Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2013 18:42 - КОРЕНИТЕ НА ПРЕСТЪПНОСТТА...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1961 Коментари: 3 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                          КОРЕНИТЕ  НА  ПРЕСТЪПНОСТТА

                    У  НАС  СПОРЕД  ПОСТРАДАЛИ  ОТ  НЕЯ

 

     Много пътувам, много ходя, много хора срещам. Болката на почти всички е една: масовата, повсеместната, вилнеещата битова престъпност в страната, която е извън контрол и вече не може да бъде обуздана от правителството, която налага нормите и поведението на живот на хората в страната днес, решаваща е за миграцията вътре в страната и извън нея. Имам предвид напускането на родните места поради невъзможен повече живот там в резултат от набезите на престъпниците и застрашена сигурност поради агресията им. Отварям скоба, има ново понятие, отмъщение. Това е отговорът на престъпника или на други негови приятели-престъпници след жалба от ограбения до полицията с конкретни данни. Тогава нещата стават много страшни. Застрашен е животът на хората, които са потърсили правата си, застрашена от запалване е къщата им. Наскоро писах за такъв случай в с. Желен, където изгоря плевня. А за миграцията ще пиша в следващия си постинг. Сега ще предам разказите на хора, пострадали от престъпността, като след преживяното или след поредица престъпления срещу тях те са премислили живота си и са взели трудно решение той да бъде променен – да напуснат населеното си място, да изоставят определен имот, но да се спасят от ужасите на престъпността. Този проблем става много страшен за огромни региони от страната, но той пуска метастази вече навсякъде из нея. Ядвлението се нарича битова престъпност. Тя обаче става все по-нагла, все по-агресивна,  мачка хората като валяк, променя техните съдби, прогонва ги от родните им страни или от родината им. Спасение няма! Всички пострадали смятат, че престъпността в България съществува, защото престъпниците и полицаите „играят” в един отбор, в смисъл полицията е „мотивирана” от престъпниците да ги пази. Хората считат полицията за корумпирана и не вярват, че тя ще им помогне, не винаги при грабежи те се обръщат към нея, считат това за безполезно. Хората споменават конкретни имена на действащи полицаи-крадци, за други казват, че след пенсионирането си „зачуквали” частно по този начин, трети пък се изпедпцвали като крадци още докато работели и не било възможно да ги хванат и изобличат. Чувал съм примери за граничен полицай, който със закрит камион и екип от ромове товарачи окрал десетки вили по река Батулийска, защото камионът му бил голям и не можел да се изкачи по тесни пътища. Въпреки жалбите до Свогенското РПУ, в което посочили името, номера на камиона му и маршрута – Реброво – Своге - Годеч, те така и не фащали престъпника.  Оти от полицията нЕщат, добавят хората. Намерили обаче хората връзки в София и го хванали след проработка и цивилни агенти. Казали на обраните после, че е уволнен от работа, ще го съдят или не, не е ясно, ще обезщети ли с нещо окрадените – също. Аз обаче знам какво ще стане – той ще плати с част от окраденото на съдиите и ще излезе от съда кристално чист, като спрайт. И ще започне „бизнеса” си с още по-голям камион.

   За случай с друг пенсиониран полицай говорят за с. Реброво. Той, твърдят хората, организирал кражбите там и се облажвал от тях, заради него никой не закачал крадците. Много страшен бил този човек, никой не смеел да му се изрепчи. Агресивен бил и към съседите си и крадял от тях, включително и кокошките им, но те не смеели и да гъкнат. Само с най-близките си споделяли не толкоз за щетата, колкото за страха си от него.

   За пенсиониран полицай-престъпник от Кюстендил също говореха. Неговата жена той уредил да работи цял живот като доносник на полицията. Сега и двамата ги подозират, че той „играе” с ромовете-въртачи от Кюстендил, като в този „бизнес”  отново е включил и жена си да работи като муле, пренасящо парите от жертвата към престъпниците. Ще ги оправят, казват хората. Който измамили по телефона, измамили го. Той си има връзки, квото требе, ще го стори, он си знае как.

   За друг полицай говорят от София, изгонен от работа заради кражби, но е бил на висок пост. Провеждал е следствени действия срещу крадците, но при разговорите се уговарвали да дЕлат. За да го унижат били го вкарали на разпит в канцеларията му. Възможно е крадецът да се трогнал от този акт и да си е направил секуро или пък да е казал: Аз вече така няма!

   Слушал съм и други истори за полицаи-крадци или играещи с крадци, но не си спомнявм всички. Това са неприятни разговори и главата ми се изчиства от тях автоматично. Спомних си още едно твърдение, че полицаите не плащали за колите си гражданска отговорност и други работи, при спиране за проверка казвали парола: Аз съм полицай! Имали и „служебни” карти в колата си да паркират навсякъде, все едно са по служба там.

