Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2013 23:24 - МАРШРУТЪТ УРОВИШ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2436 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 12.01.2013 23:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       

                                           ПРЕХОДЪТ  УРОВИШ

 

    Този преход е удобен за прибиране от хижа Лескова, но е доста дълъг. От х. Лескова гара Реброво по рида Уровиш се достига за 10 часа и дори повече. Да се измине преходът от гара Реброво до х. Лескова е още по-трудно заради денивелацията, която надвишава 1000 м. Но пък си заслужава!

    Наименованието на прехода идва от махалите Уровиш и едноименния рид, по който те са разположени. Те имат форма на полудъга над с. Бакьово. Всичките махали са покрай изворчета по южния скат на рида, а някои са на самия рид. Височината им е около 1000 м. н. в. Няколко думи за този приказен рид: 

    Той е между реките Оградишка и Огойска, която след вливането си в р. Ябланишка се нарича Батулийска. От север този рид е доста стръмен и горист. Там има местности, наричани мъртвини. Това означава, че в тях не може дори да се навлиза. Те са влажни, обрасли са с виещи се гъстаци като къпини и павой, дебел колкото дърветата, в тях има блата и кал през цялата година. Тук наблизо, но не на този рид е известната Марина мъртвина. Освен мъртвини по северната страна на рида има рекички и много широколистна гора. А мъртвините – те са си необходими. Това са скривалищата за дивите животни. Не само джип, но ловец не би навлязъл в тях защото така ще се сурне по хлъзгавата стръмнина, че ще се спре чак в р. Оградишка.

   Не таково е положението с южния скат на този рид. По него има не само има райски водосборни зони с изворчета, но и прекрасен изглед към Софийската планина и към централното било на Балкана. Ридът не е права линия, а се гъне по всички възможни начини. От всяка гънка започва рекичка. Северните му гънки те са закосмени с гори и храсти по такъв начин, че не може да се проникне в тях. Там са скривалищата на дивите свини. Южните обаче са моделирани от хората, за да им по-удобно да живеят в тях. Където става за ливади, такива има. Дъбовата гора е запазена, за да не пресъхнат изворчетата. Около къщите има големи  дъбови дървета да пазят от вятъра. Не са били образовани хората екологично, но са имали такъв чип в главата за разлика от днешните. Само една долчинка от този рид която е в посока северозапад има махала и то на същия принцип – къщите са в гънките, бих казал дори в гънчиците на долчинката, където има изворчета, а пасищата са на минути над къщите. И където през зимата е свърталище на ветровете.

    Ридът Уровиш започва от с. Батулия, път от което повежда нагоре покрай манастира Свети Николай. Малко след това се оставя пътят за с. Буковец и се ползва пътят в дясно за махала Градо, който набира височина по билото на рида, но после преминава от дясната му страна. В махалата Уровиш все още има къщи, но постоянно обитавани вече няма. Въпреки това има още запазени автентични къщи с каменни основи и стени от плет. Направените от децата им по-съвременни къщи са окрадени от ромовете, като се започне от оградните мрежи. Много се търси метал – всякакъв! - за скрапопункта в Свогенски квартали Зли дол и Тунел №8. Пътят набира височина и става все по-обгледен. Взорът достига един прекрасен рид между Батулия и Искърския пролом, предпланините на Балкана и част от централното му било, Софийската планина, прекрасната долина на р. Батулийска в горното й течение. На уширение на билото има хан, където са почивали впрегатните и товарните животни, а стопаните им са нощували. Не след дълго пътят излиза на билото и вече не го напуска. Насреща е красивият връх Чукава, в дясно до него – вр. Биленица и едно море от ридове и долчинки, които дават началото на река Огойска. Тук имам един любим връх, Буковския чукар. Не мога да не спра и да го погледам.

