Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2013 22:44 - СПОМЕН ОТ ПЪРВАТА ПРОМЯНА НА ВРЕМЕТО
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 5291 Коментари: 5 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                                                          

                        СПОМЕН  ЗА  „ТОДОРИЕВОТО  ВРЕМЕ”

 

     По едно време министър на Енергетиката, към която работих 28 години, беше Тодориев. Той беше много прост човек и поради това когато трябваше да произнесе реч тя му бе написана от секретарите на ЦК в тази област. Първите Тодориеви думи обаче бяха неизменни:  „Другарят Тодор Живков” или „както каза в речта си другарят Тодор Живков пред...”. При произнасене на името на Правешката Тиква, Тодориев вдъхновено отмяташе главата си нагоре и опитваше да пристъпи напред, макар пред него да имаше трибуна. Вълнуваше се.

   През неговия мандат се въведе декретното време и поради това него го представиха за инициатор на тази идея. Понятието декретно време идваше от Голямата страна, в която има много меридиани и Сталин бе въвел с декрет в коя руска провинция колко да е часът спрямо времето в Москва. Това разместване на времето се е различавало с плюс минус три часа от Божието и така си останало. Наши работници дровосеки в Коми казваха, че през лятото там било тъмно само от 02 до 04 часа през нощта, а в Ленинград пък било тъмно през лятото от 23 ч. До 03 ч.

    Във връзка с тази инициатива министърът ни събра и ни разясни защо така прави. Но от изказването му се разбра, че идеята не е негова, а на другаря Тодор Живков, от когото я чул. Името на най-първия той признасяше по-често отколкото свещеник „Господи помилуй!” по време на богослужение. Спомням си какви светли перспективи за нас обрисува Тодориев като въведем декретното време – то икономия на енергия ли няма да има, повече светло време за работа, нови хоризонти пред хората – животът ще стане песен. След тази вдъхновена реч ние нарекохме новото време „Тодориевото”. Хем на момчето на Маруца – Тодор, хем на Тодориев.

   Не всички обаче приеха това декретно време, което вече не се нарича така. Ще дам пример с един стар човек, когото срещнах във Врачанската планина.

   Налагаше ми се да ходя в командировка до Монтана и аз достигах до града по нестандартен начин. Тръгвах в неделя, ако трябваше да съм в Монтана в понеделник сутринта, слизах от влака напр.на Елисийна,на Зверино, на Оплетня, на Лакатник или на Лютиброд. Прехвърлях Балкана, слизах във Враца, където имам роднини и на следващата сутрин с ранния автобус пристигах в Монтана. Тогава Врачанската планина бе препълнена с хора и добитък, защото там се направи нещо много разумно: водата на карстовия извор от местността Крушовица, където са слизали по нощите за вода Ботевите четници бе каптирана, направи се помпена станция и така водата се отправи по водопровод нагоре по пасищата на планината. Без този водопровод от м. юли по високото няма и капка вода! Водата за животните даде възможност да пребивават целолетно по пасищата на Врачанския Балкан много стада.

    Старецът, който срещнах живееше над завой на Искъра точно над скалите при Черепиш – неземна красота. Попита ме той колко е часът, аз му казах. Той обаче възрази, че не е толкова, защото слънцето не било достигнало до някакво място. Казах му, че времето е променено и затова сега е толкова часът. Той каза нещо в смисъл, че никой не може да промени времето, защото то е Божия работа. Запомних тези думи.

   Този маршрут от Зверино да Враца е връх на красотата и го изминавах често. Старецът почина, къщата му бе ограбена от елесийнските ромове, които се преселиха тук от Видинско. Те се новопредставиха тук за да сбират скрап от изоставения завод Елисейна АД, дадоха обилни популации и сега там е нещо страшно. Изворчето на стареца пресъхна, защото нямаше кой да почиства водната жилка. Тръбите от водоснабдителната система по платото на планината бяха окрадени от ромовете, после те ограбиха и помпената станция, че и товарния лифт от мина Плакалниица до Елисейна. Изворът сега тече надолу към един ресторант в прелестна карстова цепка до пътя между Враца и с. Паволче, който за отрицателно време дигнаа мутри.

