Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2013 23:58 - Р Е К Л А М А
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1167 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                           Р  Е  К  Л  А  М  А

 

     След преминаването на празниците следва намаляване на цените, които са били нереално високи. У нас нереално високи са цените на електронните стоки. В САЩ един телевизор с отлично качество е два пъти по-евтин от предлаганите тук, като там има и периодични намаления на цените, а също и магазини за стоки, които не са се продали бързо. Електрониката е най-бързоразвиващата се промишленост и конкуренцията в нея е много голяма, както при автомобилите. Непрекъснато се появяват нови модели електронни стоки с доста по-добри качества спрямо предишните модели, но спекулирайки с това, търговците им определят нереални цени, преследвайки бързи и големи печалби със съдействието на рекламите и модата, която те налагат чрез нея. Има хора /пардон, мутри/ които не се интересуват от цените, искат да са първи в материалния свят и като им кажат, че нещо е хубаво – купуват го. Ето такъв случай, не е виц:

   Влиза мутра в магазин за часовници на ул. Пиротска и иска най-скъпият. Той бил от платина, с диаманти, но пък нямал цифри. Мутрата купила часовника, но се усетила, че няма скак да разбере колко е часът. Обяснили на мутрата: Когато двете стрелки са горе е 12 ч. Когато малката е долу, а голямата горе е 6 и т. н. Мутрата си тръгнала от магазина, но я спира човек и пита: Колко е часът? Мутрата гледАла, сметАла и отсякла: Рано е да се каже!

   Точно заради тези изроди цените на първите модели електроника са страхотно наеректирани, тогава има кои да купят първите бройки, но търговците не гризкат карфици – те следят продажбите и реагират ценово на броя на сделките. Производителите от своя страна правят всичко възможно да произведат новия модел стока с по-високи показатетели за сметка на новите технологии и материали като запазят почти същата производствена цена дори ако това налага преместване на производството в страни с по-евтина работна ръка. Производителите следят и изискванията на пазара, а тези изисквания ги налагат богатите, чиито интелектуално ниво не се различава доста от това на приматите. Точно заради тези примати /у нас им викаме мутри/ се появиха джипове с габарите от гирлянди, наподобяващи форми на гениталии. Това се търси, това правим, оправдават се производителите. Аудита, Беемвета, ако ги е погледнал някой как светят отзад едва ли ще е на различно мнение от мен.

   По-бедните хора – казвам така, защото у нас има бедни и богати, средна класа няма! – също се съобразяват кога да купят изгодно дадена стока, която бива оттласната поради модна тенденция от пазара и макар да е с добри качества, цената й пада. Мода и разум не са съвместими понятия и те определят дали сделката е изгодна и разумна едновременно. Спирам се на две стоки - телевизорите и фотоапаратите – точно за тях намаленията на цените ще са най-големи до месец.

    Новите телевизори са по технологията 3D, гледат се със специални очила. И са страшно скъпи...според търговците. Преди време се търсеше голям телевизор с плазмен екран, днес този модел не се продава и цените му падат постоянно. Покупката му обаче е неизгодна, защото консумира енергия колкото един котлон. През зимата можеш да си топлиш стаята с него, а през лятото? Същото качество на картината притежават и телевизорите от технологията LED, но пък консумацията им е незначителна спрямо плазмените. Новопредставените модели телевизори пък вече наподобяват хибрид между компютър и телевизор. Те притежават рутер за безжична връзка, SMART, DLINA и доста др. възможности, които едва ли ще се използват. Пак модата наложи търсене на много тънки телевизори и търговците продават тези модели телевизори на необосновано висока цена, макар „дебелите” да имат същото качество

   Какъв телевезор и какви такъми към телевизора трябва да притежава един любител музикант?

   Телевизорът трябва да бъде Full HD и да не е по-малък от 37 инча, освен ако мястото не разрешава. Трябва да притежава много входове - не по-малко от 4 бр. за HDMI, 2 бр. за USB, трябва да има входове за чинчове, изходи за усилвател на звука или тонколони. Ако телевизорът има входове с чинчове могат да се свързват към него поостарели модели камери, видеа с касети. Вече има и адаптори. Необходимо е също така телевизорът да притежава функцията Айнинет + за да може да бъде командван лесно с дистанционното, когато работи заедно с видеото.

