Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2013 22:21 - ЗА БЪЛГАРИЯ С ТЪГА... /втора част/
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1646 Коментари: 3 Гласове:
12

Последна промяна: 06.02.2013 22:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                       ЗА  БЪЛГАРИЯ С ТЪГА....  /втора част/

 

      Зимата е най-активното ми време за туризъм, но през това годишно време се активират и други категории  /хора?/. Това са ловците-бракониери, дърварите-бракониери и крадците. Няма да крия, че на тях дължа посещенията си в планината, защото без следите от техните коли щях да ходя не на истински туризъм, а...на Витоша.

     Доста снимки съм поместил в блога си за изявите на тези три категории „хора”. Имах много коментарии към постинга си „Обесените лисици”, защото жестокостта там нямаше граници. Страшно нещо става по гората, но не само там, а също и по планините, където все още живеят хора и където има къщи с непостоянно присъствие в тях. Това се случва и по селата из цялата страна, но набезите на крадците стават все по-дръзки и нагли. Ленин говори за спираловидния характер на развитието. Всичко на света се повтаряло, но в малко по-висша форма. Това може би обяснява защо някогашните крадци /кърджалиите/ са правели набезите си на коне,  а днешните сторват това с джипове. И друга разлика има, загатната ни от Ленина. Едно е да натовариш коня си с откраднати вещи, друго е да натовариш голям, айдушки джип, някои от тях с товарен отсек отзад.  Няма вече тълкуващи въпросите на ленинизъма партийни кадри, налага се да си ги разтълкувам сам: пак има крадци, които опустошават страната, но сега те са по-висши. Едни са седнали в канцелариите и с калем в ръка ограбват хората, другите – както кърджалиите някога, но пък сменили конете с джипове. Това сигурно е има предвид Ленин!

   Ще цитирам още един човек, макар никак да не му отива да го тургам до Ленин – Николай Хайтов. Той е проучил доста документи за хайдутите по Родопите, между които включва и кърджалиите – нагли разбойници, превърнали грабежите в поминък и натрупали чрез престъпност големи богатства. Тяхната сладка работа - печеливша като тази на висшите ни магистрати днес може би? - е станала пример за много хора тогава и те да се опитат да подхванат техния „бизнес” - вместо да работят, да крадат. Намножили се престъпниците, поемали по „бизнес” към селата в полето все нови и нови банди, но положението в България вече било доста различно – от извършените до този момент грабежи България заприличала на гол тупан, от когото вече нямало какво да се ограби. Селяните започнали да напускат плодородното поле, което ги е хранило и да се местят по ниските гористи планини, търсейки до толкоз скришни мста за ново нсело, от които и петел да пропее да не може да бъде открито то от кърджалиите. Бедни, но пък защитени от престъпност!

   Дали тези години, когато престъпността е била поминък не се завръщат пак? Дали хората от селата поради престъпниците не започнаха да напускат населените си места и да се местят, но не в планината, където да търсят недостъпни за крадците места, а в градовете, където те разчитат да ги пазят държавните ведомства? Според мен, да! Този процес оголи от към български етнос една голяма по площ територия, която произвеждаше  голяма част от храната за хората в държавата ни? Напусналите родните си места няма да се върнат повече обратно дори къщите им да не бяха обезскрапени, обезджичени или тотално разрушени, а бяха останали здрави. Прекъсването на връзката с родното място е много сложен процес. Ще дам и пример: като изгониха хората от полупустинята Източни Родопи дали там отиде да живее някой друг? А престъпниците, преследвайки жертвите си, от които те набавят храната си - по-точно ползват ги за гостоприемник, към който да паразитират - мигрират след тях също към градовете в опит пак да запаразитират към тях. И опитват да прехвърлят там престъпната си дейност като я извисят на едно следващо по-високо ниво на спиралата, за която споменах.