   Голямото обвинение срещу полицаите е, че те знаят кои са крадците в района им е не предприемат нищо срещу тях. Нямали права, можели да ги задържат 24 часа ако няма труп, после те излизали и отново крадяли, това било оправданието им. Полицаите твърдяли още, че работата им е рискова, могат и да ги убият престъпниците, не са достатъчно за задачите си, нямат материална база като автомобили и др. и че престъпността в страната не е само функция на полицята, срещу която хората негодуват. Така обяснявал шефа на Свогенското РПУ в приемния си час на жалващите се от несекващите кражби по домовете им. А хората преценяват работа  му така: Нищо не върши, оставени сме на крадците! Разбиха ни!

   Тук ще вмъкна един герой от разказ на Николай Хайтов, кучето Катерин. То пазело козите но...

   Козарят забелязал, че то много лае срещу вълците, но не ги закача, а те с козата на врата минавали хребета, с тях и кучето. Погледнал той веднаж зад хребета и вижда, че кучето яде козата заедно с внълците. И после поучава по-младите козари:

   Внимавайте много с храната на кучето. Дадеш ли му много, не пъди вълците. Дадеш ли му малко – краде заедно с тях. Границата е много тънка! Дали не е така и сполицаите?

   Ще вмъкна и още нещо:

   От гара София Север с автобусите от някъде идват ромове и се качват на влака за Своге. Казаха, че отиват да си вадят документи и да се регистрират за изборите, така наричат те референдума. Виждал съм и други подобни ромови предислоцирания преди местни или общи избори, но ги возят предимно с микробуси и по-малко с коли. Тези се придвижват сами. Личи си, че пътуват самосиндикално, подведени от психозата, че ако си подадат гласеца където требе, ще има и кяр за тях. Явно отиваха при роднини в Своге, защото бяха с деца и мобилни телефони, които постоянно им здвъняха, доста бяха опърпани и мръсни. Надяват се да си подадат гласеца за ядреното бъдеще на страната, което ще им осигури безплатен ток в бъдеще, а сега – кебап, бутилка олио и – дай Боже - 50 лв. Знам, че това е гласовата тарифа, но за местни избори цената скачала много според нуждата да се наклони везната, или казано по друг начин, да се подмени вота на хората.

   Престъпността в Пролома – към него включвам около 2000 кв. км. площ! - където тази зима често пътувам, не е вече дело само на ромовете. Хората говорят за престъпни центрове по села и махали, които са известни на всички – и на полицията и на кметовете – но тяхната дейност не секва, а се е превърнала в поминък. Като село с утвърдени младежи-престъпници виладжиите споменават с. Батулия. Там имало група момчета с всичко необходимо за обири по вилите, включително и транспорт. Кои са тези младежи, то било ясно. По цял ден пиели в една от кръчмите. Хем не работят, хем пари имат, работата им била ясна. Включинтелно и на кмета на селото, - мисля, че споменаха име Славейко - но он си затрайвал, оти кръчмарките му били роднини, а момчетата им навъртали голям оборот. И никой срещу тези престъпници не можел нищо да направи. Хората /виладжиите/ обвиняват кмета, че окрал всичките пари за селото с неговите си авери, на които възлагал фиктивни  поръчки. Той пък се оправдал, че големият кмет /от Своге?/ му отпускал пари за селото, но посочвал и какъв процент трябва да му върнат от тях за него. Халваджията за бозаджията...

   Достатъчно е, казват хората, до изловят полицаите всичките пияници по гаровите кръчми през деня и да ги попитат от къде, след като са безработни имат пари да пият по цял ден. Чувал съм за Луковска бригада, такава от Владо Тричков, от Томпсън и от други села. А ромбригадите пък били дислоцирани в Курило, Своге и Елисейна, но гастрольори-ромове пристигали непрестанно от Годеч до Видин. Аз не съм попадал на действаща ромбригада, явно Господ ме пази, но пък колко техни разузнавачки съм виждал и рриготвена за товарене суровина. Районът е изключително удобен за престъпност, защото тук полиция няма, закони не се спазват, вилнеят престъпници, аз казвам, тук вече не е България. Освен липсата на полиция в този регион, тук има и много неконтролирани пътища, които се ползват от крадците. Тези пътища се подържат от Горското, от Общината. Това е пак стратегия на престъпниците, които с пари на споменатите институции си осигуряват пътища, помагащи им в престъпната им дейност, напр. да секат /крадат!!!/ гори. Тук вилнеят скрападжии, крадци на животни, крадци на гора, ловци-бакониери, не мога да изброя всички престъпници. Те от това се препитават. Опрадават се, че тук работни места вече няма. Та заради това крадяли и пиели...Не споделям това тяхно обяснение.

