Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2013 11:42 - БОНЕ СВИДНЕНЕЦЪТ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3110 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 01.03.2013 12:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                БОНЕ  СВИДНЕНЕЦЪТ

 

    От години слушам за кражбите на някакъв разбойник в района около махала Свидница, известен под това име. Това ли е действителното име на придобилия известност крадец или е негов прякор, не зная. Той се заселил в махала Свидница към с. Томпсън в зората на „демокрацията” и оставал там до сега. Препитанието му идвало от кражби. Преди 1990 т. го издържала жена му, но от тогава го изгонила. Той се заселил тук и превърнал престъпността в свой поминък. Подчертавам, престъпността, а не кражбите, защото хората се страхували от него, бил изключително опасен. На още два разбойника от Томпсън пък налетях в планината, без да бях чувал за тях – Близнаците. Те били изключително агресивни при престъпленията си – грабежи, при които с бой принуждавали възрастни хора да им дадат парите си или нещо друго ценно, което притежават – пръстен, обици. След боя и стреса от тия разбойници бе починала баба, но се е разбрало кои са убийците и ги издирваха от полицията. Вместо разбойниците на предполагаемото място където трябваше да бъдат те се оказах аз. Описах този случай в блога си. Чувал съм и за човек, който управлявал престъпността по Церецел от Томпсън. Такъв биринджибабаит имало и в Реброво. Престъпността в този район е поминък за някои хора и съм чувал за такива младежи и пиянища от Реброво, Луково, Батулия. А е толкова лесно да бъдат изловени тези престъпници. Давам идея как да стане това:

   Има хора, които с отваряне на гаровите кръчми сутрин започват да пият. Чувал съм ги да си говорят: биричката ще ме оправи. Когато е хубаво времето те са пред пиячниците, насядали с бира в ръка, гледат в една точка, мръсни, брадясали. Тези хора не работят, нямат никакви доходи, от къде имат пари да пият по цял ден? Мисля, от свалените жици от къщите и вилите на хората най-вече. Защо тайни агенти не ги снимат и после да ги проследят и хванат къде се подвизават по нощите? Като се качат на влака до кой скрапопункт ще отидат и т. н. Аз ли да давам акъли на полицията какво да прави? Тя не знае ли или пък нЕщи, както тук я корят, за гдето не пази имуществото на хората.

   А сега за Боне Свидненецът:

   Понеже пътувам през зимата от Томпсън до Кътина и преминавам през Свидница се заинтересувах, опасен ли е този човек, Боне Свидненецът, ако го срещна. Казаха ми, че вече е доста стар и поради това не е агресивен, но пък че хората в целия район около Свидница ги е страх от зулумите му, които той може да им причини по имотите като отмъщение ако изпеят за него пред полицията. Кръщението си като виден местен разбойник получил в махалата Свидница внеднага след Десетото, където след системни забележки на един краден от него животновъд, Боне...го убил, удряйки го с кол по главата. Държали го в полицията няколко месеца, за съда обаче не се намерили убедителни доказателства, излязъл от ареста и се той върнал отново в Свидница, но вече взел страха на всички там. Тоя не само краде, но и убива!  Харесало му в Свидница, останал там. И продължил с кражбите, продължавал и днес. Попитах хората, защо не го набиете, защо не дадете оплакване до полицията. Те отговориха, че не смеят, защото като разбере ще им запали къщите. И не го закачат. Вече бил доста възрастен, едвам ходел, но пак си „докарвал” доходи.

    Тази зима преминах на два пъти през Свидница, но все не срещах хора из махалата. Писал съм постинг за тази махала, която е част от някогашният мегакомплекс от махали Церецел. Махалата е в лъка, където се събират две чудно красиви долчинки. Рудниците за базалат обаче причиниха много разрушения по долината на река Скока – така се казва реката след като се съберат двете кристални рекички в лъката. Между тази лъка и с. Томпсън се добиваше базалт и природната среда там бе ужасно наранена. След демокрацията мутра купи рудника и сградите, където се смилаше базалта и ги закри. После препродаде сградите на фирма за скрап. Тя взриви железобетоонните сгради, сдъвка бетонните парчета със специални японски машини, извадиха желязото за скрап. Освен това районът бе превърнат и в незаконно сметище, там стана ужасно. Скатовоте на планината пък бяха оглозгани до скала поради добива на базалт. Виждал съм снимка на площада на Хирошима след бомбардировката, сега около сградите на рудника е същото.

   При последното ми отиване в Свидница видях два стареца, които успях да фотографирам. Попитах ги разрешават ли да ги снимам, като единият се съгласи и се усмихна при снимката, другият не само че не отговори на поздрава ми, но не отговори и на въпроса ми, не ме потгледна, все едно не срещна човек. Аз обаче му снимах гърба. Още един старец има в селото, който гледа животни. Него този път не го видях, макар да минах под къщата му. Животните чакаха да бъдат изведени след като се стопи скрежа по тревата, което ми дава основание да мисля, че не този е Боне Свидненецът, защото крадец вместо да гледа животни, ще предпочете да си открадне каквото му е нужно без да полага този тежък труд.

    Туристическите маршрути от Свидница съм описвал и сега само ще ги маркирам:

    По дясната река се отива в посока на с. Церецел, като изкачването е доста дълго. Долината гледа на юг и има много махали по нея.