   Планината опустя. През пролетта идваха животни на паша докато има вода, после се съсредоточаваха около постоянните карстови извори, но там възнкнаха други проблеми – ромови коли дебнеха за отлъчено животно от стадото, което крадяха за секунди и сваляха през Челопек, освен това нападаха и стадата. Животновъдите напуснаха планината... Опустя дори пасището около непресъхващия обилен карстов извор Избата под вр. Вола. И стана така, че във Врачанския Балкан, даващ поминък на хората от селата от към Врачанско, Вършецко и от към Пролома днес тук няма нито едно животно, но пък много обезджелезени говедарници и къщи за животновъдите. Само кози останаха по селата в яката на Балкана. Селата тук се  обезлюдават и скоро ще бъдат зачеркнати от картата на България.

   За да не бъде много тъжен краят на постинга ми, ще внеса нещо смешно за финал.

   Построи се НДК, говориха всички Първи, между тях и Тодориев. Хвали се той какви нововъведения са направени за сигурността на електрозахранването на НДК и това наистина бе така, но в този момент, „токът премигна”. Няма начин да не се включи едно от резервните три захранвания, но защитите на камерите за телевията ги изключиха. Стана гаф. В залата не се усети, но предаването по телевизията се е прекъснало. Веднага ДС се хвърли да проверява провокация ли е това или що и какво се оказа:

   В момент, когато говори нашия министър каква добра работа са извършили, котка влезнала в кабелен колектор да гони мишки и стигнала до ЗРУ-то, където направила к. с. на страна 10 кV и уредбата превключила на резервно захранване. Котката там! - неизпаренната й част, няма провокация. Министърът - по-нисък от тревата, наподобяващ попикано мушкато. Изписвал е после пред ДС кофата с мастилото да обяснява защо не са уплътнени кабелните простори, та вътре могат да влизат котки когато си поискат.

   И още един пример от енергетиката:

   Построяват ВЕЦ Кокаляне и ще го предават в експлоатация. Идва министърът на енергетиката тогава, Кимон Георгиев. Някой от строежа трябва да каже нещо, но всеки се дърпа, притеснява се от министъра. Фащат партийния секретар, селянин от Монтанско и го накарват да произнесе реч– той няма избор - повеля на Партията! Качва се той на трибуната и произнася реч в две изречения:

   Какво можааме – направиаме! Кому му не аресва – да се ебе майкята!

   И решително слиза.

   Този категоризъм на партийния секретар от Монтанско отнасям днес към тези, на които промяната на времето им не аресва, като се обръщам към тях и аз с две изречения:

    Кой може да живее по декретното време – да живее! Кой не може - да си ...  ...кята!

 

    Да ни е честита новата придобивка!

 

   

 



Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sekirata - ДА СИ КЮТА...
31.03.2013 23:15
ХИ! НЕ БЕШЕ ЛИ ТАКА?
ЛЕКА ВЕЧЕР!
А
цитирай
2. mt46 - Поздрав, Коста,
31.03.2013 23:45
за интересните спомени!
Да ни е честито новото време!...
цитирай
3. sande - Интересен спомен от едно застойно време, но сега няма и това ...
01.04.2013 21:50
Кое време сме сега?

Никой не знае.

Кой не му аресва - да се оплаче на арменския поп.

За да не използвам красноречивата фраза.
цитирай
4. planinitenabulgaria - И други не спазват новото време:
01.04.2013 22:39
sande написа:
Кое време сме сега?

Никой не знае.

Кой не му аресва - да се оплаче на арменския поп.

За да не използвам красноречивата фраза.


Магаретата, вързани покрай градините се разревават точно в 12 ч. за вода или да ги премесят на сянка, защото тогава слънцето им грее най-силно на гърба. Едно ревне и всичките се разревават. Сега обаче не реват в 12, а в 13 ч.
И кокошките не признават новото време - щом слънцего ги огрее хоризонтално се изкудкудякват и си лягат. А петелът се намества между тези, които е "газил" през деня. Разклопаните пропъжда далеч от себе си...
цитирай
5. shveik5 - Ако беше Чудомир, щеше да каже,
02.04.2013 02:28
че си надиплил тия сладки приказки като нанизани листа тютюн на дълга низа, стройно и умело. А аз ще река, че са бисерни маниста изрази като-„ ..опитваше да пристъпи напред, макар пред него да имаше трибуна. Вълнуваше се.” ....а и „Името на най-първия той признасяше по-често отколкото свещеник „Господи помилуй!” по време на богослужение.” Приятно е четенето!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188517
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031