    Пропустнах да отбележа, че от махала Уровиш започва доста голяма река към Батулийската, но има и още една такава. За пътувалите от с. Бакьово към София тази местност е добре позната. А пътят –той вече не напуска билото и бавно набира височина. Следва нова голяма долина към Бакьово, и тя с махали, някои къщи още са обитавани. В дясно вече се виждат махалите на Огоя. От тук се различават поне десет долчинки с махали между централното било на Балкана и ридът, разделящ селата Огоя и Ябланица. Всичките са обърнтати на юг или на запад.Пътят навлиза вече в Буковец и първата махала е Ябланов дол. Малко след това на превала между Огоя и Буковец има останки от манастир и няколко къщи в местност, каквато сигурно има само в рая. От превала вариантите за продължаване към хижа Лескова са поне 10, но аз спирам до тук.

    За да успея да извърша този преход ми помогнаха джиповете на ловците контрабандисти. Сега е забранен ловът, но това тук не е България. Имаше на доста места следи от кръв по пътя, убити са били някакви животни. Едно куче бе с направо разкъсан заден кран. Ловците обаче имаха приятна външност, не гледаха на мен агресивно и бяха сигурно няколко пъти по-дебели и тежки от свините, които търсеха да гръмнат. За първи път тази зима от две години насам видях следи от вълци. Излизали бяха от гората, пресичали са пътя и се бяха спуснали надолу към Бакьово. Стъпките им бяха и в двете посоки, върнали са се. Един камък, покрит с малко сняг бе целият опикан от тях, маркирали са си теротирията.

   Днешният ден бе доста щастлив за мен, затова сега имам вдъхновение да направя постинг. Планината – цялата бяла в сняг от вечерта, на сутринта минали джиповете на мутрите и ми направили пътека. Това си е голям късмет. Все едно мравки да се събудят от зимен сън, да излезат за първи път на слънце и да намерят на мравуняка си...филия хляб.

   Ще поместя малко снимки на снежни смешки, макар да не са от този преход. Днес бях без фотоапарат.




image



image



image



image



image



image



image



image



image



image




image



image




image



image



image



image



image



image



image



image



image

 



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kasnaprolet9999 - Този твои постинг се е размножил ...
13.01.2013 00:43
Този твои постинг се е размножил много странно, като само първите два клонинга са еднакви:)) Иначе би могъл да ни светнеш все пак поне в началото в коя планина се расхождаш, та да знаем къде да те търсим ако се запилееш:))) Касваш, че "това тук не е България" и все пак уточни се ако обичаш.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Благодаря, г/жо Невена,
13.01.2013 12:00
kasnaprolet9999 написа:
Този твои постинг се е размножил много странно, като само първите два клонинга са еднакви:)) Иначе би могъл да ни светнеш все пак поне в началото в коя планина се расхождаш, та да знаем къде да те търсим ако се запилееш:))) Касваш, че "това тук не е България" и все пак уточни се ако обичаш.


Снощи всичко бе наред. Предполагам някой е споменал през нощта /на постинга/ негова майка и той се е размножил. Аз съм описал мястото, това е рид между реките Оградишка и Батулийска, който започва /сега допълвам това/ от вр. Чукава. На този рид се чувствам като на една по-издигната от другите вълни и от нея разглеждам океан от други вълни. Прекрасно е, а през пролетта тук има едни от редките минзухари в България, снимки от които имам в блога си и наричам ивичести.
Тук наистина не е България. Тук закони няма, има контрабандисти ловци и дърварски мутри, които посичат избирателно първо дъбовата гора, след това буковата. Беше пълно с диви животни, сега дори чакали няма, изчезнаха и ястребите. Всичко е застреляно от ловците. Хората напускат района поради ужасяващата престъпност тук.
В писанието си съм посочил и как се изминава този маршрут по целия рид. Сега ще доуточня, че той може да бъде започнат - ако се ползва кола - от с. Бакьово и от местността Смесите, където се вливат реката Ябланишка и Огойска.
В този район има един прекрасен маршрут. Ще го опиша в отделно писание. Истински жемчужин, както казват руснаците, че и с исторически места.
С пожелание по-често да посещаваш по-дивите места.
цитирай
3. sande - Вместо до обяд мързеливо да лежиш, да спиш, ела на хълма Уровиш!
14.01.2013 18:27
Да бъдеш като Коста здрав, и жизнен и с младежки дух - как? тука Виж!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12305992
Постинги: 4574
Коментари: 10805
Гласове: 18382
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930