   Къде е мястото на почтените хора в този доста голям регион, към 2% от територията на страната? За тях място тук няма! Те нямат и минута спокойствие, защото трябва да си пазят дома, за да не намерят жиците си изтръгнати, печката им – откарана на Отпадъци, храната и дървата за зимата – изчезнати. И когато спят не са спокойни, защото нощта е удобно време за набези по животните на хората и имуществото им. Това не е живот, а мъка! И те бавно и мъчително вземат решение да се премесят от тези невъзможни повече за живот места. Градинката, където те си произвеждат по нещо запустява, животното, което им помага да не „тежат” на пазара или магазина следващата година няма да бъде купено и гледано. Тази малка стопанска единица умира под ударите на престъпността, която се нарича битова. Която няма как да бъде спряна, защото нямало труп. А не е съвсем да няма. Има и трупове. Попаднах на два убиеца, които полицията преследваше в планината и – благодаря на Господа! – размина ми се.

   Тук ще се повтори сценарият от Северна България – хората напускат домовете си, в тях се самонастаняват ромове. Следва усвояване на суровиината от домовете и двора им, пълна разруха и преместване на ромовете в друго подобно село със суровини за Отпадъци, което до година – две превръщат в срутище и то се напуска отново. Този сценарий е вече в ход в Елисейна. Изоставените къщи на селяните нагоре покрай реката и римския път вече са пълни със самонастанили се ромове в тях, защото общежитията на Елисейна АД им станаха тесни. А от Видинско непрестанно идват новопредставени ромове тук. И стана ужасно, писал съм за регоиналната, екологичната и всякакви катастрофи след закриването на комбината. Който е преминавал като турист от Елисейна до Враца по римския път, знае за какво говоря. Или пък с влак през Елисейна.

    Тези процеси са общовалидни за страната. Ще посоча и селата около Вършец. И там има страхотна престъпност, като битовата има в основата си ромовете, а унищожаването на горите – общинарите и горските. Нека някой поговори с хората от селата  Долно ило Горно Озирово. Но да побърза, защото е възможно там да не може да се намери и един човек, а от домовете им да се показват...ромове.

    Престъпността – тя има много лица, тя е навсякъде. Давам пример за министерска престъпност. Никито Василев се уговарва с проектанти – половината от 5-те милиона за него! – и обявява, че ще строи нова гара. Прави конкурс за проекта, печелят неговите хора, но се оказва, че сега точно не е моента да се строи гара. И се бръктисват от проекта. На проектаните обаче е платено. И на него...

    Друг пример с метрото. Общинар се договорил с фирмаджия да направи  декоративни тротоарни мозаечни топки за ограничаване на пътното платно на бул. Черни връх от ул. Сребърна до първата спирка са метрото. Мутрата /пардон, фирмаджията/ направил топките, монтираха ги, но те се спукаха. И какво се оказа? Обемът им е запълнен не с бетон, а с негасена вар. Тя поела вода, увеличила си обема и...топките сега са разпукани. Те имат гаранция но... Фирмата си е сменила името, тази няма нищо общо с гаранцията, подписана от общинара и мутрата. Софиянци ще платят за нови топки. А общинарът е знаел за това, със сигурност това е била офертата с най-ниска цена, респективно и най-голяма комисионна. Схеми за източване се нарича това, не битова престъпност. Тези две неща са свързани обаче, все е престъпност. Но има и нещо добро все пак: Ако мутрата бе напълнила топките не с негасена вар, а със съдържанието на някоя незаконно източена близо до работилницата й фекалка? Щеше да е доста по-неприятно, мисля си, ако неприятната гледка от спуканите топки на фирмаджията би провокирала и  обонянието на ползващите тротоарите.

   Та, мисля се, че само където ще плащат софиянци за нови топки си е чист късмет - варта просто не мирише!

   А твърдението на полицията, че борбата с престъпността не е само нейно дело – аз го споделям. Сив сектор, престъпност като поминък, отвличания, какво ли не. Тези неща не засягат обаче обикновените хора – те страдат от битовата престъпност. Тя е тази, която руши устоите на страната, предизвиква миграция, не разрешава на хората да живеят нормално, да произвеждат. Но пък породи толкоз охранители и охранителни фирми, каквито никога до сега не е имало в страната.

  

   




Гласувай:
10



1. nicodima - Някой беше казал:
27.01.2013 20:08
Всичко е пълен хаос, само престъпността е организирана! : ))

Не е за смях, но е вярно!


цитирай
2. sande - Поздрави, Коста!
27.01.2013 20:10
Отново си на върха.

За тези, които могат да четат и имат слух.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Да!
27.01.2013 22:47
nicodima написа:
Всичко е пълен хаос, само престъпността е организирана! : ))

Не е за смях, но е вярно!




Това го каза Sparotok.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12187766
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031