    Направо се отива на Кътинския превал, където може да се слезе директно в Кътина. По този превал говедата на Кътина са били изкарвани на зимна паша по Искъра – т. н. искърско сиво говедо, което е било аклиматизирано да презимува на открито. Ако се продължи по рида в ляво отново може да се слезе в Кътина – маршрутът е един от най-красивите по Мала планина. В дясно от Кътинския превал се отива за с. Церецел, като се върви билото на Мала планина, което предоставя десетина нвъзможности за преходи-мечта. Още един прекрасен маршрут отбелязвам - може да се продължи по разклонение от рида за Кътина към Курило. Този маршрут също е красив, минава се само през церови гори, но преди Курило спускането се извършва по разкривката на урановата руда там. Няма радиация, залесено е ударно с черен бор. Мутра е купила рудника ведно с промивните инсталации, в които има хиляди тонове стомана, но вероятно чака да спадне радиацията и не усвоява още суровината.

    Всичките маршрута тук са много красиви поради релефа на планината, която макар да не надвишава 1000 м. н. в. има изразен алпийски характер.

    Прилагам няколко снимки от района на Свидница. Махалите са разположени в две долини с площ около 30 кв. км. Само в ниската част на долините има няколко „непретарашени” къщи, доста големи. Две основни причини има тук, за да няма никакво бъдеще този район – смразяващите кръвта грозотии и разрухи докато се достигне до неунижожената още пприрода и ужасяващата престъпност в този район на Община Своге. Тук може да се заснеме нов сценарий на филма 1948-1984 и да се показват снимки какви ужасни рани могат да причинят на Майката-природа съвременните примати в страна, която държавата просто я няма.           По случай Баба Марта поздравявам в клипа общинарите от Своге с една песен, написана такиви като за тях:




image

Символика? Дали тя важи само за махалата Свидница,
 или за цялата страна, на този въпрос малоумницата ми
няма отговор...

image

Като нема джелезце в тез бетонни блокове, така и ще си останат непредъвкани!

image

                                              След извличане на суровините....

image

Японските бетонодъвкачки няма как да се покатерят до горе...

image

        Община Своге не отговаря повече за безобразията - тя е турнала табела!

image

                                                 Соцът остави това....

image

Непретарашена хубава вила. Никой не идва вече тук. Още една такава има наблизо.

image

                   Някой си живее тук както дедите му преди стотици години...

image

Този човек отмина покрай мен все едно не срещна никой.

image

Този човек се съгласи да го снимам и дори се усмихна.

image

          Тук някога е имало деца, ходели са на училище.

image

                                               Махала Свидница - център

image

Изчакващи да отпътуват до някой мутросклад метровици. Сега от тях се печели най-добре, повече от наркотиците и проституцията.

image

                                                Метровици.........

image

В началото е мутрата. После идва чиновника от Общината, от Горското, от МЗГ, циганските секачески бригади и започва превръщането на гората в метровици.

image

До тук е стигнало разклонение на пътя. Тези пътни апендикси в Радомирско наричат куркапани. 

image

Сечта е законна!!! И какво като махнаха в Своге кмета на
ДПС и турнаха кмет от ГЕРБ. Той спря ли унищожаването на горите?
Веднаж някъде създадена мафия не може да бъде премахната.
Тя мотивира и следващите да я пазят и така, до края на света?

image

По този път се наложи да ползвам за първи път новите си обувки. А тук бе кътче то рая.

image

В това превръщат мутродърводобвниците пътищата в плранината.

image

        Не е много нормално през зимата да се разхождат животинки под дъжда.

  image

Един човек преминаваше през реката и аз го снимах.
Стори ми се доста смешно, защото това става на 25.02.

image

     Подаръкът ми за рожденния ми ден, 22. 02. - нови обувки и акумулаторни батерии за фотоапарата. Три дни по-късно така изглеждат обувките ми защото секаческата мафия е разширила прекрасния горски път и го е превърнала в кално препятствие. А за обувките имам лимит - едни зимни и едни летни на година. Понеже се придвижвам и бос, влизам в тези граници.

image

            Единственият начин да се премине през реката е тя да се прегази.

image

Циганска бригада сакачи от Берковица се е развъртяла в дъбовите гори на Кътина. 




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Поздрав, Коста!
01.03.2013 12:01
Много е кално!... ЧБМ!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - И нещо от мен, съвсем пресно:)))...
01.03.2013 14:29
И нещо от мен, съвсем пресно:)))

Пее вече вън капчука,
Баба Марта днес е тука,
покрай нея внучка тича,
ранна пролет се нарича.
Те със младост ни даряват,
нов живот ни предвещават
и ни пожелават:
Да сме бели и червени,
винаги засмени,
с мечти окрилени
и от любов опиянени.

цитирай
3. stela50 - Разказът и разходката оставят горчивина ...
01.03.2013 14:54
Но днес все пак е първият ден на март ...
А Баба Марта носи пролетта,
здравето, щастието и радостта!
Аз ги пожелавам всичките и на теб, Коста !
цитирай
4. tota - Честита Баба Марта, Коста!
01.03.2013 15:02
Да са изпълнени със здраве и щастие дните ти!!
цитирай
5. sande - Боне Крайненеца с неговата кравичка Сивушка от известния разказ на Елин Пелин и ...
01.03.2013 17:25
... и Боне Свидненецът от 2013 година.

За тези над 70 години това ли е пътят , който сме изминали.

Картинката не е много радостна, нито при единия Боне, нито при другия Боне.

Какъв път е изминала България през това време и къде се намираме?

Поздрави, Коста!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188431
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031