   Към този телевизор трябва да има видео с възможности да записва на харддиск и на ДВД, което трябва да възпроизвежда записи от флашка, СД, ДВД и външни източници чрез входовете си.  Видеото разрешава прехвърляне на записи от харддиска върху ДВД и СД и обратно.Това видео има огромен харддиск и възможности да се „заяви” запис от определена програма дори след месеци. То дава възможност да се прехвърлят с негова помощ на ДВД записи от по-стара техника, дори от лентов магнетофон. И видеото трябва да има функцията Айнинет +, за да се „стикова” абсолютно с телевизора.

   Третият необходиим елемент към телевизора и видеото е лаптопа, който трябва да притежава HDMI изход. Чрез този извод лаптопа се включва директно в един от входовете на телевизора и така произведението се прехвърля на голям екран с кристална картина и добър звук, който при лаптопа е доста некачествен. По този начин велики записи могат да бъдат прехвърляни по време на гледането им на ДВД.

   Аз имам и препоръка за тройката телевизор – видео – лаптоп. Търговците злоупотребяват с цените, когато те са от определени марки, напр. Сони. Днес почти всичко се прави в Китай, малко в Турция и останалото по света, в което участват две-три европейски държави, сглобяващи предимно корейска и на второ място японска техника. Най-изгодните цени на телевизори и видеа съчетани с отлично качество в момента са тези на Самсунг. Малките телевизори са с цена от 300 до 500 лв, но си остават малки, макар вече почти всички да имат необходимите входове, които посочих. По-големите телевизори до 40 инча в зависимост от промоцията са между 500 и 1000 лв.

   Видеата в зависимост от големината на харддиска – имам предвид само тези с жична връзка – са между 300 и 400 лв. Видеото трябва да има възможност да „чете” всичко, което му напъхаш в чекмедженцето. Идеална е комбинацията между телевизор и видео от една марка. Моите са Самсунг.

   По лаптопите всички са професори, няма нужда от препоръка. Все пак бих казал Сони с изход за HDMI, много е важно това.

  Освен за любителите музиканти, сериозно подготвени в тази област, тази уредба става и за чалгари, но тогава е необходим усилвател, благодарение на който да докарат чалгата до звуково ниво около 100 дцб.  Споменавам за чалгарите, защото в Ю-туб, където са „качвали” музика сериозни хора чалгарите като бацили са нацръкали повече произведения на Азис отколкото хората на Бах.

 

     Втората ми препоръка след падането на цените е тази за покупка на фотоапарат. Тук намаленията ще са драстични по две причини. У нас мутрите, които държат МОЛ-овете на мафията наложиха цени на тази техника два пъти по-високи от нормалните, но вече не удържат. Продажбите им спадат все повече, защото е по-евтино да се купи фотоапарат напр. от Англия. За предстоящите намаления има още две предпоставки. Много се повиши резолюцията на камерите на мобилните телефони, макар това понятие да е подвеждащо, а има и още един фактор -  всеки търси миниатюрен фотоапарат. Тази модна тенденция не е добра, защото този тип фотоапарати имат малък процесор и снимките са с малка резолюция. При тази мода големите фотоапарати с висока резолюция не се продават, залежават, незапознатите с тези въпроси ги наричат кютуци и търсят нещо миниатюрно. За 6 меесеца цените на тези фотоапарит паднаха с 25-30%, но покупките се случват рядко и количаствата по складовете ще се реализират на доста по-ниски цени.

   Хубавите фотоапарати, които правят снимки с висока резолюция и които гейчетата наричат кютуци са два модела. Единият е с микропресорна система S, те са по-евтиния вариант, но са доста добри. Цената им е 200 - 300 лв, а закупени от Запада са почти два пъти по-евтини. Вторият, по-висш модел е с микропроцесорна система HS и е два пъти по скъп. Търговците спекулират с цените им, но лесно могат да бъдат прекарани от купувачите, които разбират от тази стока при промоциите. Промоции – това е понятие с което се спекулира. Промооции предлагат и рекетьорите на т. н. Гражданска отговорност, които те ограбват, за да имаш право да ползваш автомобила си. Отстъпват ти, предостоавят ти промоция, като им плащаш примерно не 200, а 190 лв. рекет.  Промоции предлагат и момичетата от Околовръстното през зимата поради единствената възможна от тяхна страна услуга при сибирски студове.

