image



image



image

                                            Построено с камъни от Калето?

image

                                    Пътят за Калето вече е ппиватизиран.

image

                От къде ли са взети тези камъни за вилата на охранителя?

image



image

                      Връх Калето с трите вили на охранителите.

image

Тези бюстоподобни върхове са от Малата планина в района на с. Чибаовци.

image

                                 Сладко въртопче-бебенце

image

                         От къде ли е взе охранителят тези камъни?

image

Такава е съдбата на ливадите тук. В Балкана след изоставянето им от овчарите се настани хвойна, тук - трънки.

image

                            Това е село Въртоп, носи името на планината.

image

                                                Едно малко въртопче

image

                                                    Въртоп

image

                                                                       Въртоп

image

               Място за оброк. Предполагам, че камменният кръст е изчезнат от тук.

image

Понеже скалите са пропускливи, а глината върху тях не, овчарите са били длъжни да копаят дупки, в които да се задържа по-дълго водата след дъжд.

image

                                          Въртопов майски бръмбар

image 
 
               Баба костенурка от Въртоппланина отива да сваля Олигархски...



Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tota - Коста,
13.07.2013 17:52
Тази работа, като онази на аяните в турско. Подготвят се хората, да парчаладосват България. Но те да са добре в своите маалки имения.

Поздрави!
цитирай
2. sande - Поздрави, Коста!
15.07.2013 11:01
Една България си отива.

А каква ще дойде? Турска ли, циганска ли, мутренска ли, не е съвсем ясно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180736
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031