   Аз мисля, че има някаква прилика между някога и сега. Вече изтъкнах един важен елемент между някогашните кърджалии и днешните айдуци, който и тогава и днес е налице - разложението на държавата, в чиито тор избуява престъпността. А последствията за страната от тези процеси -  тях ще илюстрирам с две снимки. Символично избрах два паметника, от които вече наистина няма какво да се ограби. Не че те са голи като тупан - дори стърчат! - но най-важното по тях, суровината за скрапопунктовете във вид на бронз я няма. Кой го интересува другото? А с унищожаването на паметниците се заличава и народната памет... Без нея няма и държава. Защото в една „държава” без народната памет вместо хора от един етнос с обща вяра и ценностна система ще се напопулират неуправляеми пазарни примати...

   Извън темата ще допълня, че като метастази от общия процес на разложение, който се шири днес  в страната се появиха примати дори...в Блог.бг. Те в него няма как да откраднат от дарбите или интелекта на тези, които погрешно считат за съблогъри или да започнат да се облагодетелстват от тях, поради което анонимно - чрез втори никове или директно, агресивно се стремят да ги обиждат, да скършват вдъхновението и таланта им, да ги приматизират като тях. Тази категория примати свързвам с двете следващи снимки. На това ми приличат. Но не са ги докарали други до туй дередже, те самите...         




image

  Останки от паметника на Дядо Вазов в местността Залъмово клъденче. След Освобождението той идва тук да разговаря с овчари, очевидци на бягащите от
зулумите на турците в Сопот. Долината е между върховете Амбарица и Малък Купен
и е една от най-красивите в алпиския пояс на Балкана. Паметникът бе доста оригинален - надграден е камък с определен наклон и на него бе захваната с бронзови клинове много тежък бронзов барелеф на Дядо Вазов, чиято тежест носеще скалата от долу. Липсата на лепило на тази височина правеще пачетника вечен, зад него свободно се стичаше водата.
   Добре се вижда мястото на плочата. А плочата? Предрешени като боровинкари ромове от махала "Медов дол" в Карлово са я свалили, качили на кон и отнесли в гараж, където тя е била нарязана на парчета. Ромовете са хванати. Били са непълнолетни, не са знаели какво вършат.

image

  Останки от соцпаметник. Имаше  много бронз по него във вид 
на венци, на букви, на пушки, на офицерски дрехи и фуражка. 
Снетата от паметника суровина замина за скрапопункта в квартал
"Тунел №8" на Своге. Кой ли я е свалил?
  Това е моделът, по който върви България. Те на това ще заприлича
тя съвсем скоро. Преди избори никой не закача крадците, оти са 
електорат и сега те са неудържими като свинкя в овулация.                                                                                                                                                                                                                             Послепис:                                                                                                                                                 Известна е съдбата на паметника на Владимир Димитров-Майстора, който е в центъра на с. Шишковци. Български граждани, дето са на края на града /Кюстендил/ и около тях има изпровизирана стена, свалиха паметника. Полицята се задейства и го откри. В някаква къща в маалата им, нарязан на парчета. 
    Имало е обаче гипсова отливка на паметника, по която той е бил направен и бе изготвен негов дубликат, който отново е на мястото си. Дано този път за постоянно..     



  



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Крадците и
06.02.2013 23:17
измамниците се усъвършенстват... Не знам - като разграбят цялата страна, ще остане ли нещо?...
цитирай
2. germantiger - ...
07.02.2013 11:23
Смъртта на народите (в случая на един) и Шпенглер бледнее!

Ще линкна втората ти част до познати и в две групи във вибокс7 както винаги цитирайки коректно блога ти.
цитирай
3. stela50 - Много тъжно наистина ... и винаги се питам защо ...
07.02.2013 12:26
какво се случва с нас ...
...А с унищожаването на паметниците се заличава
и народната памет... Без нея няма и държава...
Поздрави за постинга, Коста !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12187041
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031