   Цифровите апарати са два основни модела – универсални, при които автоматиката прави всичко, ти си избираш програмата и огледално-рефлексни. Вторият тип са много по-добри, с голям процесор и цветово компенсирани 100%, но за туризъм те са неподходящи.

   Какви качества трябва да има цифровият фотоапарат нса туриста?

   Той трябва да има резолюция поне 14 мгпкс, оптичното приближаване трябва да бъде над 18, като и това понятие е подвеждащо. Давам пример с фотоапарат, на чиито обектив е написано 5 - 90, което би трябвало да означава оптично приближаване 18 пъти. Ама не е! Важно е оптичното приближаване спрямо човешкото око и то се определя като се раздели дългото фокусно разстояние веднаж на 1,786 и после още веднаж на 5. Първият коефицент привежда микропроцесора спряма нормалната 35 мм. камера, а втория е фокусното разстояние на човешкото око. Не напразно в старите фотоапарати фокусното разстояние бе 50 мм, за да бъде снимката възприемана като погледната от човек. И като се преизчисли ще се получи, че оптичното приближаване не е 18, а 10. Останалото е търговска заблуда за тези, които не разбират и се ловват на подметнатия им от търговците пенис.

   Много видове фотоапарати има вече, и цените са им почти изравнени. Някои от тях вече могат да правят и клипове с висока резолюция. Те имат и много програми, имат макрофункции, двойна стабилизация на картината поради дългофокусния си обектив и други прелести. Много популярни са фотоапаратите Никон, които имат най-дългофокусен обектив, добри са Панасоник, Сони, но най-изгодно като цени са тези от марката Фуджи. Те имаха дефект със синия цвят, но това вече е отстранено. Най-подходящите фотоапарати за туриста в момента са по-ниският им клас S 4000, на който цените сега са 300 лв. и висшият клас НS 20 с цена 500 лв. И двата приближават обекта при нужда да 15 пъти. Стабилизацията на втория обаче е толкова добра, че разрешава на програмата да ползва много висока резолюция. Вторият апарат си е направо мечта! А вече има и HS 30. Трудно е за човека /или туриста/ да се ориентира в това море от предлагане, но има един принцип при избора на апарат и той е следният – първо гледаш обектива на предлаганите апарати, които са с близки цени, като обективът с най-големите лещи е най-добър. Не само със светлосилата си, а с това че е компенсиран за различните аберации. Цветът от такъв обектив е по-добър и при макроснимките той дава най-малки изкривявания на правоъгълника.

    Лошото е че допълнителните такъм на един фотоапарат струват доста, напр. чантичката му, консумативите му – батерии, акумулатори, зарядни – също.

   Успешна следновогодишна покупка на комплект за любители-музиканти и на фотоапарат за туристи. Ако сега не стане, след първи април ще е съвсем възможно – след тази дата бат Боко и Симеон Дянков надигат и заплатите и пенсиите. Пък и цените ще са паднали съвсем...

 



Гласувай:
7



1. nicodima - след първи април ще е съвсем възможно – след тази дата бат Боко и Симеон Дянков надигат и заплатите и пенсиите.
08.01.2013 06:35
Ха-ха!
Кога ще го обявят - на Първи април ли?
цитирай
2. doctora - доктора
09.01.2013 02:12
И на мен не ми харесва бат Боко, но работата е кой да избереме на юли ? Това е съдбовен въпрос.
цитирай
3. sande - Докторе, съдбовен ли е този въпрос или съдебен?
10.01.2013 18:49
doctora написа:
И на мен не ми харесва бат Боко, но работата е кой да избереме на юли ? Това е съдбовен въпрос.


***

Както обичат да казват братята македонци: Остава да се види...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12312417
Постинги: 4577
Коментари: 10805
Гласове: 18387
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930